Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Varvarske helanke  (Pročitano 24902 puta)

Van mreže Carica Teodora

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 625
  • Ugled: +109/-2
  • Pol: Žena
Varvarske helanke
« poslato: 08.01.2013. 00:07 »
Varvarske helanke

''Varvarska moda severne Evrope nisu uveli rimskim legijama da nose dugačke rukave - dalmatinke, već muške gaće s dugačkim helankama.Keltska i nemačka plemena su nosile ove helanke vekovima i Rimljani su se ih gnušali i smatrali ih nekulturnima. Usvajanjem varvarskog stila krajem II veka A.D  je sve promenilo. Tokom rimskog carstva III veka A.D, dugačke helanke su uporedo išle sa dugim rukavima tunike. Helanke su bile prilično tesne i priljubljene uz telo i sa stopalom. Pravljene su od vune.

Jedna slika iz IV veka A.D prikazuje helanke sa pojasnim petljem i pojasom koji se sprovodi  od strane roba. Da li su svi helanke odnosno pantalone imale pojasne petlje, to nećemo saznati. Ove helanke su verovatno napravljene krojenjem vunene tkanine što podseća na sitno pletenje. Uzimali su po meri, i uzimali u obzir na njene labavosti u pokretima noge. Na terentskoj freski prikazuje grupu vojnika na verskoj ceremoniji, te helanke odnosno pantalone bile su plavo-sive boje.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete
 
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Fascije - umotane krpe oko noge

Fascija je obavijena od zglobnog članka do kolena koja drži oko listova nogu. Ove fascije su izmislili Rimljani koji štite noge od hladnoće, blata, šipražja i koprive(!). Ovi oblozi su jednostavno pravougaonog oblika od vunenog materijala obavijeni oko potkolenice sa kanapima. Poljoprivrednici, putnici i lovci su obično prikazani sa ovim fascijama na zidnim slikama. Carevi su ih počeli da nose češće. Takođe, car August  koji je bio često bolestan i uvek osećao hladnoću nosio je ove vunene obloge, a dva veka kasnije car Aleksandar Severus ih je nosio kao modu. U III veku A.D  rimski vojnik u obavezi da nosi fascije da zaštiti od blata i visoke trave.''

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


sa izvora: http://romanrecruit.weebly.com/trousers.html

prevela:Carica Teodora
« Poslednja izmena: 09.01.2013. 01:32 admin »

Van mreže Carica Teodora

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 625
  • Ugled: +109/-2
  • Pol: Žena
Odg: Varvarske helanke
« Odgovor #1 poslato: 08.01.2013. 00:32 »
I šta smo ovde zaključili? :)

Varvari su odlično snašli u zimskim uslovima, imali su izvrsne žene koje su ručno radile ove helanke i tunike. Izgleda da su imali da ih oboje raznim bojama. To je njihov statusni simbol kulture da li se to sviđalo Rimljanima ili ne.

Ovde imamo podatak da je kopriva nekad bila najrasprostranjenija biljka svuda nego danas i da je rimska vojska imala problem s tim. Takođe  šipražje su bile svuda. Ako rimski vojnici su nosili vunene fascije dobro bi im došle kao odbrana od ujeda zmija.

Takođe vidimo podatak da je car August bio bolešljiv i anemičan ili imao problem sa cirkulacijom.
« Poslednja izmena: 08.01.2013. 09:51 Carica Teodora »