Forum Arheo amatera Srbije

Zanimljivosti => Zanimljivosti => Temu započeo: aurelije 30.09.2012. 00:21

Naslov: drevna civilizacija maje nisu prorekle smak sveta
Poruka od: aurelije 30.09.2012. 00:21
 Маје нису прорекле смак света!                                          За Маје 21.12.2012. године није дан који значи крај света, поручују научници са скупа у Мериди на југу Мексика. Мајанско пророчанство постоји, али се не односи на крај света, већ на свакодневне догађаје попут суша, или избијања епидемија.

Стручњаци тврде да Маје нису прорекле да ће крајем ове године наступити апокалипса, како се до сада веровало.              Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete
не односи на крај света. Апокалиптичке визије које су присутне више од 1.000 година у западној, хришћанској цивилизацији, нису својствене мајанском поимању света.

Тема одржаног скупа у Мериди, на југу Мексика, био је мајански календар који се састоји из бактуна - периода од 394 године.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Неће скоро пропаст света
Посебан значај за Маје имао је број 13, тако да ће, ако се време рачуна од 3114. године пре нове ере, како је утврђено мајанским календаром, 13 бактуна (5.125 година) истећи 21. децембра 2012. године.

Алфредо Барера из Мексичког инситута за антропологију и историју, рекао је да Маје јесу предвиђале будућност, али да се овакви значајни датуми односе на свакодневне догађаје попут суша или избијања епидемије.

„Маје јесу прорицале, али њихова пророчанства нису фаталистичка. Имајући у виду њихово циклично схватање историје, она су се односила на понаваљање догађаја", сматра Барера.

Стручњаци тврде да су се древне Маје, чија је „класична" култура процват доживела између 900. и 300. године пре нове ере, изузетно занимале за будућност, укључујући и догађаје који ће наступити много после 21. децембра ове године.

„Постоје многи споменици Маја који сведоче о њиховом бављењу догађајима делеко после 2012. године", наводи антрополог Џефри Брасвел са Универзитета у Сан Дијегу, у Калифорнији.