Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: ZABORAVLJENI PODVIG: Srbin likvidirao austrijskog okupatora sa kilometar i po!  (Pročitano 22735 puta)

Van mreže Max

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 714
  • Ugled: +81/-0
Stepan Vuković bio je, u vreme pred rat, kaplar Drinske divizije Petog pešadijskog puka kralja Milana, koja je bila u sastavu Treće armije pod zapovedništvom generala Pavla Jurišića Šturma.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Bio je na položaju na obali Drine, na kojoj se očekivao napad austrougarske vojske. Po naredbi majora Vojislava Arsenijevića otišao je s patrolom da osmotri dešavanja sa druge strane reke. U Bratuncu, u Bosni, koja je tada bila pod vlasti Austrougarske, uočio je postrojenu austrougarsku vojsku u kasarni, kako u stavu mirno slušao govor svog komandanta. Tada je Stepan iz puške ispalio hitac, kao prvi srpski metak na protivničku vojsku i uspeo da usmrti austrougarskog oficira, sa razdaljine od oko 1.500 metara!

Za taj podvig, kao i ispoljenu hrabrost, kada je jednom prilikom zarobio neprijateljsku stražu, Stepan je odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima. Bio je nosilac i Ordena za hrabrost ruskog cara Nikolaja Drugog. Ovo visoko ordenje je na svojim grudima ponelo samo četiri Srbina u istoriji, jedan od njih je i čudesni junak ove priče – Stepan Vuković.

Izvor (infosrb)
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete