Po svemu sudeći, najviše je kriva država i naš mentalitet, a u okviru toga najviše je kriva arheološka institucija. Država je u obavezi da štiti i čuva istorijske vrednosti, jer je to njen istorijski identitet i identitet naroda koji u njoj živi. Ali, država ima arheološke institucije, i kao da je time rešila problem Šta reći o našem mentalitetu? Puna su nam usta kada se treba hvaliti...ali, činjenjem ili ne činjenjem, učestvujemo u uništavanju istorijskih vrednosti. Dok u nekim zemljama vode brigu o svakom kamičku, o najsitnijim komadićima predmeta...mi, neovlašćeno, kopamo po arheološkim lokalitetima, rušimo ih u potrazi za skrivenim blagom, koristimo kao materijal za vikendice, ograde i dr. ili, jednostavno, gledamo kako urastaju u travu i žbunje, rune se i nestaju, ili kako ih drugi uništavaju, a da pritom ništa ne činimo, ne preduzimamo, okrećemo glavu na drugu stranu, žmurimo. Gde je u svemu ovome Arheološka institucija? Nema je!!! Da ne filozofiramo, osnovni zadatak i obaveza arheoloških institucija je iskopavanje, zaštita i očuvanje istorijskih vrednosti - to im je posao, plaćeni su! Vade se na manjak para - ali, nije sve u parama, nego i u neradu. Bave se muzejima i konferencijama, i usput prepucavaju i svadjaju medjusobno. Razumem da je za iskopavanja, konzervaciju, restauriranja i dr. potrebno mnogo para, medjutim, ne može da se sedi skrštenih ruku i daju bombastčne izjave u novinama. Za kompletne spiskove i stanje lokaliteta na terenu nije potrebno mnogo para, već da se podignu guzice sa stolica i izadje na teren, da se popišu i opišu sve lokacije na teritoriji Srbije, i one najmanje, gde ima makar i jedan kamen, i jedan delić starih predmeta...nije potrebno mnogo para ni da se uzmu sekire, kose, ašovi i lokaliteti očiste od trave, žbunja, srinute zemlje, da se prikupi rasuti materijal istorijskih gradjevina...ali, očigledno je, u arheološkim institucijama vlada javašluk i nerad, a o lokalitetima neka se stara vreme. Mi, narod, možemo da izvodimo razne akcije na očuvanju istorijskih vrednost, ali to treba da bude kontinuirano i pod nadzorom stručnih lica - da li mi to možemo, i da li mi to trebamo da radimo? Kampanjski rad ne može da reši problem na duže staze, to mora biti organizovan i kontinuiran proces, obaveza. Pitanje je: Kako i na koji način naterati državu i arheološke institucije, jer se ne sme prepustiti narodu ovako bitan segment na milost i nemilost, da se pokrenu i pristupe očuvanju svih istorijskih vrednosti Srbije???