Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Srednjovekovna srpska kuhinja  (Pročitano 23936 puta)

Van mreže Vasilisa

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 354
  • Ugled: +28/-0
  • Pol: Žena
Srednjovekovna srpska kuhinja
« poslato: 22.10.2015. 22:33 »
Srednjovekovna srpska kuhinja - Gulaš od zeca

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Gulaš od zeca
Srbija 1200 g.

Sastojci :
1 kg zečetine
2 kg crnog luka
200 grama suvih šljiva bez koštica
svinjska mast
tucane klekine bobice
pola litra belog vina
so
biber

Priprema :
Posle ulova, zec se očisti i ostavi u potočnoj vodi od pet do šest dana, na temperaturi od sedam do devet stepeni (izvorska voda je zahvaljujući niskoj temperaturi služila za čuvanje mesa), dok ne pobeli (to je znak da je omekšalo).
Zatim se očisti od kosti i iseče na sitne komade. Meso se stavi u keramički lonac (sličan saču, samo dublji) i sat vremena se dinsta sa svinjskom masti i tucanim klekinim bobicama. Zatim se dodaju crni luk i suve šljive, pa se sve to nalije sa pola litra belog vina i malo vode. Na tihoj vatri se kuva pet. šest sati, uz povremeno dodavanje vode. Na kraju se po ukusu začini solju i biberom.

Van mreže Vasilisa

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 354
  • Ugled: +28/-0
  • Pol: Žena
Odg: Srednjovekovna srpska kuhinja
« Odgovor #1 poslato: 22.10.2015. 22:35 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Punjene šljive
Srbija 1393g.

Sastojci:
1kg. suvih šljiva
100gr.oraha
100gr.kozijeg sira
200gr slanine

Priprema:
Suve šljive se potope u vodu da omekšaju nakon toga se ocede i osuše, odstrane se koštice, a na njihovo mesto se stavljaju orasi i koziji sir. Zatim se šljiva obmotava šnitama slanine i peče na žaru. Služi se uz zapečeni pšenični hleb.

Van mreže Vasilisa

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 354
  • Ugled: +28/-0
  • Pol: Žena
Odg: Srednjovekovna srpska kuhinja
« Odgovor #2 poslato: 22.10.2015. 22:40 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Podatke o tome šta se jelo na dvorovima srpskih velikana nalazio se mahom u trgovačkim dokumentima i manastirskim zapisim tog doba.

Vizantijski istoričari zabeležili su da su seljaci na Balkanu jeli ječmeni hleb (pomešan sa plevom), zatim zelje, kiseo kupus i sl. Balkan je bio bogat i raznom divljači. Naši preci su u svojoj ishrani obilno koristili sušeno i soljeno meso, izuzev siromašnog zemljoradničkog življa koje je kao glavnu hranu koristilo namirnice biljnog porekla. U mnogim dokumentima pominju se i mlečni proizvodi, čak i kao unosan izvozni artikal u susedne zemlje.

Ishranu stanovništva u srednjovekovnoj Srbiji ne poznajemo dovoljno. Izvori su sačuvani u fragmentima i upućuju nas na bolje poznavanje prilika na crkvenim, nego na svetovnim vlastelinstvima: uglavnom su sačuvane manastirske povelje.

Van mreže Vasilisa

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 354
  • Ugled: +28/-0
  • Pol: Žena
Odg: Srednjovekovna srpska kuhinja
« Odgovor #3 poslato: 22.10.2015. 22:51 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Juneći biftek
Srbija 1190.g.

