Zanimljivosti > Zanimljivosti

Otkriveno praistorijsko naselje kod Niša

(1/1)

Carica Teodora:
Otkriveno praistorijsko naselje kod Niša - i već mora da bude napušteno Tanjug      | 18. 12. 2011. - 09:08h

  U blizini ušća Jelašničke reke u Nišavu, na lokalitetu Bara, otkriveno je praistorijsko naselje iz starijeg i mlađeg gvozdenog doba, kao i ostaci iz antičkog perioda (od 1000. godine pre naše ere, do II-III veka naše ere), izjavila je Tanjugu mr Maja Đorđević, rukovodilac istraživanja iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika.

Na lokalitetu Bara iskopavanja i istraživanja su obavljena prvi put i definitivno su završena, jer će se na tom pravcu graditi autoput prema srpsko-bugarskoj granici, rekla je Đorđevićeva. Istražen je teren površine od oko tri hektara, kroz dugačke iskope ili otvaranjem širokih sondi radi utvrđivanja prostiranja zidova pronađenih objekata, kazala je ona.
 Iz perioda gvozdenog doba otkriveno je nekoliko objekata, osnove kuća za stanovanje i otpadne jame u koje je bacan materijal koji više nije bio potreban tadašnjim stanovnicima tog naselja, navela je Đorđevićeva. Prema njenim rečima, iz antičkog perioda otkriveni su temelj rimske vile sa poljoprivrednog imanja i delovi keramičkog posuđa. Pronađeni ostaci, istakla je Đorđevićeva, ukazuju na izuzetno bogat život na tom lokalitetu na kome se nalazilo veliko naselje.
 Đorđevićeva je rekla da će, na osnovu pronađenih ostataka, sada biti podrobnije i kvalitetnije opredeljena hronologija i izvedeni drugi zaključci o životu u tom velikom naselju.
   Višeslojni lokalitet Bare je, zbog bujičnih voda i intenzivne poljoprivrede, u velikoj meri devastiran.
 - Da se istraživalo na lokalitetu šezdesetih godina prošlog veka, arhelozi su mogli da otkriju daleko bogatiju građu i značajnije ostatke iz prošlosti - kazala je Đorđevićeva.
 U istraživačkom timu bili su diplomirani arheolozi, studenti arheologije, meštani Jelašnice (opština Niška Banja) i radnici iz Bele Palanke.Ima video.
sa izvora: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/296609/Otkriveno-praistorijsko-naselje-kod-Nisa--i-vec-mora-da-bude-napusteno

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju