Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Arheolozi su pronašli portret mladog Isusa Hrista u ruševinama crkve u Izraelu  (Pročitano 23853 puta)

Van mreže Miloš21

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 945
  • Ugled: +70/-0
Crtež Isusa Hrista star 1.500 godina pronađen je u napuštenoj vizantijskoj crkvi u pustinji Negev u Izraelu. Ova lokacija je poznata arheolozima skoro 150 godina, ali je novo istraživanje identifikovalo izbledeli crtež mladog Isusa sa kratkom, kovrdžavom kosom, za razliku od tradicionalnih prikaza sa dugom kosom i bradom.


Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


"Njegovo lice je tačno tamo, gleda na nas", kaže istoričarka umetnosti Ema Majan-Fanar, shvativši da sam crtež predstavljla Hrista. Ona je tvorac članka objavljenog tokom leta u časopisu Antiquity o nedavnim nalazima u ruševinama vizantijskog sela Šivta, otkrivenog 1871. godine od strane istraživača Edvarda Henrija Palmera.

Na svom vrhuncu, Šivta, koja je bila aktivna oko 650 godina, bila je dom tri ranohrišćanske crkve. Slabo očuvana slika nalazi se iznad krstionice, a verovatno prikazuje krštenje Hrista od ruke Jovana Krstitelja, popularne scene u ranoj hrišćanskoj i vizantijskoj umetnosti.

Slika na zidu "pripada ikonografskoj šemi Isusa sa kratkom kosom, koja je posebno rasprostranjena na Bliskom istoku, ali je kasnije nestala iz vizantijske umetnosti", objašnjavaju u članku. "Predstavljanje Hrista kao mladića odgovara simboličkom pojmu krštenja kao ponovnog rođenja".

Arheolozi su zabeležili prisustvo murala u crkvi još 1920. godine, ali niko nije istraživao dalje. Ovo ne iznenađuje, imajući u vidu da se murali nalaze visoko na tavanici crkve, teško oštećeni i prekriveni slojevima prljavštine.

Druga slika pokazuje Isusovo preobraženje, ali je njegovo lice izbrisano tokom vekova.

Otkriće ranohrišćanske umetnosti u Šivti je posebno značajno, jer je malo vizantijske umetnosti preživelo iz ovog perioda. U osmom veku je zabranjena upotreba verskih slika tokom prvom, od dva, perioda vizantijske ikonoklazme - protivljenje poštovanja ikona i slika u crkvi.(nationalgeographic.rs)