Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Otkrivena tajna jedne od najpoznatijih Da Vinčijevih slika (VIDEO)  (Pročitano 19339 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
Leonardo Da Vinči je čak dva puta menjao mišljenje kada je u pitanju jedno od njegovih najpoznatijih dela. Naime, najnovija istraživanja tvrde da 'Dama sa hermelinom' u prvi mah uopšte nije sadržala deo po kome je postala slavna.


Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Inženjer Paskal Kot tri godine je istraživao 500 godina staru sliku Leonarda da Vinčija, koristeći tehnologiju reflektujućeg svetla.

Do sada se verovalo da je hermelin na toj slici oduvek bio tu, ali se sada ispostavilo da je umetnik naslikao portret bez životinje i dva sa različitim verzijama hermelinovog krzna.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Stručnjaci za Da Vinčija kažu da je reč o „uzbudljivom" otkriću koje otvara brojna pitanja o istoriji slike - portreta Sesilije Galerani, mlade ljubavnice milanskog vojvode Ludovika Sforce. Veruje se da je slika naslikana 1489. ili 1490. godine.

Vojvoda je bio glavni Leonardov mecena dok je živeo u Milanu i bio je poznat po nadimku „veli hermelin".

Posle Kotovog otkrića pojavile su se teorije da je Da Vinči naknadno ubacio hermelina kao vojvodin simbol, a da ga je posle doterao kako bi se umilio meceni.

Druga teorija je da je Sesilija bila ta koja je zatražila od Leonarda da naslika životinju, kako bi ceo Milano saznao za njenu vezu sa vojvodom.

„Dama sa hermelinom" nalazi e u Nacionalnom muzeju u Krakovu.(dnevno.rs)