Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Ostroška zagonetka - blago Karađorđevića  (Pročitano 20241 puta)

Van mreže Zoki

• Stariji član
  • Ugled: +61/-0
Ostroška zagonetka - blago Karađorđevića
« poslato: 09.12.2013. 13:53 »
Bekstvo iz beogradskog pakla

Misterija sefa doživotnog predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i nagađanja oko sadržaja navodnih jedanaest džakova blaga nađenog u njemu bude zaboravljenu priču o dvorskom blagu dinastije Karađorđević, ponovo su u žižu javnosti zavitlali i staru zagonetku o sudbini dela tog blaga koje je aprilskih dana 1941. dospelo u Ostrog, ratnu prestonicu i poslednje konačište mlađanog jugoslovenskog kralja Petra Drugog Karađorđevića.

Junački iguman

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Manastir Ostrog

U Službi državne bezbednosti Crne Gore, sada Agencije za nacionalnu bezbednost, pod brojem 299-1-3587, čuva se pozamašan dosije arhimandrita Leontija Mitrovića, nekadašnjeg igumana i upravitelja manastira Ostrog, čoveka čije je ime ušlo u istoriju propasti bivše Jugoslavije i njene kapitulacije aprilskih dana 1941. godine.

Upravo taj dosije krije ključne tajne o onome što se tih mučnih ratnih dana zbivalo pod ostroškim gredama, u ovom najpoznatijem pravoslavnom svetilištu u Evropi. Pored ostalog, i priču, delić istine o stvarnoj sudbini ogromnog blaga jugoslovenske države i dvora, jer je, što milom što silom ovom, tada 63-godišnjem upravitelju ostroške svetinje, palo u deo da to blago spasava i krije pred najezdom fašističkih legija, ali i svih drugih na blago pohlepnih, namnoženih u vrtlogu stravične kataklizme koja se četiri godine širila svetom.

Kad je u septembru 1912. godine planuo Prvi balkanski rat, među stotinu Paštrovića koji su se latili oružja i kao dobrovoljci otišli u pomoć Crnogorcima, bio je i tadašnji nastojnik manastira Reževići, Leontije Mitrović. Samo petnaestak dana nakon formiranja dobrovoljačkog bataljona, tadašnji mitropolit crnogorsko-primorski Mitrofan Ban imenovao ga je za bataljonskog sveštenika, a malo potom, po ukazu kralja Nikole, komandant Primorskog odreda crnogorske vojske, brigadir Mitar Martinović uručio mu je bataljonski barjak pod kojim se proslavio u bojevima oko Skadra, dotle da je odlikovan srebrnom medaljom za hrabrost i ratne zasluge.

Čim su 1914. godine odjeknuli pucnji Gavrila Principa u Sarajevu na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, kad je buknuo požar Prvog svetskog rata, Mitrović se ponovo latio oružja i iz Paštrovića, sa tada austrougarske teritorije, ponovo emigrirao u Crnu Goru i stao pod barjak crnogorske vojske.

Grupni portret Vlade: Kralj Petar Drugi s ministrima

Već prekaljeni ratnik iz dva balkanska rata, Leontije Mitrović je bio u stroju sa tačno 525 Paštrovića koji su proneli slavu crnogorskog i srpskog oružja od Cera i Suvobora do Bitolja, od Kolubare preko Drine do Glasinca i Mojkovca; koji su 1916. sa srpskom vojskom prošli golgotu preko Albanije da bi potom 1918. prolomili linije Solunskog fronta i u vihornom naletu oslobodili Srbiju i Crnu Goru. Konačno, 1919. skrasio se na Cetinju gde je uskoro proizveden u igumana i odlikovan pravom da nosi naprsni krst.

Dve godine zatim, sa tri Ordena Svetog Save, zlatnom Obilića medaljom, Srebrnom medaljom za hrabrost, Albanskom i Kumanovskom spomenicom na grudima, seo je na stolicu igumana manastira Ostrog, prvog čuvara ćivota Svetog Vasilija Ostroškog, kojem je smerno služio više od 30 godina.

U prvim ponoćnim satima, 6. aprila 1941. godine, Nemačka je mučki, bez objave rata, napala Jugoslaviju. Desilo se to u rejonu Đerdapa gde je jedna jurišna grupa Vermahta sa područja Rumunije pokušala da iznenadi jugoslovensku pograničnu posadu na ostrvima Karataš i Ada-kale kojom je komandovao mladi potporučnik Borivoje Marković. U neravnopravnoj borbi izginula je većina jugoslovenskih graničara, a potporučnik Marković, videvši da će pasti neprijatelju u ruke, poslednji metak iz revolvera ispalio je sebi u slepoočnicu.

Koji sat potom, u praskozorje, nemačke eskadrile su zasule bombama vojne aerodrome od Ljubljane, Brežica i Zagreba do Niša, Skoplja i Kumanova, a istovremeno je Hitlerova soldateska, 12. armija, krenula i u kopnenu ofanzivu prema Jugoslaviji sa bugarske teritorije. Usnule Beograđane je tog jutra prenulo zavijanje sirena na uzbunu, a odmah potom nad belim gradom na ušću Save u Dunav pojavio se crni oblak bombardera sa kukastim krstom na krilima.

Jugoslovenska prestonica je začas pretvorena u pakao. Pokazalo se da je bila tačna alarmantna poruka jugoslovenskog vojnog atašea iz Berlina, pukovnika Vladimira Vauhnika, koji je samo dva dana ranije precizno javio i čas kad će uslediti Hitlerov udar, i pravce dejstava, i sastav i brojnost nemačkih snaga opredeljenih da pregaze Jugoslaviju.

Leontije Mitrović

No, ako niko od onih koji su se pitali i odlučivali u Vladi i Generalštabu Jugoslovenske vojske nije za ozbiljno uzeo Vauhnikovo obaveštenje, neko ko je u njihovim redovima špijunirao za račun Nemačke (nikada nije utvrđeno ko je to bio, da li baš ministar trgovine dr Ivan Andres, koji će klisnuti iz Beograda i ostaviti Vladu na cedilu čim su grunule prve nemačke bombe!) istog časa je prosledio Vauhnikovu depešu nemačkoj kontraobaveštajnoj službi, a ova Hitleru.

To je dodatno razbesnelo nazlobrzog diktatora, koji je na mapi Balkana oslonio prst na tačku koja označava Beograd i kratko zapovedio: nedelja, 6. april, tačno u šest sati i 25 minuta! Tek što se malo slegla prašina i detonacije teških bombi nadjačao plač i jauk ranjenih i izbezumljenih Beograđana, počelo je rasulo i jugoslovenske vlade dvora. U panici, bez pravog plana i cilja, samo što dalje od Beograda i linija fronta, koje su se vrtoglavom brzinom pomerale od granica ka unutrašnjosti. Vlada je odstupala jednim, kralj Petar drugim pravcem.

Poslednja stanica

Sedmog dana, potom, u nedelju, 13. aprila, dok je jugoslovenska vlada, bez već odbeglih prvog potpredsednika dr Ivana Mačeka i spomenutog ministra Andresa, a u bombardovanju Beograda poginulog dr Franja Kulovca, poslednji put zasedala i planirala kako da se ministri sutradan prebace do Nikšića, poslednju stanicu pred najezdom okupatora, kralj Petar je prispeo u Ostrog, odavno već pripremljen za moguću ratnu prestonicu.

Profesor Andrija Koprivica je u knjizi "U Ostrogu sačuvano zlato" zabeležio o tome kazivanje igumana Leontija Mitrovića: "Trinaestog aprila, negdje iza podne, prispio je kralj Petar sa svojom ljubavnicom Doli Najdanović, generalom Draganom Mirkovićem, upravnikom dvora, s nekoliko ministara, ađutanata, ordonanasa i čitavom bulumentom agenata i žandarma... - Kako su se ponašali? - U prošlom svjetskom ratu imao sam prilike da vidim mnogo nereda i zbrke, ali što sam vidio dok je kralj ovdje boravio, nadmašilo je sve što sam do sad vidio.

- Po čemu? - Po svemu! Počev od kralja pa do posljednjeg žandarma nije se znalo ko je od njih vrtoglaviji. Iz njihovog ponašanja i riječi, na svakom koraku i pri svakom susretu, izbijala je zapanjujuća lakomislenost... Niko od njih nije vodio računa što se zemlja nalazi u plamenu, što je gaze, prljaju i pljačkaju fašističke horde."

Policijska biografija
U "policijskoj biografiji" Leontija Mitrovića piše da je rođen u paštrovskom selu Podličak 1878, da je osnovnu školu izučio u manastiru Praskvica, a bogosloviju u Zadru, da je zamonašen u dvadesetoj godini u Kotoru, gde je jedno vreme proveo na dužnosti gradskog kapelana. Potom je službovao u manastirima Praskvica, Savina i Reževići.

Ratna prestonica
Ostrog je, pored Banje Koviljače i Vrnjačke banje, odmah posle Prvog svetskog rata i stvaranja Jugoslavije bio određen kao jedna od mogućih ratnih prestonica. Po kazivanju Leontija Mitrovića, on je već 1923. godine, u najvećoj tajnosti, od Ministarstva jugoslovenske vojske i mornarice dobio novac da osposobi Ostrog za sedište Vrhovne komande. Radovi su trajali tri godine, ali Ostrog nikada nije stavljen u funkciju koja mu je bila namenjena. Pod ostroške grede, istina, jeste tih aprilskih dana stigao mladi kralj i sva dvorska svita, pratnja i komora, sjatilo se oko tri stotine automobila i zaprežnih vozila. Jedino nije bilo Vrhovne komande i sve je praktično potrajalo dan ili dva.

Izvor: Vesti-online , Autor: Budo Simonović
Ničega se ljudi toliko ne plaše kao nečije hrabrosti da bude onakav kakav je.

Van mreže Zoki

• Stariji član
Odg: Ostroška zagonetka - blago Karađorđevića
« Odgovor #1 poslato: 09.12.2013. 14:03 »
Rasulo na aerodromu

Jedan od neposrednih svedoka burnih ostroških dana u proleće 1941. godine bio je i odavno već pokojni iguman ostroški Serafim Kašić, dugogodišnji smerni službenik ovog svetilišta, a potom i njegov upravitelj. On je iz rodnog Žitnića kod Drniša došao u Ostrog, tri godine pre Drugog svetskog rata, kao 14-godišnji dečak da uči monašku školu: - Upravitelj manastira - kazivao je svojevremeno iguman Serafim potpisniku ovih redaka - tada je bio izuzetno popularni i kod naroda omiljeni arhimandrit Leontije Mitrović, a čuvar ćivota Svetog Vasilija iguman Gerasim Čečur.

Doček za kralja

Jednoga dana, koliko se sjećam, bilo je to 13. aprila 1941, banu u Gornji manastir arhimandrit Leontije. Dođe nekako izjutra, ozbiljan i vidno uzbuđen: - A, djeco, sivi sokolovi, da se isprazne i lijepo očiste i namjeste one tri sobe u manastiru, imaćemo noćas na konaku stidne goste... Niko, naravno, ne smije ni pitati ko su gosti. Razletjeli se mi, ribamo podove, čistimo i uređujemo. U neko doba neko na kolima zaprežnim odozdo od Donjeg manastira doveze krevete na šušte i lijepe, nove dušeke i posteljinu. U sve tri sobe, a one su jedna iznad druge, namjestismo po jedan krevet.

Leontije stalno nadzire i naređuje šta i kako valja namjestiti. Najljepši krevet, sa onim finim mesinganim uzglavnicama, i posteljinu sa vezenim jastucima i čipkanim čaršavima u onu srednju sobu. Kad pred veče sve bi gotovo, Leontije nas prizva i okupi: - E, sad, djeco, idite te obucite najljepše i najnovije odežde jer će nam noćas na konak stići naš presvijetli kralj. Ratni požar nagnao sokola da spas potraži u ovim gredama i ovom svetom hramu...

Za čas sam zaboravio umor i neka silna i neopisiva radost me ispunila i ponijela do neba, a u sebi sam ponavljao molitvu: fala ti, Bože i Sveti Vasilije ostroški, kad mene grešnog raba božjega udostojiste da stisnem i cjelivam ruku presvijetloga kralja našega...

Uveliko je bila odmakla noć, karamlučna, ali topla i prijatna, prava proljećna, kad se dolje kod Donjeg manastira ukazaše dva svijetla i zaputiše ka Gornjem manastiru: - Evo ga! - uzbuđeno reče Leontije i poče da nas raspoređuje gdje će ko da čeka. Mene ostavi na samim ulaznim vratima u predvorje manastira, ostale redom, a on sam uđe u ćivot...

Dok su se ona dva svijetla odozdo, serpentinama uz strmu, šumovitu padinu, sporo približavala, ja sam stalno pokušavao da zamislim kako li to izgleda kralj i vježbao kako ću mu se što smjernije pokloniti. Prvi prispje krupan čovjek u uniformi. Drži baterijsku lampu u ruci i ne mogu mu čisto vidjeti lice. Prilazi nekako nepovjerljivo, mjeri me od glave do pete i onda tiho pita: - A, gde ti je otac Leontije?

Dok objašnjavam da on čeka pored svetih mošti Svetitelja, ispred mene minu sitna prilika u svijetlom mantilu i sa velikim kačketom na glavi. Minu bez riječi i naklona, a ja u čudu ne uspjeh ruku pružiti ni onom drugom pratiocu sa svijetlom koji se uljudno pozdravi i spomenu Boga... Znao sam da je kralj mlad, ali mi ni u snu nije bilo da je tako sitan i upotan, a pogotovu ne da se ne umije uljudno pozdraviti i ruku čovjeku pružiti...

Još dok je kralj sa pratiocima bio u ćivotu, oko manastira je zagušila vojska. Nas su sve preselili i smjestili u konak ispred manastira, čak i igumana Čečura i arhimandrita Leontija. Ujutro mi poranili na jutarnju molitvu, ali nas na ulazu dočeka straža: - Neka, preskočite jutros zvona i molitve, oprostiće Bog i Sveti Vasilije, da ne probudite njegovu svetlost kralja... Vratismo se natrag u konak i ne izlazimo više negdje do osam-devet sati. Onda mene kao najmlađeg poslaše da donesem vode.

Izađem bojažljivo i odmah vidim da nema straže na kapiji ispred manastira. Nema ni vojnika nigdje okolo. Uđem polako unutra. Ne čuje se niko. Ispenjem se na vrh prstiju do prve sobe - ona prazna. Tako i ostale, zijaju otvorena vrata, a unutra nigdje nikoga. Na stočiću u sobi u kojoj je spavao kralj otvorena "spomenica" i u njoj dosta nevješto, osnovačkim rukopisom napisano: 'Slava Ti i milost, Sveti Vasilije.

U ovim teškim danima pomozi mojoj junačkoj vojsci i mome ljubljenom narodu. Petar.' Tek mnogo kasnije saznali smo da su oni izgleda imali radio-stanicu i da su obaviješteni da je vojska pred kapitulacijom. Zato su tako na trku, kriomice, otišli iz Ostroga kako bi ugrabili da bezbjedno uzlete sa Kapinog polja kod Nikšića. Kralj Petar i njegova pratnja su tog 14. aprila 1941. godine prvi stigli na Kapino polje, na inprovizovani aerodrom, jedinu, kakvu-takvu slobodnu vazdušnu luku u Jugoslaviji, koju su tog jutra od njemačkih lovaca i bombardera čuvali gusti, niski oblaci.

Svedok: Iguman Serafim

O vremenu slomovratnog raspadanja i nestajanja jugoslovenske države, o bezglavoj bežaniji kralja i Vlade, haosu koji je tih tragičnih i zlodobnih aprilskih dana vladao na toj posnoj poljani pokraj Nikšića, poslednjoj slobodnoj stopi stare Jugoslavije, Radovan Kovačević, poznati novinar "Politike" je, u nedeljniku "Argument" od 7. oktobra 1994. godine, objavio zanimljivo kazivanje jednog tada još živog svedoka i neposrednog saučesnika te drame.

Reč je o Evgenu-Ženji Rupniku, mlađem sinu Lava Rupnika, poznatog starojugoslovenskog armijskog đenerala (koji je 1946. godine proglašen za ratnog zločinca i pogubljen u Ljubljani, prim. B.S). Evgenija je šestoaprilski rat 1941. godine zatekao na aerodromu u Mostaru kao pilota potporučnika Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva.

