Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: NASTAVLJENA RESTAURACIJA LAZAREVOG GRADA!  (Pročitano 22784 puta)

Van mreže Max

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 714
  • Ugled: +81/-0
NASTAVLJENA RESTAURACIJA LAZAREVOG GRADA!
« poslato: 29.07.2019. 23:14 »
NASTAVLJENA RESTAURACIJA LAZAREVOG GRADA! Pored ovih radova vršiće se i arheološka istraživanja!

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Prošle jeseni, posle više decenija, počela je obnova Lazarevog grada. Radovi na konzervaciji i restauraciji bedema i kula nastavljeni su ovog leta. Pored ovih radova vršiće se i arheološka istraživanja

Tokom ovog leta konzerviraće se i restaurirati Zapadni bedem Lazarevog grada. Radove izvodi beogradsko preduzeće "Koto". 

Projekat je uradio republički Zavod za zaštitu spomenika kulture, a sredstva u visini od četiri i po miliona dinara obezbedilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

U Narodnom muzeju Kruševac kažu da se radi na konzervaciji i restauraciji dve kule koje se nalaze levo i desno od ulaza u Arheološki park iz Strahinjićeve ulice.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Tako, četiri decenije nakon poslednjeg istraživanja u drevnom kompleksu ,ponovo su se okupili arheolozi i konzervatori restauratori sa željom da staroj srpskoj prestonici, čiju je izgradnju knez Lazar započeo 1374. godine, povrate sjaj dostojan njenog istorijskog značaja.

Knez Lazar Hrebeljanović je koristeći priroidnu zaravan svoj grad utvrdio zidinama unutar kojih je sagradio palate i još tridesetak gradjevina. Pored tvrdjave je podignuta pridvorna crkva Lazarica.

Kule ni sada, ipak, neće biti u potpunosti restaurisane. Ali, uporedo sa radovima na konzervaciji i restauraciji kula na Zapadnom bedemu počela su i arheološka istraživanja kruševačkog Narodnog muzeja sa ciljem da se pronađe nedostajući Severni bedem Lazarevog grada.

Ovog leta počela je i obnova  severnih gradskih bedema, u trećoj fazi rekonstrukcija glavne Donžon kule,  u završnici uslediće uređenje Kneževe palate i pratećih objekata uz postavljanje dekorativne rasvete.

(informer)
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete