Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Nove tajne „antičkog Titanika“  (Pročitano 23802 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
Nove tajne „antičkog Titanika“
« poslato: 12.10.2014. 21:29 »
Međunarodna ekspedicija ronilaca i arheologa otkrila i izvadila nove predmete iz olupine drevnog grčkog broda – koji su nazvali „Titanikom antičkog sveta“.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Otkad su ga ronioci koji su tražili sunđere otkrili 1900. godine, antički brod „Antikitera“, koji je potonuo pre 2.000 godina kod istoimenog ostrva u Egejskom moru, izaziva veliko interesovanje arheologa.

Na dubini od 55 metara iz olupine broda dosad su izvučene bronzane i mermerne statue i takozvani „Antikiterin mehanizam“, čudna naprava koju naučnici zovu „prvim kompjuterom na svetu“.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Sada je međunarodni tim ronilaca i arheologa, pomoću najnovijeg metalnog odela nazvanog „egzoodelo", konstatovao da je olupina mnogo veća i impresivnija nego što se ranije mislilo.

„Dokazi pokazuju da je to u stvari najveća antička olupina ikada otkrivena“, kaže Brendan Foli iz okeanografskog instituta „Vuds Houl“, koji ga je nazvao i „Titanikom antičkog sveta“.

Osim što su dobili bolji uvid u veličinu broda, tim je uspeo da donese nekoliko novih artefakata, uključujući i pribor za jelo i ogromno, dva metra dugačko bronzano koplje koje je bilo namenjeno za statuu.

Arheolozi su zaključili da u olupini postoji još veliki broj stvari, ali se nalaze ispod sedimenata.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


To je i u skladu sa ranijom shvatanjem da je brod potonuo noseći veliki tovar blaga iz Male Azije negde između 70. i 60. godine pre nove ere.

Izvor: RTS