Dečak sa naočarima

Rasulo koje je zatekao i video tog 14. aprila na nikšićkom aerodromu, Rupnik mlađi je nazvao "kuplerajem": "Tog 14. aprila po podne pokušavam da odvučem neki avion do stajanke. Iskrsnu odjednom dečak, lepo odeven, sa crnim naočarima i ja mu doviknuh da se skloni. On posluša. Ubrzo stiže i pukovnik Vlajko Jevzić, moj starešina iz akademije i kaza mi da je to kralj. Tu su bila još i dva njegova ađutanta", sećao se Rupnik, koji negira da je sa kraljem tada bila i njegova ljubavnica Doli Najdanović. "Ne, osim pomenutih tu je bio još samo sluga sa tri mala nesesera...

Zatražili su onda od mene avion da se kralj prebaci do Grčke i ja ih to veče ukrcam. Imao sam vrlo malo hrane: konzervu, pomorandžu, keks, i to sam ponudio njegovom veličanstvu, ali odbio je. Lično sam mu ukrcao ona tri kovčežića i stavio ih u jedan pregradak: 'Veličanstvo, samo vi znate gde su', rekao sam mu. Tako su otišli, kralj prvim, a pratnja drugim avionom", svedočio je Evgenije Rupnik.

Beg iz Ostroga
Kako postoje određene razlike oko toga kad je tačno kralj Petar Karađorđević stigao sa pratnjom i ljubavnicom Doli Najdanović u Ostrog i koliko se tu zadržao, hroničari se ne slažu ni oko toga kad je tačno pobegao iz zemlje. I po kazivanju igumana ostroškog Leontija Mitrovića, koje je zapisao Andrija Koprivica, i po sećanju igumana Serafima Kašića, a i po mnogim dokumentima i knjigama, on je u Ostrog prispeo 13. aprila, prekonačio u Gornjem manastiru i ujutro zorom produžio put Nikšića, gde se već oko podne na Kapinom polju ukrcao u avion i poleteo prema Grčkoj. Tog istog dana, 14. aprila, u Ostrog je stigao predsednik Vlade general Dušan Simović, a ministri i njihove porodice hitali su kolima od Pala prema Nikšiću, gde su pristizali gotovo do ponoći i smeštani u prostorije poljoprivredne škole na periferiji grada. Sutradan je počela i njihova evakuacija koja je trajala dva dana.

Četnik u Sloveniji
Evgenije Rupnik bio je četnički vojvoda i komandant Odreda Bijeli orao, jedine četničke jedinice koja je, daleko od Srbije i komande jugoslovenske vojske u otadžbini, tokom celog Drugog svetskog rata delovala na tlu Slovenije i sačuvala se od bilo kakve kolaboracije sa okupatorom.
Rupnik mlađi se 1994. godine, nakon pola veka života u emigraciji, vratio u Srbiju.

Van mreže Zoki

• Stariji član
« Odgovor #2 poslato: 09.12.2013. 14:38 »
Zlato skuplje od života

Te sumračne trenutke na malom nikšićkom aerodromu u proleće 1941. godine Mihailo Marić ovako opisuje u svojoj knjizi "Kralj i vlada u emigraciji": "Prema Mirkovićevu planu (reč je o generalu Borivoju Mirkoviću, prim. B.S) trebalo je da avioni, koji odvezu prve putnike u Grčku, ponovo slete na nikšićki aerodrom. Očekivao je da će svaki avion uspeti po nekoliko puta da preveze 'živi tovar'. Vazduhoplovni general organizovao je 'vazdušni most' Jugoslavija-Grčka.

Scena iz filma "Zle pare: Ukrcavanje državnih zvaničnika u avion na Kapinom polju

Ispred barake stajala je udvostručena straža pokraj dvadesetak sanduka. U njima je bilo zlato, zvečeće i u polugama.

Svedoci drame

Pre no što avion krene, pilot se javljao lično generalu Mirkoviću. On je onda naređivao svome ađutantu da dvojica stražara ponesu, zajedno s pilotom, bar po jedan sanduk u avion koji poleće. Svaki avion - jedan sanduk najmanje. Zlato je dovezeno u Nikšić prethodne noći. U prvoj transportnoj koloni stiglo je 166 sanduka sa oko 8.300 kilograma poluga, a u drugoj - 38 sanduka sa zvečećim zlatom Narodne banke u težini od oko 1.900 kilograma.

Međutim, iz grada na nikšićki aerodrom preneto je da se prebaci u inostranstvo samo 20 sanduka. Za više nije bilo aviona (zanimljivo je da i Andrija Koprivica u svojoj knjizi tvrdi da mu je iguman Leontije Mitrović tih dana poverio kako je od pouzdanih ljudi čuo da je samo kralj u avionu poneo 20 sanduka zlata Narodne banke, kao i da su ostali 'ponijeli koliko su mogli', što je potpuno nelogično ako se zna nosivost tadašnjih aviona i uslovi u kojima je letenje organizovano, prim. B.S).

General Mirković je nastojao da po svaku cenu u pretovarene avione utovari svih 20 sanduka pa je ponekad izbacivao i nekoga od onih koji su se nekako ukrcali i već molili Boga da avion što pre krene i srećno se prizemlji. Neki od njih su se uzalud molili - niti su se ikada vratili u Nikšić, niti su viđali koji drugi aerodrom - završili su, po svoj prilici, na dnu Sredozemnog ili kojeg drugog usputnog mora, ili u gudurama albanskih ili grčkih planina.

Major Svetozar Lolić

U priči o avionima koji su se tih aprilskih dana 1941. godine dizali sa ledine Kapinog polja kod Nikšića i u inostranstvo odvozili jugoslovenskog kralja, njegovu najužu pratnju, članove jugoslovenske vlade i vrhovne vojne komande, posebno je zanimljivo i indikativno poglavlje o poslednjem avionu koji se tih dana pod okriljem niskih oblaka vinuo u nebo i usmerio ka Grčkoj.

U njemu je sedeo general Borivoje Mirković, potpukovnici Miloš Banković, Miodrag Bošković, Miodrag Lozić i Živojin Radojičić, majori Dušan Babić, Svetislav Vohovski i Krsta Lozić, kapetan Slavko Stebrnjak i stari ministar Marko Daković, koji se gotovo slučajno našao na nikšićkom aerodromu i skoro silom uguran u avion, u koji su ubačena i preostala tri sanduka zlata. Samo iskusni vazduhoplovni vuk, kakav je bio pilot Ivan Dominiko, mogao je preopterećenu "savoju" podići sa travnatog uzletišta u Nikšiću i dovesti je do grčkih obala. Tu se, međutim, isprečila nova, neplanirana nevolja - vatra grčkih pograničnih snaga koja je prisilila avion da prinudno sleti na prvu zaravan: - Jednim zaokretom jedva je izbegnuta vatra sa zemlje - piše Mihailo Marić.

Komandovao "Zlatnom groznicom":
General Borivoje Mirković

- A kad je ugledao zaravan na tlu, pilot je smanjivao visinu aviona, spustio stajni trap, a onda je teški tromotorac tresnuo o neravno tle. Čula se lomljava, tresak. Avion je zahvatio zemlju jednim, pa drugim krilom, prepolovio se i zaustavio. Komandantu vazduhoplovstva bile su slomljene obe noge. Neko je jaukao. Pilot je povredio koleno, potpukovniku Miodragu Loziću slomljena ključnjača, majoru Krsti Loziću lice u krvi. Gotovo svi su pretrpeli manje ili veće ozlede.

Ministar Marko Daković nekako se izvukao iz aviona, ali nije mogao da stoji. Seo je, zatim legao i izgubio svest. Ubrzo je izdahnuo. U grčkom selu Paleros Zaverde sahranjen je poginuli ministar kraljevske vlade. Kod Marka Dakovića nađeno je svega oko 1.000 dinara u srebru, džepni željeznički sat i njegov pištolj. Uvezane u džepnu maramicu, ove stvari predate su kasnije poslanstvu u Atini - zaključuje Marić.

Godinama posle rata govorkalo se da je Daković, u stvari, stradao od zlata, da mu je jedan od ona tri sanduka u karambolu aviona nekako pao na glavu i naneo mu smrtonosne povrede, odnosno da je od udara došlo do izliva krvi na mozak. Mihailo Marić, međutim, to negira, pozivajući se na izjave pojedinih preživelih u ovom udesu koji su tvrdili da su sanduci bili na podu, a pošto se avion nije prevrtao, nisu ni mogli nikoga povrediti u glavu.

Sve to, međutim, opovrgava pilot Svetozar Lolić. Kao jedan od preživelih, neposrednih svedoka drame, koja se ta tri paklena aprilska dana 1941. odigravala na toj utrini kraj Nikšića, poslednjem uporištu i položaju za odstupnicu kralja, vlade i vrhovne komande propale jugoslovenske države i vojske, tada mladi pilot, major Svetozar Lolić, 50 godina kasnije opisao je taj haos reporteru "Ilustrovane politike" Ozrenu Milanoviću: - Od 204 sanduka zlata koji su dopremljeni u Nikšić, u Kairo je prebačeno samo 18 - tvrdi Svetozar Lolić, što se dobrano poklapa i sa nekim mnogo godina kasnije pravljenim kalkulacijama koje su vreme i naknadni događaji i zbivanja potvrdili.

- Sećam se i aviona u koje je zlato utovarano i njihovih pilota. Pet sanduka je ubačeno u "savoju marketi" kapetana Leona Bradaške, pet sanduka u "dornije" kapetana Milojevića i narednika Oreškovića, tri sanduka u dvomotorni "potez" majora Mišovića i pet sanduka u "savoju" kapetana Ivana Dominika...

Ovaj pilot se vratio pošto je prethodnog dana prevezao kralja Petra u Grčku. Po povratku, u taj avion je, po naređenju potpukovnika Miodraga Lozića, utovareno pet sanduka zlata, ali umesto u nosače bombi, sanduci su ukrcani u rep avion, što je bilo od presudnog značaja...

Teret je bio pretežak

Taj avion je, kao što je već rečeno, prisiljen protivavionskom vatrom sa zemlje, morao da se prizemlji na prvoj pogodnoj ledini: - Spuštanje je išlo dobro sve do na dva-tri metra iznad zemlje. A tada, zbog preopterećenosti repa na koji je pao teret svih pet sanduka zlata, avion je prvo dotakao zemlju zadnjim delom, a tek onda točkovima.

Pod teretom, letelica se prelomila. Sedeći onako na sanduku zlata, general Mirković je ispao iz aviona. Tom prilikom je po drugi put polomio i ruke i noge. Prvi put mu se to dogodilo nekoliko godina ranije. Ministar Marko Daković, koji je sedeo na sanduku do Mirkovića, ispao je takođe iz repa aviona, a zajedno sa njim i sanduk zlata. Očevici, članovi posade koji su ostali gotovo nepovređeni, mogli su da vide kako je sanduk pun zlata stigao nesrećnog Marka Dakovića i ubio ga na mestu.

Planuo i novac
Svetozar Lolić tvrdi da je na Kapinom polju raskrčmljena i velika količina državnog papirnog novca: - Svi prisutni vojnici, podoficiri i oficiri mogli su da uzmu, uz priznanicu, državni novac. I to: 10.000 dinara - vojnik, 15.000 kaplar, 30.000 podoficir, dok je svaki oficir imao pravo na 50.000 dinara. Po obavljenoj raspodeli novca u papiru, ostatak je spakovan u vreće i odvezen kamionom, pričalo se docnije da je spaljivan u nekoj obližnjoj pećini. Ono što nije progutao plamen, razgrabio je narod - kazao je Lolić, ističući da su u ovoj deobi bili privilegovani učesnici puča od 27. marta 1941, da je svaki od njih mogao da uzme po pet miliona dinara u hiljadarkama koje su docnije u Egiptu oni koji su se domogli Egipta menjali za engleske funte: pet miliona dinara za 5.000 funti, što nije bio sitan iznos.

Van mreže Zoki

• Stariji član
« Odgovor #3 poslato: 09.12.2013. 15:14 »
Kralj praznih džepova

Major Svetozar Lolić tvrdi da zna za još dvanaest sanduka zlata koji su bili utovareni u avione na Kapinom polju i precizno navodi imena pilota, koji, izgleda, ako je tačno to što on tvrdi, nikada nisu ni stigli na odredišta ka kojima su se zaputili: - U avion dornije kapetana Sime Mijuškovića utovareno je u prvom navratu pet sanduka, a potom još dva. Dva su, po rečima samog kapetana, nestala prilikom transporta do aviona.

Zlato nestajalo u vazduhu: Ratnim avionima tipa dornijer
odnošeno je državno blago iz zemlje

Kapetan Mijušković nije ni poleteo. Tako je na aerodromu nestalo ukupno sedam sanduka zlata. Posle toga, u Nikšić je doletelo pet aviona kaproni, a u svaki je utovaren po jedan sanduk. Avion sa pilotom Dinkom Večerinom prinudno se spustio negde u Grčkoj. Sanduk sa zlatom je nestao.

Avion sa pilotom, vojnim činovnikom Udovičićem, nestao je, a da se nikada nije saznalo za mesto nesreće. Avion kapetana Vidoja Novakovića nije ni poleteo, iako je i u njega bio utovaren jedan sanduk. Nestao je u Nikšiću. Moj avion je bio jedini koji je stigao u Grčku bez ijednog sanduka. Zlato su iz aviona izneli i među sobom podelili "dvadesetsedmomartovci".

Dve verzije

Poslednjim od pet kapronija koji su na dan kapitulacije Jugoslavije 1941. godine uzleteli iz Nikšića, s ciljem da se domognu neke slobodne vazdušne luke na Sredozemlju, pilotirao je kapetan Dušan - Balša Sinobad ali je i njegova sudbina do danas ostala nepoznata i sigurno je jedino da nije stigao do cilja: - Dve su verzije o tome gde je i kako nastradao - kaže Sinobadov kolega, pilot Svetozar Lolić.

- Po jednoj, avion je udario u planinu Olimp u Grčkoj, jer je zbog nevremena i magle pilot izgubio orijentaciju. Po drugoj, avion su napali neprijateljski lovci, pogodili ga, a zatim se letelica srušila u more. Nesumnjivo je, nažalost, da su, pored kapetana Sinobada, nastradali i svi članovi posade i putnici kapetan Dimitrije Brajović, pukovnik Stojan Zdravković, major Đorđe Stanojlović, kao i narednici Stevan Vujaklija i Danilo Dejić. U ovom udesu poginuo je kao putnik i znameniti istoričar Vladimir Ćorović.

Sve, dakle, ukazuje da mnogi od aviona koji su se ta dva smutna i tužna aprilska dana 1941. godine vinuli u nebo sa Kapina polja kod Nikšića, ako su i uspeli da dolete i srećno se prizemlje na nekom od grčkih aerodroma, stradali su potom kao lak plen nemačke avijacije, a tek retkima je pošlo za rukom da se vrate do Nikšića i prevezu bar još jednu turu begunaca. Sve u svemu, za ta tri dana od 14. do 16. aprila, uprkos niskim oblacima i potpuno neregularnim uslovima za letenje, sa Kapina polja je, po podacima Mihaila Marića, u inostranstvo prevezeno 216 jugoslovenskih političara i državnih ličnosti sa kraljem Petrom Drugim Karađorđevićem na čelu.

Zle pare": Sanduci sa dragocenim tovarom na aerodromu u Kapinom polju

Obaška njihova bliža i dalja rodbina. Zanimljivo je, inače, da su i avion koji je prevozio kralja Petra i njegovu najužu pratnju presreli britanski lovci i prisilili ga da sleti na pomoćni aerodrom kod Paramitija u Grčkoj. I kralj je tu morao iz letelice da izađe sa rukama na potiljku, ali je let ipak ubrzo nastavljen čim je nepobitno utvrđen identitet putnika...

Od aprilskog haosa 1941. godine, u kojem se vrtoglavo rušila i nestajala prva Jugoslavija, najmoćnija i strateški najznačajnija država na Balkanu, prošle su sedamdeset i dve godine. Istoričari i analitičari su uglavnom odgonetnuli razloge njenog tako brzog raspada i kraha, kako se moglo desiti da je Hitlerova i Musolinijeva osvajačka mašina pregazi skoro bez ikakvog otpora i za samo jedanaest dana ukloni kao granu s puta u nameri da ostvari svoje strateške ciljeve i interese na ovom prostoru i nesmetano nastavi osvajački pohod na jugoistok.

