Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se
registrujete ili
ulogujeteJuneći biftekSrbija 1190.g.Sastojci:
1kg. junećeg bifteka
1l. rasola od kiselog kupusa ( Uvrežena je zabluda da je kiseli kupus poreklom iz Nemačke. Istina je da su ga još pre više od dve hiljade godina Kinezi redovno imali na trpezama, i to tako što su ga „kiselili“ u pirinčanom vinu. U Evropu su ga , hiljadu godina kasnije, najverovatnije doneli trgovci Putem svile, a u kasnijem periodu na evropsko tle ga je proširio Džingis Kan kome je to bilo omiljeno jelo )
1dl.maslinovog ulja
5-6 čena belog luka
2dl. crnog vina
kašičica livadskog meda
100gr. pečuraka
100gr. kupina
50gr.pšeničnog brašna
Priprema:
Juneći biftek se iseče na veličinu osrednjih komadića i potope se u rasol od kiselog kupusa da odstoji 24h. Kada se izvade, komadići se osuše i onda ih utrljati sa belim lukom i maslinovim uljem.Sačekati par sati te tako marinirano meso peći na žaru.
U posebnu posudu pripremiti sos dok se meso peče. Izmešati pečurke, kupine,med i crno vino, sve to ukuvati te sos sa pšeničnim brašnom vezati i mešati tako da bude osrednje gustine.
Skinuti meso sa žara i preliti sosom,služiti toplo.
Juneći biftek je bilo omiljeno jelo na dvoru Nemanjića, a posebno ga je preferirao i uživao u njemu Stefan Nemanja 1109 - 1199g.