Zanimljivosti > Zanimljivosti

Erotske freske otkrivene u Koloseumu

(1/1)

Konstantin:
Italijanski arheolozi su u jednom od hodnika Koloseuma u Rimu otkrili fragmente fesaka jarkih boja sa prikazima herojskih i erotskih scena

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Italijanski arheolozi su u jednom od hodnika Koloseuma u Rimu otkrili fragmente fesaka jarkih boja sa prikazima herojskih i erotskih scena, kao i delove antičkih grafita.

"Pronašli smo tragove dekoracija u plavoj, crvenoj i zelenoj boji", kazala je za AFP Rosela Rea, direktorka 2.000 godina starog amfiteatra.

Fragmenti prikazuju slavu gladijatora, sa lovorovim vencima, strelama, pa čak i erotskim scenama", piše rimski list "Republika".

Freske su pronađene u jednom od hodnika Koloseuma koji je trenutno zatvoren za posetioce zbog radova restauracije.

"Pronašli smo i poruke ispisane na zidu koje datiraju iz 17. veka kao i potpise gledalaca i stranih posetilaca" koji su došli da vide čuvene gladijatorske bitke u Koloseumu, navela je Rea.

Freske pokrivaju površinu od nekoliko kvadratnih metara u šest metara dugom hodniku, a posetiocima će biti dostupne u leto 2014, dodala je ona.

Koloseum, čija je izgradnja završena 80. godine n.e. u vreme vladavine rimskog cara Tita, jedan je od najposećenijih spomenika na svetu.

Čuveni rimski amfiteatar je 2007. uvršten među novih sedam svetskih čuda.

Izvor: Večernje Novosti

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju