Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Potraga za zavetnim kovčegom  (Pročitano 24759 puta)

Van mreže Milan77

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 250
  • Ugled: +9/-0
Potraga za zavetnim kovčegom
« poslato: 21.12.2014. 21:25 »
Početkom ove godine objavljeno je da su sva blaga kralja Solomona, među kojima je i legendarni Zavetni kovčeg, popisana u tekstu koji je preveden sa hebrejskog. Ipak, lokacija tog mitskog predmeta nije otkrivena. Tekst je preveo profesor Džejms Davila sa Univerziteta Sent Endruz. On kaže da su, prema onome što piše, svi ti predmeti, među kojima su Zavetni kovčeg, instrumenti od zlata i ukrasi iz rajskog vrta, raštrkani po Bliskom istoku.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Prema legendi, Zavetni kovčeg napravljen je pre skoro 3.000 godina i u njemu se čuvaju ploče sa deset božjih zapovesti datih Mojsiju. Navodno su one čuvane u hramu kralja Solomona, ali hram su 597. i 586. pre nove ere uništili Vavilonci. Od tada se o tom kovčegu ne zna ništa.

Neki smatraju da je zavetni kovčeg skriven na Ostrvu hrastova u misterioznom bunaru koji je otkriven u 18. veku. Do danas niko nije uspeo da dođe do dna bunara. Prema jednoj teoriji, na to mesto su ga doneli i sakrili članovi templarskog reda, polovinom 16. veka. Na druga mesta, na oko 250 i 500 km pravom linijom ka zapadu, trebalo bi da se nalaze još dva slična skrovišta sa ostatkom sadržaja prvobitnog zavetnog kovčega.

Ova zagonetka je i za nas posebno zanimljiva. Naime, postoje indicije da je čitav plan seobe kovčega iz bunara Iaonske katedrale u Francuskoj, napravljen kod nas, u okrilju starog manastira Kovilj. Tamo se, zapravo, u jesen 1526. godine, bežeći od progona katoličke crkve, sklonio veliki majstor reda Antoan. Dve-tri godine kasnije, tražeći njegovu pomoć u nevolji, koja je zadesila red, Antoan je saopštio plan za seobu ove relikvije:

"Kada stignete na to kopno, koje još nisu videle oči hrišćanina, iskrcajte ljude, stoku, alate i kovčege, a brod spalite. Povratka neće biti. Podelite se u tri grupe i neka svaka nosi svoj kovčeg na zapad. Prva grupa će se zaustaviti kada od obale pređe rastojanje kao od Tira do Jerusalima (oko 250 km). Druga grupa dva, a treća tri. Tada iskopajte po jedan Solomonov bunar na način po merama onog koji smo otvorili u Jerusalimu"...

Kada se od Kovilja povuče linija oko globusa duž geografske širine i dužine Kovilja (45.5 severne širine i 19. 35 istočne dužine) stiže se do kanadskog grada Halifaksa, u Novoj Škotskoj, a još 250 km odatle ka zapadu do zaliva Fendi, gde se nalazi i Ostrvo hrastova...

Tajna manastira Kovilj

Priču o majstoru Antoanu i Kovilju još niko nije ni potvrdio ni opovrgao. Ostaje misterija i zbog čega je majstor templara za svoje utočište izabrao baš Kovilj podignut oko 1216. godine po direktnom nalogu Sv. Save i posvećen Sv. Petki.

(vesti-online)