Zanimljivosti > Zanimljivosti

Potomci Tutankamona

(1/1)

Aleksandar:
Tutankamon, egipatski faraon, vladao je oko 1330. godine p.n.e. U današnje vreme, on spada u najpoznatije faraone, ali isključivo iz razloga što je samo njegova grobnica pronađena netaknuta, u 20. veku. Sve ostale su bile opljačkane.

Vladao je Egiptom nepunu deceniju, a ispitivanja mumije su pokazala da je umro vrlo mlad, već sa svojih 19 godina.

Sarkofag je ispitivan CAT skenerom, a model Tutankamonovog lica koje su naučnici na osnovu toga “napravili” izazvao je pre par godina proteste i nemire od strane Afro-Amerikanaca. Protestanti su smatrali da “nije dovoljno crn”. Smatrali su da njihovu drevnu kulturu (njhovu, jer je na afričkom kontinentu), beli čovek želi da prisvoji.

Zahi Hawass, glavni egipatski arheolog i generalni savetnik egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete, izjavio je tada novinarima, da bez obzira što je dobio mnogo poziva od crnih aktivista is SAD-a koji insistiraju na crnoj boji kože mladog faraona, on tvrdi da Tutankamon nije bio crn i da prikazivanje civilizacije drevnog Egipta kao crne nema apsolutno nikakve osnove.
“Egipćani nisu ni Arapi ni Afrikanci, uprkos činjenici da je Egipat u Africi”, rekao je on za novinsku agenciju MENA.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Godinama je podatak o tome ko su bili roditelji ovog egipatskog faraona bio nepoznat, sve do pre dve godine kada su obavljena istraživanja gde su naučnici uspeli da izdvoje njegov DNK.
Zahi Hawaas je tada izjavio kako je želja naučnog tima dobijanje  uvida u krvne veze između 16 pronađenih mumija, da bi između ostalog saznali i  ko su Tutankamonovi roditelji. Tada je egipatski muzej u Kairu osnovao DNK laboratoriju vrednu pet miliona dolara, u čijem finansiranju je učestvovao i Discovery Channel.

Posle objavljivanja podataka koji su nađeni, i potvrde da je Ekhnaton bio njegov otac, a Amenhotep III deda, genetičari iz Švajcarske , iz ciririškog genealoškog centra IGENEA, su rekonstruisali njihove DNK i utvrdili da pripadaju haplogrupi R1b1a2, kojoj pripada više od 50 procenata muške populacije u zapadnoj Evropi, a čak do 70 procenata britanskih muškaraca. Jednostavno, to znači da imaju zajedničkog pretka.Toj haplogrupi pripada manje od jednog procenta današnjih Egipćana, što dalje navodi na pitanje: odakle uopšte vuče korene Tutankamon?
Roman Scholz iz centra IGENEA je izjavio da smatra kako je predak od koga potiče Tutankamon, živeo na Kavkazu pre oko 9500 godina.

“IGENEA” sada planira da otkrije ko je čovek najbliži živi srodnik Tutankamona. Oni će sprovesti testiranje svih koji žele da saznaju da li dele DNK sa faraonom, uz malu nadoknadu za pokriće troskova – izmedju 139 i 399 evra.

Naravno da MI ne bi bili MI, a da se ne upetljamo u nešto, i ne “utvrdimo” kako 10 % Srba ima isti DNK kao Tutankamon. Možda…Uostalom, sve se može proveriti. Ako ste baš toliko radoznali da saznate da li vam je davni predak bio faraon, spakujte pinkle, trknite do Ciriha, platite test i zadovoljite znatiželju … Možda uspete da se pohvalite prijateljima i komšiluku kako ste zapravo oduvek znali da u sebi imate kraljevske krvi … Teško da će to u nečemu  promeniti vaš život, ali ipak….TUTANKAMONOV POTOMAK!

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju