Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Pronađena neobična bronzana ruka stara 3500 godina  (Pročitano 23493 puta)

Van mreže Miloš21

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 945
  • Ugled: +70/-0
Pronađena neobična bronzana ruka stara 3500 godina
« poslato: 03.12.2018. 15:13 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Švajcarski naučnici su bili veoma iznenađeni kada su prilikom istraživanja otkrili nešto neobično: u pitanju je bronzana ruka.

U isto vreme su bili začuđeni, ali i svesni da su pronašli nešto veoma važno jer nikad do sada ovakav predmet nije pronađen na području Evrope. Upravo zbog tog razloga naučnici ne mogu tačno sa sigurnošću da daju odgovor za šta se koristila ta ruka i kome je pripadala.

Tzv. “Hand of Preles” je pronađena 2017. u blizini jezera Biel kraj Berna u grobu zajedno sa bronzanim bodežom. Pronađeno je i ljudsko rebro. Ovog leta arheolozi su radili na tom istom nalazištu gde su pronašli ostatke kostura muškarca.

U njegovom grobu se nalazio bronzani broš, bronzani ukras za kosu i zlatni komadi koji su možda takođe bili deo bronzane ruke. Naime, na bronzanoj ruci se nalazila i široka zlatna narukvica. Prema mišljenju stručnjaka, ona je verovatno bila simbol moći, ali oni ne znaju je li bila deo neke skulpture ili je možda bila ukras na vrhu štapa. Datiranje ugljenikom je pokazalo da je nastala u razdoblju između 1500 i 1400 pre nove ere.

Ovde se radi o verovatno najstarijem predmetu na svetu izrađenom od bronze koji prikazuje deo ljudskog tela.

Kada bi se otkrio identitet čoveka čiji su ostaci pronađeni u grobu, moglo bi se saznati i čemu je služila ruka. On je prema mišljenju naučnika bio važna osoba, a ruka dokaz moći, pripadnosti društvenoj eliti ili čak znak božanstva. Ako je bila deo skulpture, onda se ovde možda radi o najstarijoj skulpturi na području Evrope.

Arheolozi iz Berna trenutno sprovode detaljna istraživanja i analize pa se očekuje da će za nekoliko meseci imati odgovore.