Istoričari, međutim, još nisu do kraja razjasnili sudbinu jugoslovenskog zlata i blaga koje je pripadalo tada vladajućoj dinastiji Karađorđević, pa u pričama o tome prevagu i danas imaju bajkovita nagađanja, koja uglavnom nemaju nikakvog tvrdog utemeljenja u dokumentima. Izvesno je da je mnogo ruku mesilo taj slatki kolač, mnogo pohlepnih zevalo da se pričesti bar mrvicom, da za sebe zagrabi polugu zlata ili barem šačicu dukata iz nebrojenih sanduka. Sve to je, naravno, rađeno bez svedoka, bez neizbrisivih tragova, pa je to možda i razlog što naučnici i istoričari još obigravaju oko ove teme kao mačke oko vruće kaše i izbegavaju da ugaze u to minsko polje puno zamki i enigmi.

Zato je to i ostao široko otvoreni i neispitani prostor, bogom dan za one koji ne robuju istini i ne zavise previše od činjenica, za lakomislene i lakoverne, lovce na senzacije bez naučne potke, intrigante i politikante, one koji tvrde da je sva istorija do njih i njihova vremena laž i podvala.

Tako je, recimo, Dragan Mraović (predstavlja se kao bivši generalni konzul Savezne Republike Jugoslavije u Bariju) u feljtonu pod radnim naslovom "Ostroško blago kralja Petra", objavljenom u dnevniku "Dan" pre bezmalo deset godina, pored ostalog tvrdio da je kralj Petar Drugi Karađorđević sa svitom pobegao iz zemlje gotovo praznih džepova, da kraljevska porodica "skoro ništa" nije ponela sa sobom od tog silnog blaga, ili da su Nemci u Ostrogu uhapsili patrijarha srpskog Gavrila zato što su bili uvereni da on zna a neće da im oda tajnu gde je sklonjeno državno i kraljevsko blago?

Da se i ne govori o Mraovićevim "otkrićima" da je neko tobož sa Englezima bio sašio plan da se državno zlato i novac od Beograda nekako dopeljaju do mora, a tu da ga oni preuzmu i sklone do kraja rata u svojim trezorima; da je blago bilo spakovano u 1.300 okovanih i zapečaćenih drvenih sanduka, obeleženih crvenim brojevima od 1 do 1.300, na kojima je na francuskom jeziku pisalo "Narodna banka - Kraljevina Jugoslavija - Centralna kasa"; da je tu bilo dva tipa sanduka od kojih je "svaki sadržavao 45 ili 55 kilograma zlata u lingotima (u ingotima, prim. B. S), ali je bilo i zlatnog novca, pa čak i onoga iz turskog doba. Sve u svemu, oko 60 tona zlata"!!!

"Zlatni" konvoj

Mraović dalje tvrdi da je to silno blago pokrenuto iz Beograda u konvoju od 57 kamiona: "Iza prvih dvadeset kamiona natovarenih zlatom" - piše Mraović - "išli su kamioni pokriveni ceradom, u kojima su bili zakatančeni džakovi sa oko četiri milijarde dinara u apoenima od po hiljadu. Još milijardu dinara u raznim apoenima nalazilo se u kartonskim kutijama. Na kraju kolone išlo je osam kamiona sa dvesta velikih sanduka punih privatnih obveznica. Nije poznato tačno koliko ih je bilo, ali su italijanske trupe izbrojile, u prvih dvadeset sanduka kojih su se dočepale, obveznice u vrednosti 67.494.177 dinara, 223.000 francuskih franaka, 175.000 kruna, 76.675 dolara. Ako je preostalih 180 sanduka imalo prosečno približnu vrednost, moglo bi se doći do približne ukupne vrednosti."

Princ Đorđe ostaje
Svetozar Lolić tvrdi je 16. aprila 1941. uzleteo sa Kapinog polja, ali je tek što se vinuo u nebo zaključio da su uslovi za letenje pogibeljni, pa se ubrzo vratio na uzletište: - Čim sam sleteo, prišao mi je vazduhoplovni pukovnik Petar Vukčević i rekao da je ipak dobro što sam se vratio jer ima za mene specijalni zadatak. Čekao sam ga kod aviona negde do ponoći. Kad se najzad pojavio, uz pukovnika su bili princ Đorđe Karađorđević i njegov lični lekar. Pošto su se sasvim približili avionu, pukovnik Vukčević se obratio princu Đorđu:
- Vaše Visočanstvo, ovim avionom možete da napustite zemlju. Princ Đorđe se uspravio, oštro pogledao i još oštrije odgovorio: - Ako ste me samo zato doveli ovamo, nije trebalo ni da me uznemiravate. Ja iz zemlje nikud ne idem! A kad je sutradan pred poletanje poslednjeg aviona sa Kapina polja pilot upitao pukovnika Vukčevića hoće li i on sa njim, odbrusio mu je: - Ne, ni sa kim ja neću. Pukovnik Vukčević nikada nije išao iza dvadeset izlapelih staraca i dvadeset starih droca...

Van mreže Zoki

• Stariji član
« Odgovor #4 poslato: 09.12.2013. 15:30 »
Zlato u milanskom bunaru

Oni koji su planirali ovu "misiju" predvideli su glavna i sporedna skloništa, a deo vrednosti je, kako tvrdi Dragan Mraović, uskladišten i u dve vikendice kneza Pavla "na granici Srbije sa Crnom Gorom" (autor zbog nečeg ni posle toliko godina ne otkriva gde su se tačno nalazile te vikendice, prim.B.S.).

Prirodni trezor: Ulaz u Trebješku pećinu

"Sanduci sa obveznicama - piše dalje Mraović - dospjeli su u Trebinje, a dijelom čak i u Dubrovnik. Skoro svo zlato je smješteno u pećinu na dva kilometra od Nikšića, na putu za manastir Ostrog (naglasio B.S). Ulaz je zabarikadiran i stavljen pod stražu stotinu vojnika".

TAJNA PEĆINA

Reč je, naravno, o dobro poznatoj Trebješkoj pećini koja se uopšte ne nalazi na putu za manastir Ostrog, već na sasvim suprotnoj strani Nikšića, u podnožju brda Trebjesa.

No, to nije "najkrupniji biser" u niski, blago rečeno, maštovitih kombinacija tvorca ove bajke o kraljevskom blagu:

"Noću, između 14. i 15. aprila 1941. stigao je nalog vlade u hrabrom bjekstvu - veli dalje Mraović - da se sve blago koncentriše u pećini kod Ostroga (Mraović ne precizira gde se to pod ostroškim gredama nalazi ta tako skrovita i sprimna pećina do koje mogu dopreti toliki kamioni, jer je, naravno nema, prim. B.S). Srpski pukovnik, zadužen za nadzor nad blagom, nije imao dovoljno ljudi za taj posao (šta li je odjednom bilo sa onih sto vojnika koji su, kako reče, obezbeđivali zlato u Nikšiću? prim. B.S), pa je počinio jednu nesmotrenost. Naime, prvih dana šestoaprilskog rata srpska vojska (naglasio B.S) je zarobila dvadesetak Musolinijevih vojnika na granici sa Albanijom. U stvari, radilo se o karabinjerima, službenicima policije i pošta. Oni su prenosili sanduke iz Podgorice i Nikšića. Čim su stigle italijanske trupe, oni su im pokazali te kuće, odakle vjerovatno nije sve bilo prenijeto".

Ulaz u magacin Ostroga

Ni ovde nije kraj konfuznim, nelogičnim, kontradiktornim i očigledno neistinitim i smešnim konstrukcijama ovog autora. Bez odgovora na pitanja otkud se to blago odjednom obrelo u nekakvim kućama, čak i u Podgorici, koja "srpska vojska", kad i na kojoj to granici sa Albanijom zarobi Musolinijeve policijske i poštanske službenike u uniformama karabinjera i ko ih, po imenu i prezimenu, tako na brzu ruku dovede da prenose sanduke sa jugoslovenskim državnim i kraljevskim blagom i poveri im da rade jedan tako strogo poverljiv i delikatan posao, on se ponovo vraća u pećinu kod Nikšića gde "blago evidentira jedan bankarski službenik":

"Tom prilikom je - piše Mraović - izdvojeno ono što je pripadalo kraljevskoj porodici Karađorđević i natovareno na 35 kamiona koje je pratila jedna cisterna sa gorivom i blindirano vozilo sa dragocjenostima. Tu je bilo džakova sa oko 500 miliona dinara u apoenima po hiljadu, dva velika sanduka sa zlatnim novcem i par sanduka sa nakitom. Ova kolona kamiona je otišla u manastir Ostrog (bože dragi kakav li bi krkljanac i danas nastao da se kolona od četrdesetak teških vozila zaputi onim puteljkom od Bogetića ka Ostrogu - tek nedavno je nešto popravljen i proširen - sva crnogorska saobraćajna policija bi se o jadu grdnom zabavila da se sve to razmine i parkira na onom uzanom platou pod ostroškim gredama, na koji je u tom trenutku već bilo prispelo oko dve stotine raznih vozila, prim. B.S), gdje su kralj Petar Drugi i pratnja prenoćili između 15. i 16. aprila (istina je da se to desilo dve noći ranije i da je kralj u tom trenutku već bio umakao preko granice, prim. B.S).

Kralj Petar Drugi Karađorđević

Poslije dugog razgovora sa patrijarhom Gavrilom Dožićem, kralj Petar Drugi je otišao iz manastira, noseći sa sobom samo 15 miliona dinara (mora biti da mladi, još nepunoljetni i neiskusni jugoslovenski suveren nije znao da je novac porobljene i rasturene države u inostranstvu bezvredan papir, prim. B.S), a zatim se ukrcao na avion u Nikšiću i odletio za London, ne poručivši čak ni: 'Čuvajte mi Jugoslaviju'. Blago porodice Karađorđević je ostalo u manastiru, skriveno u jednoj pećini, koja je služila monasima da kriju namirnice od Turaka (ni ta pećina nije do danas otkrivena ako autor ne misli na staru manastirsku magazu tik pored Donjeg ostroškog manastira, prim. B.S)."

PUT U ITALIJU

Nastavljajući svoju fantazmagoričnu priču o "ostroškom blagu kralja Petra", Mraović je, nakon navodnog neuspelog pokušaja Engleza da ga preuzmu kod Herceg-Novog, jer su ih u tome preduhitrili i osujetili Italijani, "dogurao" 8.393 kilograma "srpskog zlata" u italijansko Ministarstvo rata. Ono je, navodno, pod nadzorom "tadašnjeg italijanskog guvernera Vinčenca Acolinija i generala Enrika Bertinija" zvanično uknjiženo i smešteno u državni trezor za slučaj da Nemci ili ko drugi krene u potragu za tim blagom, a Acolini je, kako kaže Mraović, imao zadatak da ostatak od pedesetak tona zlata i druge dragocenosti sakrije bez evidencije: "Naravno, najteže je bilo sa zlatom - piše Mraović - pa je ono skrivano na velikom broju mjesta, u neke banke, pa čak i u privatne stanove povjerljivih funkcionera u Rimu i Milanu. Naprimjer, u prostorijama banke u Milanu nalazio se stari bunar uvijek pun vode pa su zlatni lingoti (opet "lingoti", prim. B.S) tu ubacivani. Poslije oslobođenja Italije vadili su ih gnjurci..."

Pratnja za blago
U nizu nebrojenih nepoznanica koje do danas traju, nesumnjivo je da su tovar dvorskih stvari i dragocenosti iz Beograda u Ostrog dopremili i dopratili upravnik dvora general Dragan Mirković i jedan pukovnik, a tadašnji nastojatelj manastira Leontije Mitrović, kako je kasnije pričao, već prilikom istovaranja i smeštanja blaga u manastirsku magazu zapazio je kako se vojnici povijaju pod teretom pojedinih sanduka i zaključio da bi u njima moglo biti zlato. O državnom blagu, sanducima sa zlatom i srebrom, vrećama papirnog novca i drugim dragocenostima sa oznakama Narodne banke Jugoslavije, starao se maršal dvora Đuro Vukotić.

Polakomili se i Nemci
U jednom izveštaju od 28. februara 1948. godine, u kojem govori o zbivanjima u Ostrogu 1941, opisujući hapšenje i odvođenje patrijarha Gavrila, patrijarhovog sinovca i ličnog sekretara Dušana Dožića i njega, Leontije Mitrović ističe i dve zanimljive pojedinosti koje govore da su i Nemci bili i te kako poklapni na zlato: "Dok se kolona automobila odmarala u blizini Gacka piše Mitrović - oficir koji je mene sprovodio (svaki od nas trojice je bio u zasebnim kolima) u dva maha je otvarao škrabijicu kod volana i iz nje vadio i drugom oficiru pokazivao zlatni krčag uvijen u papir, a koji je otprilike imao zapreminu od jednog litra. U Sarajevu smo nas sva tri proveli u prostorijama jedne banke 6 dana, tj. od 26. aprila ujutro do 1. maja 1941. godine. Jedne noći, dok su Patrijarh i Dušan Dožić spavali, a ja se pravio da spavam, oficiru koji je kod nas bio, dolazio je u dva maha drugi oficir, noseći tešku kožnu tašnu. Vidio sam i čuo sam po zveckanju da prebrojavaju količinu zlatnog novca".

Van mreže sivi soko

• Mlađi član
  • **
  • Ugled: +15/-2
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #5 poslato: 09.12.2013. 22:20 »
ocigledno da su kraljevi bageri lepo radili na peku u zlatnoj dolini...
ovo je verovatno samo deo svega toga?

Van mreže Zoki

• Stariji član
« Odgovor #6 poslato: 10.12.2013. 09:19 »
Pećina sedam lopova

Italijani su nakon kapitulacije, u septembru 1943. godine, nekako uspeli da se iskobeljaju ispod nemačke šape, da uglavnom sačuvaju većinu opljačkanog zlata, ali je onda i njima i Englezima glave došao Josip Broz Tito koji se nije dao zavarati, već je krenuo u potragu za blagom propale jugoslovenske države, saznaje se iz pisanija Dragana Mraovića.

Trebjesa na vidiku: Ulaz u Nikšić preko Carevog mosta

KORENI MISTERIJE

Koliko ima ozbiljnosti i u tom delu njegove priče, možda najbolje govori tvrdnja da je Tito posle neuspelog desanta Nemaca na Drvar 1944. godine i propalog pokušaja da ga uhvate, otišao na Hvar, "gdje je trebalo da ga štiti engleska mornarica" (čak i osnovcima koji istoriju uče po najnovijim udžbenicima, poznato je da se Tito sa vrhovnom komandom Narodnooslobodilačke vojske posle Drvara sklonio na Vis, prim. B.S): "Međutim, postoje izvori koji tvrde da je prvo otišao u Bari, a tek poslije nekoliko nedelja na Hvar", kaže dalje Mraović, sugerišući da je Tito tom prilikom utanačio sa Italijanima, odnosno saveznicima, kako da se domogne jugoslovenskog zlata. U toj tvrdnji, za koju takođe ne navodi nikakve dokaze i izvore poznate zvaničnoj istoriografiji, leže koreni Mraovićeve misterije o navodnim Titovim nagodbama sa Zapadom. U to je, tobož, prste uplela i Komunistička partija Italije, posebno neki Titovi stari prijatelji i saborci (Luiđi Longo, na primer) koji su mu pomogli da se dokopa blaga.

Neverovatnost ovim konstrukcijama posebno daje to što su smeštene u drugu polovinu 1944. i prve mesece 1945. godine, u vreme kad je teško ranjena fašistička neman još pokazivala opasne zube. Tito i njegovi pomagači su, navodno, baš u to vreme ostvarili cilj, i to posredno, uz pomoć svojevrsne ucene. Najpre su, navodno, pohapšeni i proglašeni za ratne zločince oni koji su bili najdirektnije umešani u aferu sa jugoslovenskim zlatom, kao što su generali Mario Roata i Pircio Biroli, potom je neko pristao da vrati basnoslovno jugoslovensko blago samo da Tito zaboravi grehove ovih Musolinijevih oficirskih perjanica.

Roata je, kako tvrdi Mraović, pod providno sumnjivim okolnostima pobegao iz zatvora 4. marta 1945. godine i uz pomoć katoličkih sveštenika i Vatikana već 10. aprila se obreo u Španiji: "Četiri dana kasnije", piše dalje Mraović, "Titu je isporučeno 27 tona zlata, više od milion funti i četiri miliona dolara, kao i preostale obveznice. A potom, 1947. godine, odlukom koju je donijelo jedno međunarodno tijelo u Briselu, vraćeno je Jugoslaviji i ono 'zvanično' zlato, odnosno 8.393 kilograma u zlatnim polugama. U Italiji je zauvijek ostalo 20 tona zlata, oko milion funti i dva miliona dolara. Očigledno je da se Tito zadovoljio politikom mogućeg, pa je prihvatio ovakvu podjelu i nije više pominjao italijanske ratne zločince. Zato je i general Roata mogao, kasnije, da se mirno vrati u Italiju, gdje je i umro 1968. godine. I vuci siti i ovce na broju", zaključuje Dragan Mraović.

Tito sa ratnim saradnicima na Visu

Čitaocu koji se bar malo zanima za našu bližu prošlost, slom prve Jugoslavije i pakao Drugog svetskog rata, odmah će biti jasno da se Mraović u potpunosti oslonio na roman "Prečasni" Pjera Karpija i naročito na knjigu "Pećina sedam lopova", italijanskog pisca i novinara Đanfranka Pjacezija, majstora za velike zavere, spektakularne afere, dramatične i senzacionalne storije, u kojima se uglavnom ne zna gde se završava stvarno i moguće, a gde počinje piščeva fikcija, mašta. Sve i ne bi izgledalo toliko skaradno da te knjige nisu već bile predmet pomnih analiza, da njihova "istina" o jugoslovenskom zlatu već nije do kosti razgolićena.

Tako su, recimo, beogradski novinari Jovan Antonijević i Ozren Milanović u napisima u "Ilustrovanoj politici", u proleće 1996, nedugo pošto je objavljena pomenuta knjiga, oslanjajući se na dokumenta i verodostojna svedočenja živih aktera ove priče i ljudi koji su se naučno bavili njome, ubedljivo pokazali da knjiga "Pećina sedam lopova" nije, u suštini, ništa drugo do zanimljiv scenario za neki laki triler kakvih je na temu potrage za zlatom snimljeno na desetine: - Ta romantično avanturističko-kriminalistička priča - piše Antonijević - u kojoj je šef masonske lože P-2 i avanturista Lučo Ćeli, saradnik italijanske tajne policije, njen glavni junak, nema baš mnogo potvrde u ozbiljnoj istoriografskoj dokumentaciji.

Pjacezijevu priču ne potvrđuje ni jugoslovenska arhivska građa, a ni dokumenti Narodne banke FNRJ, kao ni spisi Ureda Ministarstva finansija FNRJ za zaštitu jugoslovenske imovine u inostranstvu. Dokumenti koji se odnedavno nalaze u Arhivu Jugoslavije pouzdano svedoče o ratnoj i posleratnoj sudbini jugoslovenskog zlata. A to je, ako ne apsolutna istina, ono bar najdokumentovanija verzija šta se, u stvari, sa zlatom zbilo. O 60 tona, koliko navodi Pjacezi u svojoj knjizi, naravno, nema ni govora - kaže dalje Antonijević. - Tačno je da su u ratnom požaru i opštem haosu tog aprila 1941. godine kralj i vlada pokušali da svo zlato spasu iz zemlje. Reč je o 204 sanduka monetarne zlatne legure razne finoće, u obliku kovanog zlata ili u polugama. Ukupna težina tog zlata, bez sanduka, iznosila je 10.405 kilograma i 388 grama (naglasio B.S). Taj tovar je, po naređenju centralne Narodne banke, još 8. aprila utovaren u Užicu u tri kamiona (naglasio B.S).

JASNA RAČUNICA

Konvoj je preko Mostara 15. aprila stigao u Nikšić i zlato je odmah prebačeno u Trebješku pećinu, tvrdi Antonijević, pozivajući se pri tom na istraživanja istoričara Nikole Živkovića, kao i na feljton dr Nikole Žutića "Povratak opljačkanog zlata". - Jedino što je izvesno i dokumentovano - dodaje Antonijević - to je da je posle bekstva kralja i vlade iz zemlje, u Crnoj Gori ostalo 9.173 kilograma i 452 grama zlata (naglasio B.S). Od toga je u manastir Ostrog skriveno deset sanduka sa oko 474 kilograma. To zlato su kasnije otkrili Nemci i odneli ga. Preostalih osam i po tona pronašli su i opljačkali Italijani koji su posle i sami priznali da su iz Jugoslavije odneli 8.393 kilograma čistog zlata (naglasio B.S). A to sa Pjacezijevom količinom od 60 tona, o kojoj govori u 'Pećini sedam lopova', zaista nema nikakve veze... Računica jasno pokazuje da je od časa kad su kralj i vlada napustili zemlju pa do trenutka kada su jugoslovensko zlato preuzeli Italijani, u nepoznatom pravcu nestalo više od 450 kilograma zlata.

Bolesnički voz
Jovan Antonijević se osvrće direktno na samu smutnu i zavodljivu priču Đanfranka Pjacezija i govori o tobožnjem genijalnom potezu glavnog junaka Luča Ćelija, koji je smislio bolesnički voz, transport zaraženih nekom opakom infektivnom bolešću, i tako bez ikakvih nevolja ispod nosa Nemaca odneo nacionalno blago jedne države, vozom od Kotora preko cele Dalmacije do Trsta (nikada nije postojala pruga od Kotora kroz Dalmaciju do Trsta): - Činjenice, međutim, drukčije kažu - veli Antonijević. - Italijani su 184 sanduka u kojima se pored zlata nalazilo i oko dva miliona tadašnjih funti kao i hartije od vrednosti, pod jakom stražom prvo prevezli u Tiranu, a odatle u Drač. Iz ove albanske luke zlato je brodom prebačeno u Bari, a zatim kamionima u Rim, u italijansku Narodnu banku. Nije, dakle, bilo bolesničkog voza, avanture stoleća vredne filmske ekranizacije...

Misija iz romana
I sam Lučo Ćeli, danas jedini preživeli protagonista neverovatne trke za jugoslovenskim blagom, zamoljen da komentariše Pjacezijevu knjigu 'Pećina sedam lopova', rekao je (prema navodima Jovana Antonijevića): - Što se tiče blaga kralja Petra, o njemu se govorilo u romanu "Prečasni" Pjera Karpija, ali i u Parlamentu, jer je više sednica bilo posvećeno toj skandaloznoj i opasnoj misiji koja je postala legenda. Što se tiče putovanja bolničkog voza o kojem se govori u romanu, sve je opisano tako dobro da mi se čini čak i da je istina.

Van mreže Zoki

• Stariji član
« Odgovor #7 poslato: 11.12.2013. 14:23 »
Nemci "počistili" manastir

Jedan izveštaj igumana ostroškog Leontija Mitrovića, datiran 28. februara 1948. godine, predstavlja zanimljiv i važan dokument u potrazi za istinom o događajima u ovom svetilištu i sudbini državnog i kraljevskog blaga koje se tu obrelo početkom Drugog svetskog rata.

Kratko krila kraljevo zlato: Trebješka pećina

IGUMANOV IZVEŠTAJ

Mitrović precizira da je patrijarh srpski Gavrilo Dožić stigao u Ostrog 11. aprila 1941, a kralj Petar Drugi 13. aprila, i da je već sutradan napustio Ostrog: "Dan-dva kasnije stiglo je nekoliko ličnosti iz njegove pratnje sa automobilima i tom prilikom dovezli su veću količinu dvorskih dragocjenosti zapakovanih u 14 sanduka i kofera, a pored toga i jednu gvozdenu kasicu i jednu umjetničku sliku od Rafaela, uvijenu u rolni, a rolna je bila obložena letvama.

Pored toga, Uprava manastira primila je na čuvanje od Narodne banke 10 sanduka zlata i deset vreća sa novčanicama od po 1.000 dinara (vrednost 375.000.000 dinara). Dvorski sanduci i koferi bili su zaključani, a nije mi rečeno šta ima u njima; mislim da je bilo u njima zlatnih predmeta. Po objavljivanju kapitulacije naše vojske, kolona svih dvorskih automobila sa cjelokupnim ljudstvom napustila je Ostrog i otputovala za Nikšić i dalje, ostavivši sve te stvari u manastiru", piše Mitrović i objašljava kako je dva-tri dana pre dolaska Nemaca uspeo da zakopa šest sanduka državnog zlata, pomenutu dvorsku kasicu i dva kožna kofera dvorskih stvari. Napominje da su jedan kofer morali otvoriti jer nije mogao stati u trap, a od stvari koje su se nalazile u njemu ističe "dvije zlatne tacne od opštine grada Sofija, šoljice za kafu sa zlatnim postoljima, zlatni čajnik i sedefnu ogrlicu kraljičinu".

U izveštaju je zatim opisan i dolazak Nemaca u Ostrog 25. aprila 1941. godine, da su prvo uhapsili njega, zatim i patrijarha Gavrila i onda ih sve do podne, dok su izvršili detaljan pretres svih manastirskih prostorija, pod stražom držali u dvorištu konaka "po najvećem pljusku": "Tom prilikom pronašli su, pa odmah odnijeli četiri sanduka državnog zlata, svih petnaest vreća sa novčanicama, te 11 sanduka dvorskih stvari i sliku Rafaelovu. U manastirskim podrumima našli su veliku količinu suvog mesa, 230 boca vina starog do 15 godina i drugih namirnica, pa su se jednim dijelom toga dobro počastili u samom manastiru, a mnogo toga su natovarili na automobile i odnijeli. Pored toga, odnijeli su iz manastirskih soba 12 pirotskih ćilima koji su im se jako svidjeli. Napominjem da su tom prilikom odnijeli i Patrijarhov prtljag u kome je bilo i stvari koje je on naslijedio od pokojnog patrijarha Varnave. Tada su odnijeli i lični novac patrijarha Gavrila, kao i veću sumu novca Srpske pravoslavne crkve. Ne znam koliko je bilo toga novca jer nijesam njime rukovodio."

Iguman Leontije Mitrović

Ovaj izveštaj Leontija Mitrovića je, ipak, barem što se tiče podataka o blagu, u priličnoj koliziji sa nekim drugim njegovim izjavama koje će kasnije davati, a naročito sa onim što je o tome zapisao profesor Andrija Koprivica, jedan od učesnika u skrivanju blaga. Jer, po tim podacima, Leontije Mitrović, Andrija i Petar Koprivica i Ljubo Krulj su sakrili dvorsko blago, oko 600 kilograma zlata i druge dragocenosti, a Nemci su odneli većinu zlata Narodne banke koje se zateklo u Ostrogu, najverovatnije šest ili sedam sanduka (jeromonah Vasilije Dragović, svedok tog događaja, u svom izveštaju mitropolitu i Mitropoliji veli "od prilike sedam"), odnosno oko 450 kilograma, zatim sav papirni novac koji su našli, kao i novac i dragocenosti Patrijaršije i samog patrijarha.

U svakojakim pričama koje se decenijama kuju o zlatu i novcu jugoslovenske države, istini se izgleda najviše primakao dr Nikola Živković. On je za jedan naučni skup u novembru 1991. pripremio referat "Prikupljanje zlata, srebra i novca u Užicu i njegovo dalje transportovanje prema Crnoj Gori aprila 1941. godine". Na osnovu podataka iz Arhiva Narodne banke Jugoslavije, Arhiva Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove, zapisnika i drugih pratećih dokumenata, Živković je sklopio ubedljivu storiju o sudbini državnog blaga.

Došao je tako do nepobitnih dokumenata da je Narodna banka Kraljevine Jugoslavije, osećajući da će se i na Balkanu zaratiti, nekoliko dana pre mučkog napada Nemačke na Jugoslaviju i bombardovanja Beograda, naredila svim filijalama da se zlatne rezerve i druge dragocenosti i hartije od vrednosti koje se čuvaju u bankarskim trezorima, odmah prebace u filijale Narodne banke u Užicu i Sarajevu. Do 10. aprila 1941, u Užicu se našlo 166 sanduka kovanog zlata i 38 sanduka zlata u polugama u kojima je bilo ukupno 9.594 kilograma i 671 gram zlata. Uz to, piše Živković, tu je stigla i "jedna kaseta zapečaćena pečatom centralne narodne banke, nepoznate sadržine, jedna zaključana kaseta u kojoj su se nalazile zlatne poluge i kovano zlato, čija količina takođe nije poznata, jedna vrećica s četiri zlatne poluge rudnika 'Blagojev kamen' i jedna vrećica s kovanim zlatom čiji se popis nalazi u zapečaćenoj vrećici."

To silno bogatstvo koje je po naredbi Narodne banke Kraljevine Jugoslavije početkom aprila 1941. godine dopremljeno u njenu filijalu u Užicu, odatle je, kako tvrdi dr Nikola Živković, preko Sarajeva kamionima transportovano u Mostar: "Po naređenju centrale Narodne banke pov. br. 732 od 7. aprila 1941. godine, za pratioce su bili određeni Todor Karanović, Marjan Krisper i Vojislav Pekić. Zlato je bilo utovareno u tri kamiona, ukupno 204 sanduka, težine 9.594 kilograma i 671 gram."

Kamioni sa zlatom su stigli u Mostar 9. aprila 1941. oko dva sata posle ponoći. Ujutro je zlato smešteno u trezore tamošnje filijale Narodne banke. Samo nekoliko sati kasnije, iz Beograda je stiglo novo naređenje: zlato je ponovo utovareno na kamione i upućeno u Nikšić. Živković piše da je zlato dopremljeno u Nikšić 15. aprila, što je nelogično pošto je nesporno da je kralj Petar pobegao sa nikšićkog aerodroma dan ranije i da je i u avion kojim je on odleteo utovareno nekoliko sanduka zlata.

BLAGO IZ PEĆINE

U Nikšiću je zlatni tovar nakratko istovaren i smešten u pećinu na zapadnoj padini brda Trebjesa, koja je, po svoj prilici, odranije bila uređena i pripremljena za skrovište takve vrste: "Istoga dana oko podne, međutim, po naređenju Dostanića, višeg činovnika Narodne banke, zlato je izvučeno iz pećine, ponovo utovareno na kamione i odvezeno na nikšićki aerodrom. Još prilikom utovara u kamione odvojeno je devetnaest sanduka kovanog zlata u istočnoj valuti i hitno poslato na aerodrom. Te sanduke zlata vlada je ponela sa sobom. Prema izjavama pratilaca i prisutnih, u svakom od ovih devetnaest sanduka bilo je po trideset kilograma zlata", piše Živković i precizno navodi brojeve svih 19 sanduka.

Sumnjiva računica
Po mnogo čemu što je posle Drugog svetskog rata isplivalo na videlo, Nemci nisu odneli svih onih 10 sanduka zlata Narodne banke čija se težina kretala od pedeset pet do sedamdeset kilograma. Po svoj prilici, barem tri sanduka pre dolaska Nemaca, uz znanje i blagoslov igumana Leontija, negde ga je sklonio njegov prijatelj Petar Koprivica.

Zlatni višak
Preostalo zlato, ono koje jugoslevenska vlada nije ponela sa sobom, ali, kako ističe dr Nikola Živković, ne sve, transportovano je iz Nikšića na Cetinje, gde je istovaren i sklonjen manji deo, dok je ostatak odvezen i smešten u Herceg-Novom. Ono što je ostalo u Nikšiću u prvi mah je zakopano i skriveno, ali je ubrzo sve palo u ruke Italijanima sem onoga što su kralj i vlada odvezli sa sobom u inostranstvo. No, ni Italijani se, kako kaže dr Živković, nisu mnogo ovajdili jer su im, navodno, ceo taj bogati plen ubrzo preoteli Nemci.

Van mreže Zoki

• Stariji član
« Odgovor #8 poslato: 12.12.2013. 11:41 »
Pare smrde i kad gore

U Užice se tih aprilskih dana 1941. godine sjazila i ogromna količina papirnog novca. Dr Nikola Živković je došao do podataka koji govore da se tu sabralo 308 sanduka papirnog novca u raznovrsnim apoenima, odnosno da je to bila suma od ravno 13.169. 500.000 dinara! I ovo basnoslovno blago, valjalo je po naređenju Narodne banke transportovati iz Užica za Mostar, Zeleniku i Nikšić, i to vozom: "Utovar je počeo 9. aprila uveče", kaže Živković.

Trezor eksplodirao u brdu

"Trajao je do 10. aprila ujutro. Utovareno je osam vagona s novcem a jedan vagon sa benzinom, za slučaj da neprijateljske snage preseku put pa da se novčanice spale na licu mesta".

OPŠTI GRABEŽ

Voz je iz Užica put Sarajeva i Mostara krenuo 10. aprila, a pošto je tog dana došlo do pobune ustaša u Mostaru i okolini, transport je bez zadržavanja produžio prema Zelenici i Nikšiću. U Nikšić je stigao 12. aprila, gde je novac smešten u Trebješku pećinu: "Tu je ostao do 15. aprila kada je oko 17 časova stiglo naređenje da se sav novac spali, što je i učinjeno", navodi dr Živković i napominje da je pre toga iz pećine izvučeno zlato i 4.738 menica u iznosu od 747.377.306 dinara, kao i druge hartije od vrednosti, ostavine i kaucije u iznosu od 318.565.220 dinara, koje su zajedno sa zlatom transportovane na Cetinje i smeštene u trezor tamošnje filijale Narodne banke. "Sve ove hartije od vrednosti zaplenili su Italijani, ali su ih na intervenciju Nemaca predali u toku rata preko visokog komesara Ljubljanske provincije. Na osnovu ovih hartija od vrednosti nemačke okupacijske ustanove su naplatile od dužnika Narodne banke 56.062.797 dinara i potrošile za svoje potrebe, a dokumentaciju uništile."

Posebno poglavlje u ovoj sumornoj priči svakako je sudbina papirnog novca koji je bio sklonjen u pećini u podnožju brda Trebjesa kod Nikšića. Pećina se nalazi na zapadnoj padini brda, iznad privrednog koloseka pruge koja je posle Drugog svetskog rata izgrađena do obližnje nikšićke železare. U tu pećinu, po podacima dr Živkovića, 12. aprila 1941. smeštena je najveća količina starojugoslovenskog papirnog novca, a, kao što je već rečeno, dr Živković tvrdi da je tu u prvi mah bila smeštena i određena količina zlata i drugih dragocenosti. Kako očigledno nije bilo šansi da se u ratnoj oluji spase ni zlato ni druge neprolazne vrednosti a kamoli već bezvredni papir, neko je naredio da se pećina minira, odnosno da se novac uništi i spali.

Sećao se 1996. godine 94-godišnji Blažo Drašković, nekada čuveni zidar iz Grebica kod Nikšića: - Iako kao jedinac i hranilac porodice nijesam služio vojni rok, uoči rata četres prve i mene pozvaše u rezervu. Kad đavo ponese sve i bi kapitulacija, nas dvanaestina koji smo se zatekli na frontu prema Skadru, ne dadosmo oružje, no kući... Dođosmo do Mrkošnice nadomak Nikšića, ali ne smijemo kroz varoš, ne znamo ko drži vlast u Nikšiću, no zaobilazimo oko Trebjese. Niti smo mi te noći znali đe je ta pećina ni šta je bilo u njoj, tek tuda smo jedva prošli od nekog smrada. To ti ne mogu opisati kako pare smrde i kad gore...

Starojugoslovenska stodinarka iz Trebješke pećine

Tek sutradan se pročulo šta se desilo. Vest se brzo pronela i uskoro je počeo opšti grabež i potraga za parama. Zdrave, vatrom i eksplozijom neoštećene novčanice narod je bremenima razvlačio na sve strane, u pohlepnoj groznici i nerazumu koji može samo novac da probudi i izazove.

- Ja uveče u neko doba došao kući - pričao je dalje starina Blažo Drašković. - Čujem za pljačke nekih magacina, da su se neki ljudi za noć obogatili i obreli gazde i bujeri. Ujutro sretnem jednoga kuma, Blagoja Radeva Vujovića. Čuo i on sve to. Čuo i za pare u Trebjesi, te i mi tamo. Bože dragi, kidisao mravinjak svijeta, ima hiljada, ima dvije hiljade duša. Gamiže i bište po onim omarima i trnjacima, ne možeš ni prići k pećini, a kamoli šta ugrabiti i kakvu crkavicu da ovajdiš od božjeg živistijana. Vratimo se uveče i ja i kum bez prebijene pare. Žalim se ujutro tu jednome komšiji starome, a on mi veli: "Neka, ne žali, može biti da si srećan što nijesi našao ni dinara. Oteto - prokleto, moj sinko, upamti za sva vremena - to nikome ne može dobra donijeti niti biti srećno..." Bogomi je taman tako nekako i bilo - nije na dobro izišlo nikome ko se tada tako obogatio...

Danas se može samo slutiti kakva je drama i razočaranje nastalo kad je ubrzo posle grabeža u Trebješkoj pećini i okolini objavljeno da taj novac više ne vredi. Tugovali su i oni koji su se u tom grabežu dokopali ogromnih količina neuništenih novčanica i preko noći postali milioneri, još više oni koji su požurili da im za velike pare, po basnoslovnim cenama prodaju sve što se prodati moglo. Neki su se ipak snašli pa su, nesumnjivo uz veliki procenat i mito, preko italijanske okupacione vlasti "oprali" deo tog novca i još neko vreme živeli u iluzijama da su bogati, uspevajući još gdekoga da prevare i nasamare. I danas se, naime, kod nekih od tih špekulanata, odnosno njihovih porodica, čuvaju primjerci starojugoslovenskih novčanica sa crnim pečatima italijanske okupacione vlasti na kojem piše "verifikato".

GROZNICA KOJA TRAJE

Na prostoru od Ostroga do Nikšića, na kojem se aprilskih dana 1941. godine širila "zlatna groznica" i odigravala drama sa ogromnim blagom jugoslovenske države i kraljevske kuće, i danas se šire priče i sumnje da još ima negde sklonjenog zlata, da je ono što je do sada otkriveno tek jedan, manji deo. Kao dokaz se uzima i to što je pre četrdesetak godina Stanka Nikolić, domaćica iz naselja Mušovina na periferiji Nikšića, kopajući u bašti, našla zlatnu polugu tešku više od osam i po kilograma za koju je nepobitno utvrđeno da potiče od tog zlata, odnosno da je pripadala bivšoj Narodnoj banci Kraljevine Jugoslavije. A da tih dana nije bilo organizovane brige o silnom državnom i dvorskom blagu, da se nije znalo ni ko pije ni ko plaća i da je svako vukao na svoju stranu, spašavao svoju glavu i mislio o ličnom interesu, ima bezbroj dokaza. Ima, naravno, i nekih priča za koje bi se reklo da su pre plod probuđene mašte u jednom takvom besudnom i sunovratnom vremenu nego slika onoga što se stvarno desilo.

Po jednoj od tih priča, koja se i danas može gdegde čuti, ne samo u Nikšiću, neki poručnik propale Jugoslovenske vojske koji se tobož na aerodromu na Kapinom polju nekako dokopao i sklonio dva sanduka zlata, navodno je nagovorio jednog pilota da sa zlatom pobegnu u Grčku i tamo ga podele. Kad su srećno stigli tamo i prizemljili se pilot je ostao praznih ruku, jer je bezdušni poručnik tu potegao oružje i sve za sebe prigrabio.

Srebro Italijanima
U užičku filijalu Narodne banke Jugoslavije, tih aprilskih dana 1941. godine prikupljena je i ogromna količina srebrnog novca, koji je izgleda nešto ranije odvezen prema Mostaru: "Prema sačuvanom zapisniku od 6. aprila 1941 - piše dr Nikola Živković - u mostarskoj filijali je bila smeštena sledeća količina srebra: 351 bandažirani sanduk sa srebrnim novcem u novčanicama od po 50 dinara, u svakom sanduku po 200.000, 66 bandažiranih sanduka, u svakom po 100.000 dinara, 705 bandažiranih sanduka sa srebrnim novcem u novčanicama od po 20 dinara, zatim 11 sanduka srebra iz valjare, 402 veze srebrnih poluga i 884 komada srebrnih poluga. Sve ovo srebro zaplenili su Italijani i ustaše 1941. godine."

Vojno skladište
Do pećine pod Trebjesom se i sada može sasvim lako doći, širokim, tvrdim makadamom, prohodnim i za teške kamione, a nalazi se u jednoj skrovitoj udolici i gotovo se i ne primećuje sve dok se ne dođe pred sami ulaz. Nekada je to očigledno bilo dobro uređeno vojno skladište sa velikom kapijom i prozorima za ventilaciju, a odavno je napušteno. Dugačka je više od pedeset metara, široka petnaestak, dok je visina tavanice oko deset metara. Dno tog prirodnog udubljenja u kamenu nekada je betonirano i ima uređene kanale za odvodnjavanje.

Van mreže Zoki

• Stariji član
« Odgovor #9 poslato: 13.12.2013. 12:14 »
Svetac čuva blago

Kada je sav teret spasavanja i čuvanja blaga ostavljenog u Ostrogu pao na pleća već vremešnog igumana Leontija Mitrovića, on je tajnu najpre poverio profesoru Andriji Koprivici i dogovorio se sa njim da sve pokušaju sakriti. Pošto to nisu mogli učiniti sami, odlučili su da uključe i kafedžiju Petra Koprivicu i manastirskog šumara Ljuba Krulja. Leontije je "vrbovao" Koprivicu, a Andrija Krulja.

Nacisti su pronašli slike neprocenjive vrednosti
pod ćivotom Svetog Vasilija Ostroškog

NOĆNA AKCIJA

"Zaverenici" su posao obavili u gluvo doba noći, 23. aprila 1941. godine, samo dva dana pre nego što su u Ostrog hrupili gestapovci, a na četiri mesta su sakrili i zakopali samo deo dvorskog blaga.

Prošle su četiri ratne godine. Ratna dejstva još su trajala kad je Andrija Koprivica, 25. aprila 1945, banuo na Cetinje i Blažu Jovanoviću, sekretaru Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru i Boku, poverio veliku tajnu. U policijskom dosijeu Leontija Mitrovića čuva se posebno izdvojen deo izjave Petra Koprivice date 29. avgusta 1952, koji se odnosi upravo na odluku da se zakopano zlato prijavi. Ispričao je Petar Koprivica islednicima: "Negdje aprila mjeseca 1945. godine rekao mi je Leontije da je kod njega dolazio neki čovjek, koliko mi se čini iz Beograda, pa ga je raspitivao o sakrivenom zlatu. Prosto, tom prilikom je htio da se konsultujemo šta da radimo.

Kako je o svemu tome bio upoznat Andrija Koprivica, bez njega nijesmo mogli ništa uraditi. On je tada bio predsjednik SNO u Nikšiću. Pozvali smo ga jednog dana, to jest odmah i to po mojem djetetu sam mu pismo poslao u kojem sam mu rekao ukratko o čemu se radi i naglasio da neizostavno dođe."

Andrija Koprivica

Andrija Koprivica je brzo došao i sastao se u Ostrogu sa Petrom i Leontijem. Složili su se da zlato treba odmah prijaviti organima vlasti i Andrija je istog časa krenuo na Cetinje: "Poslije dan-dva došao je u toku jedne noći sa Savom Brkovićem, Radomirom Stanišićem i Boškom Radonjićem, dok ostale nijesam poznavao. Koliko su zlata pronašli nije mi poznato, samo znam da su zlato našli na sva četiri mjesta gdje je bilo zakopano. Ja sam lično otkopavao sanduk koji sam prvo bio sklonio u podrumu kuće, a zatim u blizini hana i predao sam ga u cjelini", tvrdio je Petar Koprivica.

Mada su Andrija i Petar Koprivica, iguman Leontije i Ljubo Krulj zvanično slavljeni i njihova predaja zlata tumačena kao patrotski čin, policija je izgleda već tada sumnjala da prijavljivanje i predaja blaga nadležnim državnim organima nije bilo dragovoljno, a da su Petar Koprivica i iguman Leontije tada, tobož, nagovarali Andriju Koprivicu da nešto blaga ostave i za sebe. Oni su to izričito negirali i tvrdili da Andrija Koprivica nije imao pojma ni o zlatu koje će kasnije kod njih biti pronađeno. Tako u već citiranom zapisniku o njegovom saslušanju 29. jula 1952. godine, Petar Koprivica o tome kaže: "Napominjem da u prisustvu Andrijinom nije bilo ni riječi o skrivanju zlata, ali smo se ja i Leontije zdogovorili da ne prijavljujemo ono zlato koje sam ja prenio i sklonio iz Gornjeg manastira, a o čemu, u stvari, Andrija nije znao. U stvari, tako je i bilo, pa je to zlato ostalo prikriveno od organa vlasti i na raspolaganje meni i starješini manastira Leontiju Mitroviću."

Đurišić preti smrću
Iguman Leontije Mitrović je u pismu upućenom "Upravi kraljevih dobara" krajem juna 1945. podrobno objasnio kako je Pavlu Đurišiću tokom rata dao sanduk zlata: "2. avgusta pr. godine, tj. g. 1944, a tada sam već bio vraćen u manastir (povratak iz internacije, prim. B. S.), došao je k meni sa četnicima Pavle Jurišić (u pitanju je svakako Pavle Đurišić, prim. B. S.), čet. vojvoda, i zatražio pod pretnjom smrti, da mu se preda sanduk sa zlatnim novcem. Pri takvim okolnostima, ja sam mu pokazao mesto gde je bio ukopan jedan sanduk i on je to sa svojim ljudima raskopao i sanduk sa novcem odneo. On je to izvršio, a za koje su vreme njegovi četnici vodili borbu sa partizanima..."

Petar Koprivica

Sve ovo je zatim istražnim organima potvrdio i Andrija Koprivica. U toj izjavi je, međutim, zanimljiva njegova opaska da je tokom otkopavanja blaga u Ostrogu zapazio da je u skrovištu, u kojem je bilo i zlatno posuđe, bilo manje zlatnog novca nego što ga je bilo one aprilske noći 1941. godine. Koprivica tvrdi da je tada i pitao Leontija Mitrovića da li je tu neko nešto dirao tokom četiri ratne godine. On mu je, kako tvrdi Andrija Koprivica, kazao da je četnicima, odnosno Pavlu Đurišiću ili Blažu Đukanoviću dao jedan sanduk zlata, ali se nije mogao setiti koje je to godine bilo. Andrija Koprivica dalje tvrdi da mu je Savo Brković tada rekao da povremeno svrati u Ostrog i pokuša proveriti da li su Petar i Leontije prijavili cijelo zlato. Koprivica o tome piše i u svojoj knjizi "U Ostrogu sačuvano zlato".

Naime, tri dana pošto je blago iz Ostroga prevezeno na Cetinje, pošto je prazna kasa nove jugoslovenske države u povoju tako iznenada dobrano pripunjena, Andrija Koprivica je na povratku u Nikšić ponovo svratio do Ostroga da na miru porazgovara sa Leontijem Mitrovićem. Ono što mu je Mitrović tom prilikom ispričao dodatno potvrđuje rešenost starog igumana da mu ni tada ne otkrije celu istinu, da on i Petar Korpivica kriju još zlata: - Onog dana kad su gestapovci poveli patrijarha, tebe i Dušana, naglasio si mi s posebnim ogorčenjem da su ponijeli sve i iz Gornjeg manastira. Zato me interesuje da li je tamo bilo sakriveno nešto sem onoga što si mi rekao? - pitao je Koprivica.

Četiri godine ćutnje
Niko od "zaverenika" tokom celog rata nije odao tajnu, iako su postojale velike i brojne opasnosti da sve bude provaljeno. Leontije Mitrović se, izgleda, najviše plašio nazlobrzog komandanta dvorske žandarmerije Jezdimira Dangića, a ne manje su bili opasni i drugi dvorski oficiri i agenti u civilu koji su tih aprilskih dana 1941. budno pratili kud se nosi blago sa dvora i iz državnih trezora.

- Jeste, oko deset-dvanaest sanduka osrednje veličine i nekoliko umjetničkih slika koje su bile uvijene u rolnu. - Ko je donio te stvari u Gornji manastir? - Upravnik dvora sa grupom oficira. - Je li ti nešto rekao o sadržini sanduka i te rolne? - Samo mi je šapnuo da se u sanducima nalaze najdragocjenije dvorske stvari, a u rolni umjetničke slike od ogromne umjetničke vrijednosti. - Gdje ste sklonili te stvari? - Slike ispod ćivota Svetog Vasilija, a sanduke na nekoliko najskrovitijih mjesta. - Zašto mi nijesi rekao i za te dragocjenosti istovremeno kad si mi rekao za one koje su bile u Donjem manastiru? - Bio sam ubijeđen da se oni zlikovci neće zavlačiti ispod ćivota svetog Vasilija i skrnaviti manastir u kojem vjekovima počiva naš popularni svetitelj. A i da sam ti rekao, kao što i sam dobro znaš, ništa ne bismo bili u stanju da uradimo, pošto nijesmo imali vremena. Jedva smo uspjeli da učinimo i ono što smo učinili...

