Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: U Sudanu pronađen kip Aspelta voljenog od Boga Ra – Stvaraoca svemira  (Pročitano 10043 puta)

Van mreže Zoki

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 411
  • Ugled: +61/-0
Ostaci kipa Aspelta monarha koji je vladao Napatom, drevnim kraljevstvom Afrike, pre 2600 godina otkrili su arheolozi na području Sudana. Bog Ra u egipatskoj mitologiji – stvaraoca svemira – bio je privržen Aspeltu.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


2600 godina star kip u ruševinama sa uklesanim egipatskim hijeroglifima, pronađen je u hramu u gradu Dangeil u Sudanu. Hram je podignut u čast egipatskog boga panteona Amona, dok otkriveni kip reprezentuje Aspelta, vladara koji je vladao Napatom, drevnim kraljevstvom Afrike, između 593. i 568. godine pre nove ere. Štaviše, Aspelta je prema egipatskoj mitologiji bio voljen od strane boga Ra, čime je njegova moć dobila legitimitet.

Osim toga, arheolozi su otkrili uništene kipove faraona drevnog Egipta Taharka i nubijskog kralja Senkameniskena koji je vladao od 640. do 620. pre nove ere u Napati, piše časopis Live Science.

Arheolozi su otkrili osam grobnica u kojima se nalaze ostaci nekoliko žena i barem jednog deteta. Unutar grobnica otkriven je nakit, uključujući narukvice, ogrlice i prstenje. Sve to svedoči, prema stručnjacima, da pronađena tela pripadaju eliti.

Hram ge se dogodilo ovo otkriće, izgrađen je pre 2000 godina, verovatno u doba kraljevstva Kuš, čiji su se kipovi takođe nalazili unutra. Hram je funkcionisao sve do kraja 3. i početkom 4. veka kada je Kušovo kraljevstvo nestalo.

Izvor: Live Science
Ničega se ljudi toliko ne plaše kao nečije hrabrosti da bude onakav kakav je.