Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Mikena  (Pročitano 4807 puta)

Van mreže Aleksandar

  • Administrator
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1049
  • Ugled: +122/-0
Mikena
« poslato: 11.06.2013. 12:19 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Zidine Mikene

Mikena (starogrčki: Μυκήναι, grčki: Μυκήνες), je arheološko nalazište u Grčkoj, koje se nalazi oko 90 km jugozapadno od Atine, na severoistočnom delu Peloponeza.

U drugom milenijumu p. n. e. Mikena je bila jedan od najvažnijih centara grčke civilizacije, vojno utvrđenje koje je dominiralo velikim delo južne Grčke. Period grčke istorije od 1600. p. n. e. do oko 1100. p. n. e. naziva se mikenskim periodom.

Iako su tvrđavu sazidali Grci, smatra se da naziv nije grčki, već je verovatno predgrčko ime koje su oni nasledili od prethodnih naseljenika. Predgrčki jezik je ostao nepoznat, a nema posebnih dokaza da je pripadao indoevropskim jezicima.

Veruje se da je akropolj ili „visoki grad“ Mikene utvrđen u ranom 15. veku p. n. e., na osnovu jednog pronađenog groba iz tog perioda. Oko 1350. p. n. e. utvrđenje akropolja i okolna brda ponovo su sazidana u „kiklopskom“ stilu zato što su blokovi stena bili tako ogromni tako da se u kasnijim vekovima verovalo da su ih gradili jednooki divivi poznati kao Kiklopi. Unutar ovih zidina, od kojih delovi još postoje, izgrađene su monumentale palate.

U kasnijim periodima Mikenci nisu sahranjivali svoje kraljeve u grobovima, a umesto toga su gradili ogromne kružne grobnice nalik na košnice zvane „tolosi“. Najveću do njih pronašao je nemački arheolog Hajnrih Šliman. On nije shvatio da je u pitanju grobnica već ga je nazvao Atrejeva riznica.

Najpoznatiji mikenski spomenik su Lavlja vrata, koja su sazidana oko 1250. p. n. e.. U to vreme Mikena je bila napredan grad, čija se politička, vojna i ekonomska moć širila čak do Krita, Pila na zapadnom Peloponezu i do Atine i Tebe. Međutim, do 1200. p. n. e., moć Mikene je opadala da bi u 12. veku potpuno propala. To se tradicionalo pripisuje dorskoj invaziji Grčke sa severa, iako neki istoričari danas sumnjaju da se takva invazija dogodila.
Ulaz u tzv. Atrejevu riznicu u Mikeni, koja je zapravo kružna grobnica – tolos

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Lavlja vrata u Mikeni

Sećanje na mikensku moć održalo se u grčkoj misli u kasnijim vekovima, opštepoznato kao „grčki mračni vek“. U epovima kasnijih Grka, naročito Homerovoj Ilijadi i Odiseji, sačuvana su sećanja na mikenski period. U Homerovom epu Agamemnon, kralj Mikene, bio je vođa Grka u Trojanskom ratu.

U ranom klasičnom periodu, Mikena je ponovo bila nastanjena, mada nikad nije povratila raniju moć. Mikenci su se borili u Termopilskom klancu i kod Plateje za vreme Grčkopersijskih ratova. Godine 468. p. n. e., ratnici iz Arga su zauzeli Mikenu i proterali njeno stanovništvo. U helenističkom i rimskom periodu, ruševine Mikene bile su samo turistička atrakcija (kao što su i sada). Izgrađen je mali grad koji je služio potrebama turista. U kasnijem rimskom periodu grad je napušten.

Arheološka iskopavanja

Prva iskopavanja Mikene vršio je grčki arheolog Pitakis 1841. On je pronašao i obnovio Lavlja vrata. Godine 1874. Šliman je izvršio kompletno iskopavanje. Šliman je verovao u istorijsku tačnost Homerovih priča pa ja na taj način i tumačio nalazište. On je pronašao drevnu kraljevsku grobnicu sa kraljevskim skeletom i spektakularnim pogrebnim predmetima. Kada je pronašao zlatnu posmrtnu masku u jednoj od grobnica, uzviknuo je „Gledate Agamemnovo lice!"
Zidine Mikene

Od Šlimanovih dana mnoga naučna iskopavanja u Mikeni su vršili uglavnom grčki arheolozi ali i Britanska škola u Atini. Akropolj je otkopan 1902. a okolna brda su metodološki istraživana u kasnijim iskopavanjima.

Danas je Mikena, jedan od ključnih gradova evropske civilizacije, popularno turističko odredište, na par sati vožnje od Atine. Nalazište je dobro očuvano, tako da i danas ruševine „kiklopskih“ zidina i palata na akropolju izazivaju divljenje turista, naročito ako se ima na umu da su izgrađene hiljadu godina pre spomenika klasične Grčke.

