Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Sto godina od bitke na Ceru  (Pročitano 1133 puta)

Na mreži Max

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 712
  • Ugled: +81/-0
Sto godina od bitke na Ceru
« poslato: 15.08.2014. 13:06 »
Srbi su izvojevali prvu savezničku pobedu u Prvom svetskom ratu

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Oružjem se već uveliko zveckalo na Zapadnom frontu, a bombe su odavno zamenile pregovore u avgustu 1914. Ipak, niko nije očekivao da će Srbija – stisnuta između neprijatelja, oslabljena od Balkanskih ratova i izolovana od saveznika biti ta koja će zadati strašan udarac dvojnoj monarhiji i izvojevati prvu savezničku pobedu u Velikom ratu. Ipak, upravo to se dogodilo na Ceru 1914. godine.

Bilo je to krvavo leto u Srbiji. Rat se osećao u vazduhu još od Vidovdana i tragičnih događaja u Sarajevu, ali je tek mesec dana kasnije, 28. jula, postalo jasno da se bitka ne može izbeći.

Ipak, čak ni tada niko nije mogao da sanja o dimenzijama koje će ovaj sukob poprimiti - Do kraja leta u ratu se našlo preko dve trećine Evrope, a više od 70 miliona ljudi je bilo pod oružjem. Do 1918. stradalo je više od 15 miliona ljudi, a najveće gubitke imala je upravo Srbija – država gde je sve i počelo...

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Na početku napada, austrougarska je žestoko bombardovala Srbiju. Sa druge strane, Srbi su znali da je nemoguće da braniti celu austrougarsku granicu, dugu preko 550 kilometara. Zbog toga je vojvoda Putnik naredio da se srpska vojska povuče na teritoriju koju je dobro poznavala i mogla da brani – Šumadiju. Jaki odredi su postavljeni u Valjevu i Užicu, a izvidnice su postavljene na svaku važnu tačku duž granice. Beograd, Smederevo i Veliko Gradište su jako bombardovani i brojni pokušaji austrougarske vojske da pređu Dunav su propali, uz velike gubitke.

Ipak, svi su sa zebnjom gledali ka Bosni, preko Drine... Najveći deo neprijateljske vojske bio je stacioniran tamo.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

U čast prve pobede srpske vojske na Ceru 1914. godine nastala je kompozicija „Marš na Drinu". Ovaj simbol hrabrosti i istrajnosti izazvao je veliko oduševljenje naroda, političara i književnika. Prošao je golgotu Albanije, a slušali su ga i Nobelovci!

Austrougarski vojnici su 12. avgusta ušli u Loznicu. Tu i u selu Lešnica, 13. austrougarski armijski korpus je prešao Drinu, a istog dana 4. austrougarski armijski korpus je prešao Savu severno od Šapca. Do 13. avgusta, na frontu dugom 160 km, Austrougari su prešli reke i okupirale Valjevo.

Vojvoda Radomir Putnik je 15. avgusta naredio kontranapad.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Plan napada Austrougarske na Srbiju

Ostalo je zabeleženo da su, da brane Cer, počeli da pristižu dobrovoljci iz svih krajeva Srbije. Na regrutaciju su dolazili sa vilama i sekirama, ali i sa motivom jačim od bilo koje bombe – odbraniti Srbiju od Austrougarske.

Zbog toga je bitka na Ceru bila toliko važna. Komandant Druge srpske armije, general Stepa Stepanović znao je da mora da iskoristi motivaciju vojske i jednom za svagda slomi samouverenost Austrougarske koja je mislila da će lako i brzo ušetati u Beograd.

U noći između 15. i 16. avgusta, pre tačno 100 godina, po strašnom pljusku i u potpunom mraku delovi srpske Kombinovane divizije su naišle na izvidnicu austrougarske vojske na padinama Cera i tako je započela bitka.

Borbe koje su usledile prerasle su u bitku za kontrolu nekoliko gradića i sela u okolini planine, kao i za kontrolu Šapca. Moral austrougarskih trupa je 19. avgusta opao i hiljade vojnika su se povukli u Austrougarsku.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Sve se potom odigralo kao u snu. Srbi su krenuli da progone Austrougare duž celog fronta. Do 20. avgusta, austrougarske snage su još uvek bežale ka Drini, a Srbi su nastavili da ih gone. Cela 5. armija je bila prinuđena da se povuče u Bosnu, a mnogi austrougarski vojnici su se udavili u Drini, bežeći u panici.

Sledeći cilj bio je osloboditi Šabac. Žestoki okršaji su se desili 21. i 22. avgusta, tokom kojih su se srpske snage uspele da se probiju do zapadne strane grada. Do 23. avgusta su opkolili Šabac i uveče doterali tešku artiljeriju. Sledećeg dana srpski vojnici su ušli u grad samo da bi otkrili da su ga Austrougari napustili prethodno veče.

Bitka na Ceru, prva pobeda saveznika u Prvom svetskom ratu, ovim je zvanično završena.

Visoka cena pobede

Tačan broj poginulih vojnika sa obe strane nije nikada utvrđen. Smatra se da su Austrougari izgubili između 6 i 10 hiljada vojnika, imali preko 30.000 ranjenih sa 4.500 zarobljenih. Srbi su imali mnogo manje gubitaka – između 3.000 i 5.000.
O hrabrosti, snazi i ceni koju je platila mala vojska koja je, bar na trenutak na kolena bacila moću imperiju i postidela saveznike koji na nju nisu ni računali, francuski novinar Henri Barbi je zapisao:
„Prostor između Cera i reke Jadar gde se je silna bitka dogodila nije bio ništa drugo do masovna grobnica i raspadnuto meso... Iz senke šume se širio smrad tako gadan da je prilaz vrhu Cera bio nemoguć. Broj leševa je bio tako veliki da je Druga armija zbog nedostata vremena bila primorana da prekine njihov pokop."


Autor: A. Bogdanović
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Van mreže Miloš21

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 945
  • Ugled: +70/-0
Odg: Sto godina od bitke na Ceru
« Odgovor #1 poslato: 16.08.2014. 22:32 »
'Ne može u Srbiju tek tako da se upadne!' (VIDEO)

Udarni deo Cerske bitke, okončane kao prva velika saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu, koju je izvojevala srpska vojska, odigrao se u noći 15. na 16. avgust 1914. godine.

Ovo je insert iz filma „Marš na Drinu” iz 1964. godine: