Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Hatra  (Pročitano 23401 puta)

Van mreže Vasilisa

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 354
  • Ugled: +28/-0
  • Pol: Žena
Hatra
« poslato: 25.06.2015. 23:45 »
Hatra je drevni grad koji se nalazi u Iraku i administrativno pripada guberniji Ninawa i regiji al-Jazira. Danas je poznat kao al-Hadr, a što je ime koje se prvi put spominjalo na drvenim natpisima, kao i drevnoj iranskoj pokrajini Hvarvaran. Grad se nalazi 290 km severozapadno od Bagdada i 110 km jugozapadno od Mosula.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Hatru su osnovala drevna arapska plemena otprilike u 3. veku pne. Pod Partskom Monarhijom je postalo važno versko i trgovačko središte, a svoj vrhunac imalo u 2. i 1. veku pne. Kasnije je postao glavni grad jedne od prvih arapskih kraljevina u istoriji, odnosno jedan u lancu arapskih gradova-država koji su se prostirali od Hatre na severoistoku preko Palmire i Baalbeka do Petre na jugozapadu. Oblast kojom je vladano iz Hatre je bila poznata kao Kraljevstvo Araba, pa je predstavljala polu-autonomnu tamponsku državu na zapadnim ivicama Partske Monarhije kojom su vladali arapski prinčevi.

Hatra je sa vremenom postala utvrđenje koje je igralo značajnu ulogu u ratovima Parta sa Rimljanima. Bila je meta opsade rimskih careva Trajana (116/117) i Septimija Severa (198/199). Godine 238. Hatra se uspešno oduprla snagama obnovljene Persijske Imperije pod Sasanidima u bitci kod Šahrazura, ali ju je godine 241. konačno zauzeo sasanidski Šapur I i potpuno je uništio. Tradicionalne priče govore kako je Hatra pala zbog an-Nadire, ćerke kralja Arabe, koja je grad izdala Šapuru. Po istoj priči je Šapur ubio kralja i oženio se za an-Nadiru, ali je na kraju ubio i nju.

Hatra je danas poznata kao najbolje očuvani, odnosno najreprezentativniji partski grad. Okružena je spoljnim i unutrašnjim zidovima koji su dughi skoro 6,4 km, a na kojima je bilo 160 tornjeva. U središtu grada se nalaze sakralne građevine. Hramovi pokrivaju područje od 1,2 hektara gde dominira Veliki hram, koji ima brojne komore i stubove koji su nekada bili visoki 30 metara. Grad je bio poznat po spajanju grčkih, mezopotamskih, sirijskih i arapskih božanstava, pa je hram na aramejskom poznat kao Beiṯ Elaha ("Božija kuća"). U gradu su bili hramovi Nergalu (vavilonsko i akadsko božanstvo), Hermesu (grčko božanstvo), Atargatis (sirijsko-aramejsko božanstvo), Allatu i Shamiyyah (arapsko božanstvo) i Šamašu (mezopotamski bog sunca). Ostala božanstva na hatranskim aramejskim natpisima su aramejski Ba'al Shamayn, i boginja poznata kao Ashurbel, za koju se veruje da je spoj božanstava Ašura i Bela koji su originalno bili muškarci.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Hatra je poznata i po tome što su njene lokacije korišćene za uvodnu scenu znamenitog filma Egzorcist ("Istjerivač đavola") iz 1973. Godine 1985. UNESCO ju je proglasio lokalitetom Svetske baštine.