SVEDOK PLJAČKE

- Da li si po povratku iz internacije provjeravao da li su sve ponijeli? - Nije mi trebalo provjeravati. Dok su me držali na kiši, mojim sam očima vidio kad su sanduke i slike iz Gornjeg manastira pretovarili iz putničkih kola u teretna koja su stajala pred magacinom. Zato sam ti s puno tuge i ogorčenja i naglasio pljačku iz Gornjeg manastira. - Šteta! Ogromna šteta! Sigurno se u sanducima nalazilo dosta predmeta od velike istorijske i umjetničke vrijednosti. Da li ti je upravnik dvora bar nešto određenije rekao o kakvim se stvarima radilo, možda bi smo na osnovu toga i to blago mogli tražiti od Njemaca da nam ga vrate. - Veliko je pitanje, moj Andrija, da li će nam vratiti i ono na što se možemo zakleti da su ponijeli, a kamoli za ono što ne znamo! - bolno reče Leontije".

Van mreže Zoki

• Stariji član
« Odgovor #10 poslato: 14.12.2013. 17:17 »
Iguman piše maršalu

Mesec i po dana nakon razgovora Andrije Koprivice sa igumanom Leontijem Mitrovićem, polovinom juna 1945. godine, na adresu starešine manastira Ostrog stigao je dopis "Uprave kraljevih dobara" iz Beograda, koji potpisuje upravnik "Jov. D. Pavlović".

Kapija oproštajne tajne: Magaza u kojoj je
bilo smešteno blago

U tom aktu doslovce piše: "Po naređenju Kraljevskih namesnika pod čijim nadzorom ova Uprava upućuje činovnika Uprave Kraljevih dobara Milosavljević Milana, da mu izvolite predati sve državne stvari kao i stvari bivše Uprave Dvora, ukoliko ih ima, a koje su vam predate delom na čuvanje, delom pak silom prilika prilikom kapitulacije, meseca aprila 1941. god. U slučaju da neke od poverenih Vam stvari na čuvanje ne bi bili u stanju da vratite, izvolite izvestite ovu Upravu u produženju svog akta, iz kojih razloga to niste mogli učiniti, kao i o tome na koji su način te stvari nestale."

Igumanova priča

Deset dana potom, 26. juna 1945. godine, Leontije Mitrović šalje podroban izveštaj na adresu "Uprave Kraljevih dobara", u kojem na početku ističe kako je odmah po odlasku "Nj.V. Kralja iz manastira Ostrog, na Cveti 1941. godine" u Ostrog pristigla kolona dvorskih automobila sa prtljagom evakuisanim iz Beograda, da ga je tog dana prizvao maršal dvora Đuro Vukotić i naredio mu da primi i u manastirski magacin smesti deset sanduka zlata i 15 vreća papirnog novca u vrednosti 375.000.000 dinara.

Istog dana ili sutradan pristigao je jedan oficir sa grupom vojnika koji je doterao 14 kofera i sanduka dvorskih stvari, među kojima je bila i jedna gvozdena kasica i jedna Rafaelova slika uvijena u rolnu. "Sanduci i koferi bili su zaključani i nije mi rečeno šta ima u njima", napominje Mitrović. "No, mislim da je tu bilo zlatnih predmeta.

O prednjem su znali ađutanti Nj.V. Kralja, pukovnici Jeftić i Tomić." Iguman Leontije dalje objašnjava kako su dvorska kamarila, oficiri i vojnici iz njihove pratnje, napustili Ostrog oko 15. aprila i kako je on potom, dva-tri dana uoči dolaska Nemaca u ovu svetinju, uspeo da zakopa i skloni deo poverenog mu blaga - šest sanduka državnog zlata i dva kožna kofera i gvozdenu kasicu od dvorskih stvari.

Mitrović napominje da je zakopavanju dragocenosti prisustvovao profesor sarajevske Bogoslovije, Andrija Koprivica, koji se zatekao u Ostrogu (ne spominje Petra Koprivicu i Ljuba Krulja) i ističe da jedan od kofera nije mogao da stane u skrovište već su morali da ga otvore i tako stvari iz njega slože u trap.

On precizira da su u koferu bile "dve zlatne tacne opštine Sofijske iz Bugarske, šoljice za kafu sa zlatnim postoljima, čajnik, takođe zlatan, i ogrlica Nj.V. Kraljice, od sedefa".
Mitrović nastavlja: "21. aprila ove godine došao je k meni kao član državne komisije, sa ovlašćenjem od strane Maršala Federativ. Jugoslavije br. službeno od 26 - III 1945. god. kapetan Milan Stojković, sa zadatkom 'da zapisnički utvrdi šta je zaostalo od zlatnog novca Držav. Nar. Banke', koji je ostavljen u manastiru aprila 1941. god. (on je bio i na drugim mestima u istom cilju).

Ja sam pom. kapetanu kazao šta je ostalo, ali zapisnički nisam sa njim ništa utvrdio, već sam napisao pismo Predsedniku Vlade Maršalu Titu o skrivenim sanducima sa novcem i u istom pismu molio da se po mogućnosti vađenje ovih sanduka ne vrši danju, radi naroda, da ne bi krivo shvatio, i to pismo predao kapetanu Stojkoviću da lično preda Maršalu. Odmah po odlasku Stojkovića, izvestio sam prof. Koprivicu Andriju, biv. Predsed. Sreskog Odbora u Nikšiću, a sada Pomoć. Min. Prosvete na Cetinju - o dolasku kapetana Stojkovića i otkriću zakopanog blaga.

Koprivica je o prednjem izvestio Načelnika Ozne, Brkovića, na Cetinju, koji je odmah sledećeg dana došao sa njim u manastir, sa vojnicima na automobilima, pristupio otkopavanju zaostalih sanduka i odnevši pri tom: pet sanduka državnog zlata i dva kofera sa stvarima i gvozdenu kasicu što je pripadalo Dvoru.

Kao što se iz celog ovog izveštaja vidi, od traženih stvari ništa nije moglo biti sačuvano, mada sam učinio sve koliko je najviše bilo moguće da spasim bar nešto, čime sam se izložio ličnoj odgovornosti pred neprijateljem, sa opasnošću i po sam život svoj."

Izveštaj je zanimljiv kako zbog određenih razlika u kazivanju o vrsti i količini blaga, o tome gde je bilo sklonjeno pre dolaska Nemaca (Koprivica, podsećam, piše da mu je Mitrović kazao da su dvorsko blago i umetničke slike bili sklonili u Gornjem manastiru, čak i ispod ćivota Svetog Vasilija, i da su ga Nemci tu pronašli), još više zbog toga što, u odnosu na Andriju Koprivicu, Mitrović na sasvim drugačiji način predstavlja otkrivanje i predaju zakopanog blaga 1945. godine.

Mitrović tvrdi da je on bio inicijator, da je čak pisao i Titu, a veoma je indikativan i deo izveštaja u kojem govori o tome kako je četničkom vojvodi "Pavlu Jurišiću", u leto 1944. godine, predao sanduk zlatnika. Zanimljivo je da ovo, kako se vidi iz policijskog dosijea Leontija Mitrovića, sedam godina posle Drugog svetskog rata potvrđuje i jedan od Udbinih saradnika iz redova četničke emigracije: "Pavle Đurišić je u Ostrogu našao velike količine zlata, turske zlatnike, lire. Veći dio toga novca pao je ustašama u ruke prilikom hvatanja Đurišićeva. Jedan dio tih para imao je uz sebe brat Pavlov, Vaso, pa sam ih ja čak razmjenjivao sa Jevrejima po Austriji i tada slušao njihov istorijat. Ne znam samo da li je taj novac Leontije prepustio dobrovoljno Đurišiću ili ga je ovaj silom prisvojio."

Silom ili milom

Osim gole tvrdnje da je pod prisilom dao sanduk zlatnika Pavlu Đurišiću, ni Leontije Mitrović, ni ostali akteri ostroške afere sa zlatom koja je "pukla" u jesen 1952. godine nisu ponudili islednicima bilo kakve druge dokaze za to, pa je kod islednika ostala velika sumnja da li je Đurišić zaista odneo i koju količinu zlato iz Ostroga. Tu dilemu, čini se, ipak u dobroj meri eliminiše čovek koji se starao o dopremanju blaga u Ostrog 1941, maršal dvora Đuro Vukotić.

On je u istrazi ispričao kako je negde tokom 1943. godine išao u Lipovo kod Kolašina da poseti Dražu Mihailovića i tom prilikom mu kazao da u Ostrogu ima skrivenog dvorskog i državnog zlata, a ovaj je potom tamo uputio svog najodanijeg i najpoverljivijeg čoveka, vojvodu Pavla Đurišića da tu stvar izvidi i zlato oduzme. Ni Vukotić, međutim, nije mogao da kaže koliko je Đurišić našao zlata u Ostrogu i da li mu ga je iguman Leontije predao milom ili silom.

Po dukat za "šarca"
Da se Pavle Đurišić razmetao zlatnicima, potvrdilo mi je i nekoliko njegovih preživelih saboraca. Oni, istina, tvrde da se vojvoda i pre te posete Ostrogu 1944. godine razmetao zlatom i pojedine svoje borce i verne sledbenike, za vernost i podvige nagrađivao dukatima. Zlatom je, kažu, plaćao i sve one koji bi doneli i predali mu šta od oružja. Na ceni su posebno bili nemački "šarci" za koje je plaćao po dukat, pa su se neki koji su na neki način nabavljali to opako automatsko oružje, fino omrsili.

Samo iguman slobodan
Leontije Mitrović piše i da su dva-tri dana potom, tačnije 25. aprila, u Ostrog banuli Nemci, Gestapo, koje je predvodio Milan Prosen (reč je svakako o Milanu Periću, prim. B.S) major Jugoslovenske vojske, ranije kraljev oficir ordonans (prepoznao ga je jedan od dvorskih šofera koji su se još zatekli u Ostrogu, prim. B.S), da su odneli četiri sanduka državnog zlata, 15 vreća sa novcem, 11 sanduka dvorskih stvari i Rafaelovu sliku, da su opljačkali niz manastirskih stvari i veliku količinu hrane, odvezli i sve dvorske automobile koji su se zatekli u Ostrogu (među njima i dva kraljeva i jedan kraljičin), a "sa sobom su poveli Nj. Sv. Patrijarha sa Njegovim šefom kabineta i potpisatog". Nemci su uhapšene patrijarha Gavrila, Dušana Dožića i igumana Leontija Mitrovića iz Ostroga, preko Sarajeva i Zagreba doveli u Beograd gde je Mitrović, neznano kako, oslobođen, i dva meseca kasnije se ponovo obreo u Ostrogu.

Van mreže Zoki

• Stariji član
« Odgovor #11 poslato: 16.12.2013. 17:40 »
Ozna sve dozna

Zlato nađeno u Ostrogu u proleće 1945. godine predstavljalo je zlatnu podlogu nove jugoslovenske države. Oni koji su blago sačuvali slavljeni su zato gotovo kao nacionalni heroji, iako je policija od početka gajila određenu sumnju. Svi oni su se godinama posle rata trudili da pokažu odanost državi.

Zlatnici u mulju: Česma ispred manastirskog konaka u kojoj je
četiri godine skrivano blago

Iguman Leontije Mitrović će biti ključni čovek i u procesu vraćanja zlata i dragocenosti koje su Nemci odneli iz Ostroga 1941. godine pred međunarodnim sudom. Nikada Mitrović nije ni spomenuo da je igde ostao ijedan neprijavljeni zlatnik.

Signal za uzbunu

Iz policijskog dosijea Leontija Mitrovića jasno je da je u Ostrogu ili u neposrednoj blizini, postojalo "dežurno oko" koje je danonoćno motrilo ko dolazi i s kim se druži stari iguman, baš kao što je u stopu praćen i Petar Koprivica. Pažnja je posebno pojačana kada su po Nikšiću počele da zveckaju zlatne turske lire i napoleoni, a Petar Koprivica počeo da obrće zamašne pare.

Tako sve do avgusta 1952. kad je Udba uzela pod svoje ovog predratnog kafedžiju. Pritešnjen dokazima, on je počeo da otkriva skrovišta u kojima je krio blago. Znatno pre otkrivanja zlata i slepci iz bliže okoline Leontija Mitrovića i Petra Koprivice zapazili su da se oni razmeću novcem, da se kupuju, grade i popravljaju stanovi, podižu monumentalni spomenici.

Risto Vuković, tada viši saradnik u Službi državne bezbednosti kojem je Milo Vrbica, načelnik te službe, poverio ovaj delikatni predmet, kasnije je otkrivao: - Signal za uzbunu je, koliko se sjećam, došao od šefa Udbe iz Čačka koji je preko nekog svog čovjeka iz službe doznao da mu je Nikšićanin Petar Koprivica, prodao 30-40 zlatnika. Iskustvo me učilo da u svemu opreznost i taktičnost nije na odmet.

Pozvali smo tog čovjeka iz Čačka (iz optužnice se vidi da je izgleda reč o izvesnom Dragomiru Danojliću, prim. B.S) da dođe i suoči se sa Petrom Koprivicom i to organizovali u strogoj konspiraciji u Podgorici. Sića Pavlovića sam samog uputio u Nikšić da dovede Koprivicu...

Začudo, Petar Koprivica je bez ikakvog dvoumljenja i okolišenja, priznao da je prodao Čačaninu tih 30 ili 40 zlatnika, zaista se više ne sjećam, i sam, bez pitanja, dodao da kod kuće ima još 130 zlatnika. Objasnio je, međutim, da je sve te zlatnike našao u mulju na dnu rezervoara manastirske česme u kojoj je tokom rata ležala skrivena jedna količina zlata, a oficiri Udbe koji su ga, pod nadzorom Sava Brkovića i Andrije Koprivice vadili u aprilu 1945. godine, očigledno nijesu vidjeli i pokupili sve zlatnike.

Pošto je on sjutradan dobio zadatak od Leontija Mitrovića, a po nalogu Sava Brkovića, da popravi razidanu česmu i očisti rezervoar, našao je zlatnike i odlučio da ih ne prijavljuje. Sve je izgledalo sasvim logično i djelovalo vrlo uvjerljivo da su i Sićo i Gojko povjerovali da je to kraj priče i cijela istina.

- Moj Petre, ja bih ti odmah oprostio i tih 30 i svih ostalih 130 dukata kad bi to bilo sve, nego de ti nama ispričaj gdje je glavnica, jer to je sića - velim mu ja za svaki slučaj, jer sam i sam bio pokoleban uvjerljivošću i iskrenošću koja je izbijala iz njegove priče. On samo poblijede i popade ga hladan znoj, ali se ipak brzo pribra i ispriča da je u jednoj lastvici blizu Donjeg manastira zakopao konzervu sa 25 kila zlatnika!

Tog trenutka smo svi shvatili da smo na pragu velikog otkrića, ali smo odlučili da o svemu ćutimo dok se ne domognemo zlata. Onom kolegi iz Srbije smo kazali da je Koprivica priznao da sem tih zlatnika koje je njemu prodao ima još oko 130 zlatnika i on se već sjutradan zadovoljan vratio u Čačak, a Gojko, Simeun i ja smo se sa Petrom zaputili u Ostrog. Tamo nas je dočekala ogromna masa naroda koji je vrvio na sve strane - mislim da je to bilo na Gospođin dan, kad je u Ostrogu veliki sabor, ali mi o tome nijesmo vodili računa. Nije, naravno, bilo moguće pristupiti otkopavanju zlata dok je narod tu... Pred mrak konačno uvrebasmo priliku. Kopamo tu gdje je Petar kazao.

Tvrđa, kamenje, zemlja suva, ruke da puknu. Petar kao da nije nešto siguran da je baš tu, ali ne odustajemo. Kopa i on, kopamo ja i Sićo, žuljeve nabismo, a od zlata ni traga. U neko doba kramp zvecnu u gvožđe i malo potom se ukaza limena kutija, baš onakva kakvu je Petar opisao. Pogledamo - ona prazna! - Auuu! Zlato je neko pokrao! - zavapi Petar. Meni se smrče pred očima. - Ma, koga ti zavitlavaš! - breknuh i dodadoh mu kramp.

