Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: MEKSIKO: Arheolozi otkrili građevinu Maja, do sada najveću i najstariju  (Pročitano 22067 puta)

Van mreže Aleksandar

  • Administrator
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1049
  • Ugled: +122/-0
Arheolozi su otkrili dosad najstariju i najveću građevinu iz civilizacije Maja na jugu Meksika.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Arheološki tim sa Univerziteta u Arizoni na čelu s Takešijem Inomatom, otkrio je uzdignuti veštački pravougaoni plato dugačak više od 1,4 kilometra i širok 400 metara na 3.000 godina staroj lokaciji Aguada Feniks u blizini gvatemalske granice.

“Prema našim saznanjima, ovo je najstarija monumentalna građevina ikada otkrivena u majanskoj regiji i najveća u celoj predhispanskoj istoriji ovog regiona”, napisali su istraživači u stručnom časopisu Nature.

Arheolozi smatraju da građevina datira između 1000. i 800. godine pre Hrista, te da se verovatno koristila za masovne obrede.

Civilizacija Maja vrhunac je dosegnula između 250. i 900. godine, kada su njeni pripadnici bili nastanjeni na poluostrvu Jukatan, u Gvatemali, Belizeu i u Hondurasu.

Na takvim velikim platoima moglo se okupiti puno više ljudi nego u piramidama, koje su bile rezervisane za privilegiranu manjinu, kažu naučnici.

“Aguada Feniks i drugi ritualni kompleksi iz istog razdoblja ukazuju na važnost komunalnog rada u početnom razvoju civilizacije Maja”, napisali su.

Arheolozi su koristili lasersku tehnologiju u otkrivanju građevina ispod vegetacije.

Izvor. opcija.net