Van mreže Aleksandar

  • Administrator
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1049
  • Ugled: +122/-0
Odg: Mikena
« Odgovor #1 poslato: 11.06.2013. 12:28 »
Mikena- nalazište drevne grčke kulture

Domovina kralja Agamemnona, grad poznat iz mitova i grčkih epova, danas spada u najpoznatija i najvažnija arheološka nalazišta Grčke pa i Evrope. Upoznajte grad bogate istorije. Vodimo vas u Mikenu.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Mikena je bila jedan od najvažnijih kulturnih centara grčke civilizacije. Njeno postojanje datira iz 20. veka p.n.e. Ova oblast je poznata po najvećem značaju u toku Mikenske civilizacije, kada su ovde bili smešteni moćni gradovi poput Epidaurusa, Tirinta, Argosa i Mikene. Mikenski period se proteže kroz četiri veka, nakon čega je nestao i pao u zaborav. Skoro dva veka se gube svi tragovi o njegovom postojanju da su čak ljudi mislili da nije ni postojao. Tokom ovih milenijuma, jedino svedočanstvo o postojanju mikenske imperije bila je literatura o ovoj temi i polje mitologije. Na primer, mikenski rat protiv Troje je poetski opisao Homer, iako je to smatrano fikcijom. Ali u 19. veku, tačnije 1841. godine se razbijaju sve nedoumice. Zasluge za prva saznanja o ovom mitski poznatom gradu pripadaju grčkom arheologu Kirjakos Pitakisu, koji je izvršio prve iskopine.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Lavlja vrata

Lavlja kapija

Pitakis je pronašao i obnovio Lion Gate ( Lavlja kapija ). Naziv je verovatno dobila po figurama lavova uklesanih iznad kapije. Lavlja kapija predstavlja ulaz u utvrdjenje grada Mikene. Veruje se da su glave lavova bile od gvoždja ali su pokradene pre vremena otkopavanja.

Citat
Da li ste znali?

Mikenska umetnost razvijala se na istočnim obalama Male Azije sa sedištem u Troji, a na Peloponezu sa sedištem u Mikeni. Njene ostatke je otkrio nemački trgovac Hajnrih Šilman. Kraljevske palate u Troji i Mikeni bile su utvrđene zidinama sagrađenim od ogromnih blokova kamena koji se drže samo sopstvenom težinom svoje mase, bez vezivnog sredstva (maltera). Ova utvrđenja su poznata kao kiklopska. U Mikeni se nalaze Lavlja kapija i Atrejeva riznica

Lavovi su prikazani kako odmaraju noge na stubu što je verovatno simbol moći. Visoka je oko 10 m, kao i širina takodje 10 m. Prolaskom kroz kapiju nailazi se na udubljenje na zidu za koje se smatra da je koristio kao proctor za stražu. Ova kapija je vremenom postala zaštitni znak arheološkog nalazišta Mikene. Godine 1870. arheolog amater Henrih Šliman je izvršio kompletno iskopavanje grada. On je, naime, verovao u informacije koje je Homer napisao u Ilijadi i bio inicijator pokreta za dalje otkopavanje ovog drevnog grada. Pokazalo se da je bio u pravu. Koristeći Ilijadu, Šilman je vršio otkopavanja i otkrivao deo po deo.

Kiklopski zidovi

Mikenska kultura i arhitektura su nastale pod uticajem minojske kulture na Kritu. Ali, kroz vekove mikenska arhitektura je razvila svoj prepoznatljiv stil. Glavna karakteristika mikenskog stila je korišćenje velikih kamenih blokova i zidanje visoki zidova upotrebom tako krupnog kamena. Osim što deluju impresivno, veličina kamenja priziva pažnju i razmišljanje kako su premeštani i postavljani pri gradnji koja se smatra nemogućim za čoveka. Mitologija tu izgradnju pripisuje jednookim divovima, poznatim pod imenom Kiklopi, tako da otuda i naziv Kiklopski zidovi.

Atrejeva riznica

Poznata pod nazivom Agamemnova grobnica, nalazi se unutar zidova grada i predstavlja jednu od najpoznatijih gradjevina Mikene. To je gradjevina u kojoj je pronadjena zlatna posmrtna maska kralja Agamemnona, kao i njegov skelet. Pored toga, u grobnici su se nalazili jako vredni predmeti, kao na primer, pozladjeni mačevi, posudje, nakit, koji su uglavnom izloženi u Arheološkom Muzeju Mikene.

Arheološki Muzej Mikene

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Arheološki Muzej Mikene

Muzej se nalazi nekoliko metara pre ulaza u grad tj. nekoliko metara pre Lavlje kapije. Ideju za stvaranje muzeja je dobio arheolog Jorgos Milonas, član grčkog arheološkog društva. Radovi na stvaranju i izgradnji ovog muzeja su počeli 1985. godine ali je inaugurisan tek 2003. godine. Zgrada muzeja je površine 2000 kvadrata, s tim što je većina prostora posvećena skladištu i izradi nalaza. Samo tri prostorije u dva nivoa su izložbenog karaktera. Prva soba muzeja je posvećena životu Mikenjana, uglavnom je to keramičko posudje. Druga soba je namenjena predmetima pronadjenim u grobnicama i u trećoj sobi izložene su freske, nakit, orudja i oružja i ostali predmeti namenjeni religiji, nauci, umetnosti i trgovini. Eksponati potiču iz perioda 0d 3000. godine p.n.e. pa sve do helenističkog doba u 2. veku p.n.e. Izloženo je oko 2500 eksponata. U jednoj od prostorija muzeja možete videti i kopiju maske Agamemnona, za koju se smatra da je bila na licu kralja pri činu sahrane. Originalna maska se nalazi u Narodnom arheološkom muzeju u Atini.

Ostaci grada Mikene su nalaze u okrugu grada Argosa na istoku peloponeskog poluostrva, udaljeni 90 km od Atine. Do Mikene ima direktna autobuska linija iz Atine, a postoji i mogućnost rent a car usluge, kako iz grada tako i sa aerodroma. Putovanje traje oko 2 sata.

Drevna Mikena je pravi grad legenda i njeni ostaci privlače posetioce iz celog sveta. Ukoliko ste ljubitelji kulturnih spomenika i poklonici grčke mitologije, Mikena je pravo mesto za obilazak.