Sastojci:
1kg. junećeg bifteka
1l. rasola od kiselog kupusa ( Uvrežena je zabluda da je kiseli kupus poreklom iz Nemačke. Istina je da su ga još pre više od dve hiljade godina Kinezi redovno imali na trpezama, i to tako što su ga „kiselili“ u pirinčanom vinu. U Evropu su ga , hiljadu godina kasnije, najverovatnije doneli trgovci Putem svile, a u kasnijem periodu na evropsko tle ga je proširio Džingis Kan kome je to bilo omiljeno jelo )
1dl.maslinovog ulja
5-6 čena belog luka
2dl. crnog vina
kašičica livadskog meda
100gr. pečuraka
100gr. kupina
50gr.pšeničnog brašna

Priprema:
Juneći biftek se iseče na veličinu osrednjih komadića i potope se u rasol od kiselog kupusa da odstoji 24h. Kada se izvade, komadići se osuše i onda ih utrljati sa belim lukom i maslinovim uljem.Sačekati par sati te tako marinirano meso peći na žaru.
U posebnu posudu pripremiti sos dok se meso peče. Izmešati pečurke, kupine,med i crno vino, sve to ukuvati te sos sa pšeničnim brašnom vezati  i mešati tako da bude osrednje gustine.
Skinuti meso sa žara i preliti sosom,služiti toplo.

Juneći biftek je bilo omiljeno jelo na dvoru Nemanjića, a posebno ga je preferirao i uživao u njemu Stefan Nemanja 1109 - 1199g.

Van mreže Vasilisa

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 354
  • Ugled: +28/-0
  • Pol: Žena
Odg: Srednjovekovna srpska kuhinja
« Odgovor #4 poslato: 22.10.2015. 22:54 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Pečena guska u medu
Srbija 1285g.

Sastojci:
1 guska ( 2,5-3kg težine )
100ml.meda
100gr.svinjske masti
manja dinja koja je oljuštena i isečena na komade
20gr.soli

Priprema:
Gusku dobro oprati i utrljati sa solju. Med i mast umutiti u penastu masu, premazati gusku i staviti u posudu za pečenje. Peći na laganoj vatri 2,5-3 sata, poklopljenu, uz često premazivanje medom i sokom koji je pustila. Na sat pre vađenja pored guske staviti oljuštene komade dinje.


Ovo jelo je bilo omiljeno na dvoru Nemanjića, a pogotovo ga je voleo Kralj Stefan Uroš II Milutin Nemanjić, 1282-1321g.

Van mreže Vasilisa

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 354
  • Ugled: +28/-0
  • Pol: Žena
Odg: Srednjovekovna srpska kuhinja
« Odgovor #5 poslato: 24.10.2015. 00:03 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Pileće meso sa medom
Srbija 1196 g.
sa carske trpeze Nemanjića

Sastojci:
pileće belo meso
med
brašno

Priprema:
Pileće meso od grudi blago se osoli i dobro utrlja medom. Odstoji dva sata da se rashladi. Uvalja se u pšenično brašno i prži na masti dok ne dobije zlatnožutu boju. U posudu gde se meso pržilo sipaju se belo vino, beli luk i malo majčine dušice. Tim sosom meso se prelije i potom služi.

Ovaj recept datira iz 1196. godine. Tačnije, te godine je ovo jelo služeno na dvoru Stefana Prvovenčanog. To je jedno od najstarijih poznatih jela koja su služena na dvorovima Nemanjića.

Van mreže Vasilisa

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 354
  • Ugled: +28/-0
  • Pol: Žena
Odg: Srednjovekovna srpska kuhinja
« Odgovor #6 poslato: 24.10.2015. 00:06 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Rastkova kruška
Srbija 1198 g.

Sastojci :
4 veće, zrele kruške
500 grama svežeg šumskog voća - ribizla, borovnica, jagoda, kupina i sl
100 grama smeđeg šećera
3 supene kašike meda
1 limun,
čašica višnjevače
šaka pečenih, seckanih badema

Priprema :
Kruške očistiti, raseći po dužini, pa ih kratko blanširati u vodi u koju je prethodno dodat sok od jednog limuna. Dno tanjirića za serviranje posuti mešavinom seckanog badema i smeđeg šećera, pa preko staviti proceđene kruške. Zagrejati med sa višnjevačom, pa lagano dodati šumsko voće. Kuvati sa povremenim mešanjem da se dobije srednja gustina preliva. Kruške preliti toplim prelivom i ukrasiti rendanom korom limuna. Mogu se služiti i tople i hladne.

Recept za poslasticu koja je, prema usmenom predanju, bila omiljeni slatkiš princa Rastka Nemanjića, odnosno Svetog Save.