Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: PROSOPOMORFNI POKLOPAC  (Pročitano 21297 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
PROSOPOMORFNI POKLOPAC
« poslato: 27.05.2013. 21:53 »
PROSOPOMORFNI POKLOPAC

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Banjica, Usek
Vinčanska kultura
V milenijum p.n.e.
pečena glina
visina: 25,2 cm


Prosopomorfni poklopci su rasprostranjeni na celokupnoj teritoriji vinčanske kulturne grupe, i međusobno su veoma slični. Svi su uglavnom cilindričnog oblika, sa naglašenim rožastim drškama, plastično izvučenim nosem, izrazito oblikovanim očima i raznovrsnom dekoracijom.

Na prikazanom primerku su prikazane zenice, što je inače redak slučaj. Ova vrsta posuda je služila za poklapanje amfora sa cilindričnim vratom. Isto tako, imala je i drugu, mnogo značajniju funkciju, da štiti sadržaj posude od svih urokljivih i nepoznatih sila. Najizrazitiji deo lica na poklopcu su oči, koje se povezuju sa takozvanim "mističnim očima".

Rašireno je verovanje da su oči "ogledalo ljudske duše", a mogu da budu zle i urokljive. One često imaju snagu da negativnu magičnu moć usmere u korist pojedinca, ili cele zajednice, tako da dobijaju odbrambeno, apotropejsko svojstvo. Pored toga, oči poseduju i moć stalnog posmatranja, budnost, kontrolu, svest i savest određenog načina života i ponašanja ljudi, utičući na taj način na stvaranje nekog oblika njihove magije i religije.

Takođe, prosopomorfni poklopci mogu da predstavljaju masku koja ima magijsku moć da zaštiti ljudsko biće ili sveštenika-vrača od neograničene snage božanstva pred koje izlazi. Kao takvi, oni se ne mogu posmatrati izdvojeno od ostale vinčanske plastike, žrtvenika i kultnih objekata, jer zajedno čine deo određenih rituala verskih obreda i religijskih verovanja praistorijskih zajednica.