On poslušno uze alatku i nastavi ćutke da kopa i zaista ne potraja, ukaza se i druga istovjetna kutija, ali puna zlatnika! Nikad da je izvadimo iz one tvrđe, mislim da smo je na nekolika mjesta i izbušili krampom, ali odahnusmo kad viđosmo zlato i shvatismo da nam trud nije bio uzalud.

- Ovo je, Petre, u redu, ali kamo ostalo zlato? - insistiram ja dalje. Po tome što se ni za trenutak nije opirao niti pokušavao da se pravda i izvrdava, imao sam utisak da sumnja da ja odnekud sve znam i da mu je sve uzaludno, da je najbolje da sve prizna i otkrije. - Pa već sam kazao da imam još 130 zlatnika sakrivenih ispod jasala u štali. - To smo čuli, to je na sigurnom, kao u kasi, nego kamo ostale konzerve sa zlatom, odnosno kamo dukati iz ove prazne kutije? - uporan ja. - Eno još jedna kutija kod mene, zakopao sam je u bašti pored one stare kruške, nema nikakvog biljega, ali se nadam da ću je nabastati...

Zlatnici u konzervi

Islednicima su potom trebale gotovo dve noći da kopaju i tragaju za zlatom u bašti Petra Koprivice dok nisu našli i drugu konzervu punu zlatnika, nešto manju od one koju su našli u Ostrogu. U njoj je bilo oko 18 kilograma zlatnika. Petar im je potom pokazao i skrivnicu ispod jasala u štali u kojoj se nalazila još manja metalna kutija, neka vrsta njegove "priručne kase", u kojoj su bile tačno 333 turske lire i jedan veliki dukat.

Žena odala muža
Udba dugo nije zakucala na njegova vrata jer nije imala dokaza. Fatalnu grešku je, izgleda, napravila njegova supruga, koja je u leto 1952. boravila u nekoj banji u Srbiji. Tu se sprijateljila sa nekom ženom iz Čačka, koja joj se požalila da nikako ne može da nabavi malo zlata da bi uredila zube. Ova joj je velikodušno ponudila da joj ona nabavi koliko god joj treba. Ispostavilo se, međutim, da je to bila supruga nekog udbaša, koji nije ostao skrštenih ruku. Najpre je, nakon prve isporuke, nagovorio suprugu da piše "prijateljici iz Nikšića" i pita je da li ima još zlatnika, a kad je otuda ubrzo stigla nova količina i poruka da ima još ako treba, zamršeno klupko je počelo da se odmotava: iz Čačka je stiglo obaveštenje i upozorenje na adresu crnogorske Udbe.

Grobnica za faraona
Znatno pre otkrivanja zlata i slepci iz bliže okoline Leontija Mitrovića i Petra Koprivice zapazili su da se oni razmeću novcem, da se kupuju, grade i popravljaju stanovi, podižu monumentalni spomenici, kaže Risto Vuković. - Leontije je, na primjer, započeo grobnicu u ostroškim stijenama, da je za faraona, ne bi joj mane bilo - kaže Risto Vuković, tada viši saradnik u Službi državne bezbednosti kojem je Milo Vrbica, načelnik te službe, poverio ovaj delikatni predmet - ali su radovi bili obustavljeni nakon njegovog hapšenja. Grobnica je, kako čujem, kasnije ipak dovršena (na mramornoj ploči koja se čuva u grobnici piše da je radove izveo "građevinar Petar Koprivica iz Banjana", prim. B.S) i da su njegove mošti prenijete iz primorja i u njoj sahranjene.

Van mreže Zoki

• Stariji član
« Odgovor #12 poslato: 17.12.2013. 14:53 »
Hapšenje jedva dočekao

Iguman Leontije Mitrović je uhapšen 12. septembra 1952. godine. Ako je suditi po izjavama koje je davao, može se zaključiti da je, reklo bi se, jedva čekao da makar i na ovakav način skine s vrata moru koja ga je pritiskala više od jedanaest godina.

Uspeo da sakrije sedam sanduka: Iguman Leontije na dan hapšenja

Tako već sutradan, u rukom napisanoj izjavi na tri strane, kaže da je u danima pred kapitulaciju Jugoslavije 1941. u Ostrogu ostavljeno deset sanduka kovanog zlatnog novca Narodne banke. Od toga je sedam sanduka uspeo da sakrije i oni nisu došli u ruke Nemcima.

Priznao sve

Zlato je sačuvano do kraja rata, a onda prijavljeno vlastima: "Odma su došli i novac ponijeli sa sobom", piše iguman Leontije. "Pet sanduka u državnu kasu. Sanduk su ponijeli četnici 1943. godine kojega sam im morao dati po cijenu moga života. Ostao je bio još jedan sanduk zlatnog novca, koliko je bilo težine u njemu nije mi poznato, od kojega sanduka nalazi se jedna količina i danas zakopana u Ostrogu, a đe je zakopana nije mi tačno poznato jer je sa time rukovodio Petar Koprivica, ondašnji kafedžija u Ostrogu. Ostala tri sanduka odnijeli su Njemci. Kad sam ranije izjavio da su odnijeli 4 računao sam i onaj 1 te nije bio prijavljen.

Od ovoga neprijavljenog sanduka počeli smo trošiti ja i Petar Koprivica, od kojih mi je iz nekoliko puta davao po izvjesnu količinu, a koliko ne mogu da pamtim." On potom potanko objašnjava kad i kome sve davao i prodavao zlatnike, pa na kraju dodaje: "Poslije moje nesmislene učinjene greške, ne žalim moje stradanja, uz ona koja sam već pretrpio, za nepromišljene posljedice koje me očekuju kao 75-godišnjeg starca..."

Petar Koprivica

U zatvoru je stari iguman detaljno opisao šta se sve dešavalo u ostroškoj svetinji tokom rata. U toj priči je posebno zanimljiv susret u Ostrogu, "na Cvijeti uoči Vaskrsa" 1941, mladog kralja Petra Drugog Karađorđevića i patrijarha Gavrila Dožića: "Poslije dužeg razgovora koji su međusobno imali o propasti i kapitulaciji Jugoslavije kralj je kazao da je sa sobom donio neke relikvije koje su bile u dvoru, pa da ih predade patrijarhu na čuvanje.

To su dvije kutije iznutra obložene sa kadifom, u jednoj se nalazi ikona majke Božje sva u zlato okovana sa skupocjenim kamenjima, a u drugoj kutiji nalazi se: jedan mali četvrtasti krst od časnog dreva raspeća Hristova isto sa zlatom okovan i raznim kamenjem ukrašen. U istoj kutiji ima još jedna mala podugačka kutija, takođe sa zlatom i skupocjenim kamenjem ukrašena.

U toj kutiji smještena je ruka sv. Apostola evangeliste Luke." Piše dalje iguman Leontije: "Poslije njegova (kraljeva) odlaska u Ostrogu je ostala sva dvorska kamarila sa nekoliko viših oficira i mislim da je bilo više od 50 komada raznih automobila. Jednog dana pred podne, sa jednim kamionom dolazio je ondašnji upravnik dvora Đuro Vukotić i kazao mi da su dotjerali dvorske stvari da ih smjestim u Ostrogu na čuvanje, pa da ih primim na revers.

Ja sam sa Đurom izašao i sve stvari što su dotjerali vojnici sa oficirima sprovodnicima skidali su i unosili u magacin, mi smo sve prebrojili, te sam Đuru potpisao revers da sam primio 14 razne veličine sanduka i kofera, deset sanduka zlatnog novca i mislim 15 vreća novčanica u papiru. Vukotić je otišao iz Ostroga isti dan, a oficiri sa kamarilom još se nalaze tu te su iste noći sa kamionom ove sanduke sa zlatom nosili da sakriju. Pošto zlato nijesu mogli sakriti opet su ga povratili u magacin. Poslije toga je nastala priprema evakuacije, jer su Njemci već bili zauzeli varoš Nikšić i ova hrabra vojska riješi se na predaju neprijatelju", ironično dodaje Mitrović.

U ovoj ispovesti on još jednom opisuje kako su Andrija i Petar Koprivica, Ljubo Krulj i on zakopavali i krili blago: "Za vrijeme zakopavanja i sakrivanja novca, patrijarh Gavrilo se nalazio u Gornjem manastiru, a mi četvorica međusobno riješimo da dva sanduka iznesemo u Gornji manastir i ja sam sa Ljubom Kruljem i mislim Grujicom Radoševićem (koji je poginuo), a živio je na manastirskom imanju, na jednoj dvokolici sa konjem istjerao ova 2 sanduka i predao ih igumanu Gerasimu Čečuru i Milutinu Popoviću, momku patrijarhovu, da bi negdje sakrili novac.

Ikona Bogorodice Filermonske

Tom prilikom izvijestio sam patrijarha o čemu se radi, što mu se dopalo, da ne bi novac neprijatelju panuo u ruke. Iguman Gerasim i Milutin, poslije našeg odlaska iz manastira razbili su sanduke i novac sakrili u krstovskoj crkvi na vodi u jednom starom sanduku, tu su zalazili i Njemci, ali novac nijesu pronašli", kaže Mitrović i objašnjava da je taj novac iguman Gerasim sklonio u bistijernu ispod Gornjeg manastira, a kasnije ga je Petar Koprivica odneo i zakopao u blizini Donjeg manastira... "Poslije moga povratka iz internacije u Ostrog, nastupa ono što je za mene najteže i najsramnije - pronevjera", rekao je iguman Leontije.

U opširnom i poimeničnom nabrajanju kome je sve davao zlatnike, posebno je zanimljiva tvrdnja igumana Leontija da je upravniku kraljevskog dvora Đuru Vukotiću tokom rata u tri navrata dao po hiljadu zlatnika, pa Nikšićanima Luki Mijuškoviću i Iliji Kavaji 1.000, odnosno 750 zlatnika, bratu mitru "nepunane 1.500 zlatnih lira", kako mu je sudija Mihailo Jovanović iz Podgorice tokom rata razmenio 80 zlatnika za italijanske lire, a uz to mu ostavio još 750 da mu naknadno razmeni; kako je krajem 1951. ili početkom 1952. godine dao 350 zlatnih lira Đorđiju Đuroviću da mu ih promeni i kako je za njih potom dobio dva i po miliona dinara.

Đuroviću je, kako tvrdi, potom dao na čuvanje još 282 lire koje mu je ovaj vratio malo pre hapšenja, a on onda dao islednicima. - Takođe isti dan - dodaje iguman Leontije - predao sam vi tri zlatne kutije Karađorđevića: u jednoj je ikona majke Božje, u drugoj je časni krst, a u trećoj malo većoj kutiji ruka sve. Apostola evangeliste Luke, sa još nekoliko nakita što je svojina manastira Ostrog. Sve gornje bilo je sakriveno u mojoj spavaćoj sobi pod tavanom. Ovo smo sakrivali ja i Petar Koprivica, drugi niko nije znao za ovo sve dok nije izvađeno i vlastima predato".

Svi svedoci mrtvi

Tu je i opširni izveštaj o krčmljenju pozamašnih suma novca koji je takođe bio sklonio pre dolaska Nemaca, kao i spisak onih kojima je posle rata davao pozamašne pozajmice a koji mu novac nisu vratili pre hapšenja. "Još imam da prijavim ono što se ne smije tajiti. Kada je Petar Koprivica sa igumanom Gerasimom Čečurom prenosio zlatni novac iz Gornjeg u Donji manastir da ga ponovo zakopa bio sam rekao Petru da Gerasimu dade 500 zlatnih lira, što je Petar i uradio.

Šta je Gerasim poslije uradio sa lirama nije mi poznato. Takođe sam dao u 1946. i 1947. godini bivšem šumaru manastira Ostrog Milutinu Popoviću iz Kosijereva 40 komada zlatnih lira. Milutin je poginuo pod vozom isto u Kosijerevu nazad 4 godine... Sa prednjim izjavama mislim da sam sve ispričao i kazao ono što sam se mogao sjetiti za ostavljeno državno blago, koje je u Ostrogu bilo doneseno prilikom kapitulacije biv. Jugoslavije".

Doživotno prokletstvo
Još u aprilu 1941. jadao se iguman Leontije Andriji Koprivici kada mu je ispričao kako mu je zlato pretvorilo život u pakao. - Mene više čudo ne može snaći no što me snašlo. Ošamutilo me do te mjere da mi se čini kao da mi se đavo uselio u dušu i u tijelo... Prvi put u životu osjećam veliki strah. Prosto imam neko predosjećanje da će mi ono ne samo doživotno uzdrmati mir, već da će mi postati kobno. Plašim se da neću pošteno zaraditi dva metra zemlje!

Krčmio zlato na kilo
Ako se cena jednog "ostroškog zlatnika" tih godina na crnom tržištu kretala oko 5.000 dinara, lako je zaključiti sa kolikim parama se razmetao stari iguman. Po njegovoj računici, odnosno po onome čega se setio i što je u ovoj izjavi priznao, samo on je tokom rata (ne računajući sanduk zlatnika koji je, kako tvrdi, predao Pavlu Đurišiću) i u godinama posle rata, do hapšenja 1952. godine, raskrčmio više od 8.250 zlatnika, odnosno oko šezdeset kilograma suvog zlata!

Van mreže Zoki

• Stariji član
« Odgovor #13 poslato: 18.12.2013. 09:37 »
Direktiva iz Beograda

U policijskom dosijeu Leontija Mitrovića čuva se i potvrda o primopredaji zlata, datirana 9. oktobra 1952. godine, dakle dvadesetak dana pošto je ono pronađeno kod Mitrovića, Petra Koprivice, Đura Ivanovića, Ilije Kavaje, Blaža Mitrovića i ostalih aktera ove afere (zlato predaje kapetan Ljubo Petrović, a prima Milan Novaković).

Kap u moru: Deo od ukupne količine zlatnika pronađnih 1952. u Osborgu

U potvrdi piše da su kod Mitrovića pronađena dva zlatnika "američkog porijekla", kod Petra Koprivice jedna kutija od 25 kilograma, "mada nije mjerena a na nekoliko mjesta je izbušena prilikom vađenja... jedna kutija od osamnaest kilograma koja takođe nije mjerena i jedna kutija u kojoj je nađeno 334 zlatnika", zatim kod Đura Ivanovića jedna kutija u kojoj je bilo 230 zlatnika, kod I. Kavaje 5 zlatnika i kod B. Mitrovića 1.178 zlatnih turskih lira, 24 velika zlatnika i 2 komada od po pola zlatnika. Na kraju se konstatuje da ukupna težina zlata "iznosi 56 kilograma i 63 dekagrama".

Manjak u računici

Naspram brojnih spekulacija da su zlato pronađeno 1952. godine u Ostrogu i drugde razgrabili oficiri Udbe i drugi kojima se našlo na domašaju ruke, u dosijeu Leontija Mitrovića čuva se zapisnik komisije Materijalno-finansijskog odeljenja Državnog sekretarijata za unutrašnje poslove FNR Jugoslavije, od 18. februara 1953. godine, koju su sačinili Petar Ostojić, Radojica Tanasković i Stanko Jakšić.

Oni su izvršili čišćenje, brojanje i merenje zlatnika zaplenjenih u toj akciji i dopremljenih u Beograd. U zapisniku je precizirano da je nađeno 28 zlatnika od pet turskih lira, dva od dve i po turske lire, 5.699 zlatnika od jedne lire, 20 od pola turske lire, četiri od jedne četvrtine turske lire, zatim jedan zlatnik od 20 američkih dolara, jedan od deset američkih dolara i jedan od pet italijanskih napoleona.

Ukupna težina je 42.094,75 grama. Na toj količini i tužilac zasniva konačnu optužnicu uprkos činjenici da je to četrnaest kilograma zlata manje od količine koja se spominje u već citiranom izveštaju o primopredaji zaplenjenog zlata neposredno nakon akcije Udbe u Ostrogu i drugim mestima. Nije objašnjeno otkud ovolika razlika u težini, a bar delimično objašnjenje se najverovatnije krije u napomeni iz prvog izveštaja da zlato, posebno ono koje je bilo zakopano i zapečaćeno u konzervama, nije mereno.

