Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Drevni dokumenti koje je Vezuv ugljenisao moći će ponovo da se pročitaju  (Pročitano 24736 puta)

Van mreže Max

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 714
  • Ugled: +81/-0
Kada je Vezuv eruptirao 79. godine ostavio je pustoš i potpunu destrukciju. Hiljade ljudi je poginulo, zgrade sravnjene, a neprocenjiva bogatstva zauvek izgubljena. Među njima i izuzetna biblioteka svitaka u Herkulanumu, koje naučnici sada pomoću nove tehnologije misle da mogu da pročitaju.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Naučnici sa britanskog nacionalnog sinhrotronskog postrojenja iskoristili su moćne zrake svetlosti za virtuelno dešifrovanje krhkih svitaka starijih od 2000 godina u procesu za koji se nadaju da će pružiti nove uvide u drevni svet.

Dva potpuna svitka i četiri fragmenta - tzv. svici iz Herkulaneja - bili su zatrpani i karbonizovani u smrtonosnoj erupciji Vezuva 79. godine i previši su krhki da bi bili otvarani.

Svici su otkriveni u ruševinama 1752. godine. Iako su naučnici uspeli da odmotaju deo svitaka, najveći deo njih i dalje skriva svoje tajne jer bi ih i najmanji dodir pretvorio u hrpu beskorisne prašine.

Oni su proučavani u postrojenju "Diamond Light Source" u Okfordširu, domu britanskog sinhrotrona - akcelaratora čestica u kojem se stvara svetlo puno sjajnije od sunčeve.

"Ideja je u suštini nešto poput snimanja skenerom...", rekao je Loren Čapon, direktor u "Diamond Light Source"-u.

"Mi obasjavamo (svitke) vrlo intenzivnim svetlom i onda otkrivamo na drugoj strani niz dvodimenzionalnih slika. Iz toga rekonstruišemo trodimenzionalni izgled predmeta... kako bi pročitali tekst, a da ga ne oštetimo", kazao je Čapon.

Mastilo na svicima je teško videti, čak i kroz sinhrotron, jer je na bazi ugljenika, kao i papirus na kojem je napisan. Međutim, naučnici se nadaju da će gustina papira biti drukčija na delovima na kojima nešto piše.

Skenirajući fragmente na kojima je vidljiv tekst nadaju se da će uspeti da dešifruju šta piše na njima.

(nationalgeographic.rs)
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete