Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Na placu „Lidla” u Paraćinu groblje iz bronzanog doba  (Pročitano 26289 puta)

Van mreže Zoki

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 411
  • Ugled: +61/-0
Na placu buduće prodavnice „Lidl” u naselju Gloždak u Paraćinu otkriveno je groblje iz bronzanog doba, potvrdila su prva zaštitna arheološka iskopavanja na tom lokalitetu, navodi RTS.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Navodi se da je tek skinut prvi kulturni sloj, a vredniji nalazi očekuju se na dubini od jednog metra.

Na gradilištu su zajedno neimari i arheolozi, žuri se i jednima i drugima jer su ih česte kiše prekidale u poslu.

Stručnjaci Arheološkog instituta i paraćinskog Zavičajnog muzeja pažljivo su pratili radove i na kraju bili u pravu da se na delu placa nalaze ostaci nekropola iz perioda 1.500 do 1.000 godina pre nove ere.

Stotinak metara dalje, 1962. godine profesor Milutin Garašanin otkrio je grobnice iz bronzanog doba i perioda takozvanog dačkog latena.

„Na osnovu tih istraživanja je čak profesor Garašanin uspostavio kulturu iz bronzanog doba pod nazivom Paraćinska kultura i od tada, evo, već ima 60 i više godina, ovde nisu vršena nikakva istraživanja zato što se grad širio u ovom pravcu”, kaže Vojislav Filipović, istraživač Arheološkog instituta u Beogradu.

Zaštitne radove finansira „Lidl”, prema zakonu o kulturnim dobrima. Arheološka iskopavanja trajaće mesec dana i za sada ne ometaju izgradnju prodavnice. Sem fragmenata keramike pronađeni su i predmeti poput zanimljive bronzane igle.

„U suštini nalazi za sada prevazilaze naša očekivanja, jako je bogat lokalitet u pitanju, čak smo donekle iznenađeni količinom nalaza tako da je za sada sve u najboljem redu”, kaže Vojislav Filipović, istraživač Arheološkog instituta u Beogradu.

Naselje u bronzanom dobu nalazilo se sa druge strane reke na mestu gde je sada paraćinska bolnica. Pokojnici su u to vreme spaljivani i sahranjivani u malim glinenim urnama koje su zakopavane upravo na mestu koje se sada istražuje.

(Tanjug)
Ničega se ljudi toliko ne plaše kao nečije hrabrosti da bude onakav kakav je.