Priznanica: Faksimil potrde o primopredaji
"ostroškog" zlata

Uz to, nema nikakve sumnje da su konačni izveštaji i dokumentacija na osnovu koje je pisana optužnica bili pod snažnim uticajem direktive iz Beograda, da se sve ublažava i umanjuje, čak i svote dinara koje su mogle biti dovedene u vezu sa zlatom. Risto Vuković, tada viši saradnik u Službi državne bezbednosti, živo se seća da im je, pored zlata, Petar Koprivica predao i oko 400.000 dinara, a u zapisniku na kojem počiva optužba stoji samo 100.000.

Zagonetka oko razlike u količini zlata pronađenog u Ostrogu i na drugim mestima u septembru 1952. postaje još veća ako se pomenuti podaci uporede sa onima sa kojima operiše okružni javni tužilac sa Cetinja Velimir Bogavac, koji je 2. marta 1953. godine sročio prvu optužnicu protiv Leontija Mitrovića, Petra Koprivice, Ilije Kavaje, Gerasima Čečura, Đorđija - Đola Đurovića, Rada Vojinovića, Blaža Jokanovića, Ristana Vulića, Đura Vukotića, Đura Ivanovića i Blaža Mitrovića.

Uz generalnu prvu stavku optužnice o trgovini zlatnim novcem "u vidu zanata", tužilac precizira da su oni utajili opštenarodnu imovinu, odnosno 74,265 kilograma zlatnog novca (Mitroviću je uz to stavljeno na dušu i to što je Pavlu Đurišiću avgusta 1944. predao sanduk zlata težak 50 kilograma, čime je, kako veli tužilac, "počinio krivično delo privredne saradnje sa neprijateljem").

U policijskom dosijeu Mitrovića sem ove, čuva se, međutim, još jedna optužnica, koju je, najverovatnije barem tri meseca kasnije, takođe sročio Velimir Bogavac (u zaglavlju stoji isti broj i isti datum, 2. mart 1953, ali na kraju piše da je u Okružnom sudu zavedena 3. jula 1953). Ona se bitno razlikuje od prve po tome što je za tri strane sažetija i znatno blaža u kvalifikacijama krivičnih dela, a naročito po tome što je u njoj broj optuženih sa jedanaest sveden na osam: među optuženima više nema igumana Gerasima Čečura, Đura Vukotića i Blaža Mitrovića.

Presudio: Dr Milan Bartoš, jedan od najuticajnijih ljudi u poratnoj diplomatiji Jugoslavije

Ključ ove nepoznanice oko dve optužnice, skraćivanja spiska optuženih u ostroškoj aferi i bitnih razlika i ublažavanja kvalifikacija krivičnih dela za one koji su ipak seli na optuženičku klupu, pa i razlika u količini zlata, krije se, izgleda, u jednom kratkom zapisniku čiji se prepis takođe čuva u policijskom dosijeu Leontija Mitrovića.

Reč je o zapisniku sa jednog sastanka u Državnom sekretarijatu za inostrane poslove FNRJ od 13. juna 1953. godine. Tog dana je "državni savetnik za inostrane poslove" dr Milan Bartoš, okupio čelnike odeljenja za štampu, Saveznog državnog sekretarijata za unutrašnje poslove, Saveznog javnog tužilaštva, Saveznog državnog sekretarijata za poslove budžeta i državnu administraciju, Ureda za zaštitu jugoslovenske imovine u inostranstvu i Saveznog javnog pravobranilaštva, a tema sastanka je bila "slučaj zlata koje se nalazi u manastiru Ostrog".

Ako je suditi po sadržini zapisnika, tu nije bilo mnogo rasprave već je Bartoš izdao direktivu kako se zbog viših državnih interesa mora voditi istraga u ovom slučaju i kakav treba da bude njen epilog. Bartoš je prisutnima predočio "da se istraga po slučaju otkrivanja izvesne količine zlata u manastiru Ostrog ne vodi sa dovoljno budnosti, tako da su podaci o toj istrazi poznati i široj javnosti, te da postoji opravdana bojazan da su ti podaci već sada poznati inostranstvu".

To bi, upozorio je Bartoš, moglo imati dalekosežne negativne posledice na tada aktuelni postupak kod Tripartitne komisije za restituciju monetarnog zlata, odnosno vraćanje jugoslovenskog zlata opljačkanog tokom Drugog svetskog rata, koji još nije bio okončan.

Uputstvo za suđenje

Dr Bartoš je naglasio da istragu treba voditi tako "da ona ustanovi da se radi o zlatu koje potiče iz razlike količine zlata koju su zaplenile italijanske vojne snage u aprilu 1941. godine i one koja je bila predata Italijanskoj narodnoj banci (razlika je bila oko 500 kilograma, prim. B. S) s tim da Savezni državni sekretarijat za unutrašnje poslove i Savezni javni tužilac preduzmu potrebne korake da istraga ustanovi da se radi o zlatu iz navedene razlike", stoji u direktivi kojom se ne samo nalaže kako se mora voditi istraga nego posredno diktira i epilog suđenja, odnosno kakva mora biti i optužnica, a samim tim i presuda optuženima.

Sve iz početka
Da je direktiva Milana Bartoša iz temelja potresla celi postupak istrage i suđenja u "ostroškoj aferi" potvrđuje i Risto Vuković: - Nakon uputstava i direktive koja je stigla iz Saveznog ministarstva za inostrane poslove, odnosno od dr Milana Bartoša, sve je gotovo naglavačke obrnuto. Morali smo praktično sve ispočetka da radimo, ponovo da saslušavamo optužene, da istragu svjesno usmjeravamo, a od nekih optužbi i optuženih i da odustanemo iako smo bili duboko svjesni da su u pljačku zlata iz Ostroga uvalili ruke do ramena. Državni interesi su ipak bili iznad toga.

Miš i brašno
Risto Vuković ističe da je Leontije Mitrović od prvog trenutka kad je shvatio da je sve otkriveno pokazao krajnju spremnost da kaže sve što zna o tom nesrećnom zlatu i bogatstvu: - Pri tom gotovo da se nije moglo ni osjetiti nekakvo njegovo nastojanje da umanji krivicu ili prikrije nešto što mu ne ide u račun i sem one sumnjive tvrdnje da je i mitropolitu Arseniju davao novac i da je i on znao odakle taj novac potiče, čini mi se da bih se na svaku njegovu riječ i danas mogao zakleti. Pitao sam ga u jednom trenutku, onako neslužbeno, šta mu bi da se on kao sveštenik i iskusan čovjek upušti u sve to, kako nije mogao da se iščupa iz kandža pohlepe. A on mi je odgovorio: "Ne može, moj Vukoviću, miš proći kroz vreću brašna, a da mu barem rep ne ostane brašnjav"."

Van mreže Zoki

• Stariji član
« Odgovor #14 poslato: 19.12.2013. 14:57 »
Tajna pod patosom

Presudom Okružnog suda u Cetinju od 7. septembra 1953. godine - sudija Petar Leković ju je sročio na dvadeset strana - prvooptuženi u ostroškoj "zlatnoj aferi", iguman Leontije Mitrović osuđen je na godinu i po zatvora, Petar Koprivica na dve i po godine, Ilija Kavaja na tri i po, Rade Vojinović na godinu i po, Blažo Jokanović na dve godine, a Đuro Ivanović na sedam meseci zatvora. U ovoj presudi, neobjašnjivo zašto, uopšte se ne spominju četvrtooptuženi Đorđije - Đole Đurović i sedmooptuženi Ristan Vulić.

Priča monaha Marka

Vrhovni sud Crne Gore je potom preinačio prvostepenu presudu Leontiju Mitroviću i pooštrio kaznu na dve i po godine strogog zatvora. Mitrović je iza brave ostao dvadeset dva meseca i dvanaest dana, a onda je uslišena njegova molba i ostatak kazne mu je oprošten. Zanimljivo je da je o tome odlučivao tadašnji ministar policije, odnosno državni sekretar za unutrašnje poslove Crne Gore Vojin Jauković, a Izvršno veće, tj. Vlada Crne Gore mu je od 1. januara 1955. obezbedila penziju, koju je uživao samo desetak meseci.

Spavao na zlatu: Leontije Mitrović pokazuje skrovište blaga u svojoj sobi

Umro je 18. novembra iste godine. Tek bezmalo pedeset godina kasnije, 19. novembra 2004, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je ispunio njegovu predsmrtnu želju i njegovi posmrtni ostaci su preneti iz manastira Praskvica u grobnicu koju je za života započeo u litici iza Donjeg ostroškog manastira.

U optužnici protiv Leontija Mitrovića i ostalih, osim zlatnog novca, nigde se ne spominje ništa od drugih dragocenosti i blaga, prvenstveno onog koje je nađeno u skrovištu ispod patosa u njegovoj spavaćoj sobi.

Sem one konstatacije u zapisniku o pretresu Mitrovićevog stana u konacima kod Donjeg ostroškog manastira, sročenog 18. septembra 1952. godine da je "u spavaćoj sobi, u podu ispod peći, nađena veća količina raznog nakita kao i tri kutije sa pozlaćenim ikonama koje su vlasništvo Petra Karađorđevića, bivšeg kralja Jugoslavije, zatim jedan pištolj na kolo sa 6 metaka, jedan bokal, jedan durbin, jedna garnitura srebrne pašade za 6 osoba, koja je prema riječima L. Mitrovića kupljena novcem pribavljenim švercom sa zlatom, 200.000 dinara, dva dolara u papiru i jedna veća i jedna manja novčanica u zlatu, američkog porijekla", o svemu tome u optužnici nema ni pomena, da se ne govori o drugim dokumentima.

Sve to je, dakle, do danas uglavnom ostalo daleko od očiju javnosti, ali i od očiju stručnjaka koji bi utvrdili o kakvim se dragocenostima tu zaista radilo. Dugo se niko nije usuđivao ni da ih spomene. Samo bi katkad stari ostroški iguman Gerasim Čečur, čuvar ćivota Svetog Vasilija Ostroškog, uzdisao za nekim svetim relikvijama i ponekom u koga je imao neograničeno poverenja kazivao o njihovoj basnoslovnoj vrednosti i lepoti.

- Jednoga dana, mislim da je to bilo nekako u ljeto 1976. godine, ja dežurao u manastirskom muzeju na Cetinju - ispričao mi je svojevremeno Marko Kalanj, vrsni intelektualac u monaškoj rizi, koji je iz rodne Dalmacije kao đak došao u Ostrog, a kasnije, kad se zamonašio, trideset godina proveo u Cetinjskom manastiru uz starog mitropolita Danila Dajkovića. - Eto u neko doba u muzej uđe jedan gospodin. Imao je može biti pedesetak godina. Pomno razgleda eksponate i na kraju veli: - Ja ovdje ne vidjeh neke stvari koje sam očekivao da vidim. - Koje? - pitam ja. - Neke iz Ostroga! - kaže.

Razvi se razgovor i on mi ispriča da se posle Drugog svetskog rata kao devetnaestogodišnji mladić zaposlio u Udbi i da je 1952. učestvovao u otkopavanju zlata i otkrivanju drugih dragocjenosti skrivenih u Ostrogu, odnosno da su sa zlatom u Titograd tada dovezene i neke svetinje koje su nađene u stanu igumana Leontija.

Prisetio se i kako je Blažo Jovanović, tada predsjednik Crne Gore, rekao, kad je vidio te dragocjenosti: - To odmah u trezor i nemoj da to neko zloupotrijebi! To reče i ne htje da mi kaže ime, nije, veli, važno njegovo ime, važno je da je to istina. Ja sam istog časa sve ispričao mitropolitu Danilu. Vidim i njega to začudi i uzbudi, ali svejedno poče sumnjičavo da vrti glavom: Ko zna, moj Marko, šta je to bilo i gde je završilo, ali, eto, probaj nećeš li nešto doznati...

Tako je počela potraga za svetinjama, a Marko Kalanj je pored ostalih u Risnu pronašao i starog igumana Gerasima Čečura: - Slušaj, oče Marko, veli Čečur, meni je iguman Leontije ispričao da je sa onim nesrećnim zlatom iz Ostroga 1952. godine odnesena i ruka svetoga Andreja, krst Časnog dreva i jedna ikona, da su to svetinje koje je u Ostrog 1941. godine donio kralj Petar Drugi Karađorđević.

Mitropolit Danilo i Marko Kalanj

On je tada rekao da je to blago koje neće da nosi sa sobom u inostranstvo i svetinje predao patrijarhu Gavrilu Dožiću, a ovaj igumanu Leontiju, koji ih je od tada čuvao - sećao se Čečurove priče Marko Kalanj, koji je potom nastavio da još upornije traga sve dok ga dve godine kasnije nije pozvao Božo Martinović, tada sekretar Verske komisije pri Vladi Crne Gore i javio mu da je ušao u trag nekim svetinjama koje se čuvaju u sefu policije.

Nedugo potom službenici Verske komisije su, uz neviđeno policijsko obezbeđenje, doneli su i predali Cetinjskom manastiru Ruku i delić Časnog krsta, dve od tri, kako se smatra, najveće hrišćanske svetinje, dok je ikona Bogorodice Filermoske (tada se još nije ni znalo o kakvoj se relikviji radi!), u najvećoj tajnosti predata Državnom muzeju na Cetinju.

- Ja lično - zaključio je svoje kazivanje Marko Kalanj - osjećam veliko i neizrecivo zadovoljstvo što me Gospod odredio da tragam za ovim svetinjama i pomognem da one ponovo ugledaju svijetlo dana, a biću presrećan ako još dočekam da se one ponovo objedine i nađu pod jednim krovom, pod svodom crkve gdje im je i mjesto, gdje su pripadale i čuvane otkad postoje. Trud Marka Kalanja je, dakle, urodio plodom.

Po naređenju nekog tadašnjeg crnogorskog funkcionera, najverovatnije Marka Orlandića, početkom 1978. godine formirana je komisija koja će izvršiti primopredaju relikvija iz nadležnosti Službe državne bezbednosti, u nadležnost Vlade Crne Gore, odnosno Verske komisije. Primopredaja je obavljena 18. januara 1978, a zapisnik su u ime SDB, odnosno Republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove, potpisali Vladimir Keković, tada pomoćnik rukovodioca SDB, i Cvjetko Radonjić, rukovodilac sektora u SDB RSUP, a u ime Izvršnog veća, odnosno Verske komisije, njen sekretar Radivoje Radmilović.

Pisma za Cetinje

Dva dana potom na adrese Cetinjskih muzeja i Mitropolije crnogorsko-primorske stigla su pisma (potpisao ih je lično tadašnji predsednik crnogorske vlade i predsednik Verske komisije Radivoje Brajović) u kojima ih Verska komisija obaveštava da su joj "prije izvjesnog vremena" ustupljene crkvene relikvije i "predmeti koji su bili na čuvanju kod nadležnog republičkog organa", a koje sada želi da im ustupi na "čuvanje, održavanje, korišćenje i upotrebu".

Muzejima su ustupljene "jedna ikona nekog sveca okovana zlatom i ukrašena skupocjenim kamenjem" i "jedna ikona, sa drvenim okvirom, sa likom Sv. Jerotija", a manastiru "ruka evangeliste Luke", "jedan zlatan krst" i "srebrni escajg (komplet za šest osoba, smješten u posebnoj kutiji), ukupno 51 komad".

Bajka iz Udbe
Nekoliko dana pošto je otkriveno zlato u Ostrogu, Udba je odlučila da sve zabeleži i filmskom kamerom, pa je dovela tada najboljeg crnogorskog snimatelja Steva Lepetića. Kutije sa zlatom su vraćene na mesto gde su iskopane, dovedena je i publika, omladina iz sanatorijuma koji se nalazio kod Donjeg ostroškog manastira, a sve je budno nadzirao islednik Risto Vuković. Petominutna crno-bela filmska storija slučajno je sačuvana zahvaljujući poznatom majstoru kratkog filma Momiru Matoviću. Sem sekvence na kojima se vidi tobožnje iskopavanja zlata i brojanja zlatnika, posebno su zanimljivi snimci otvaranja bunkera ispod patosa u spavaćoj sobi igumana Leontija i vađenja blaga iz te skrivnice koja podseća na skrovišta iz priče o Ali Babi i 40 razbojnika. Na tim snimcima se jasno vidi da je tu, osim tri velike hrišćanske svetinje bilo i mnogo nakita i drugih dragocenosti koje su svakako pripadale Karađorđevićima, a koje su od tada netragom nestale.