Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Orden kneginje Natalije  (Pročitano 18688 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
Orden kneginje Natalije
« poslato: 13.04.2013. 21:45 »
Orden kneginje Natalije ustanovljen je 27. maja (11. juna po starom) 1878. godine u čast kneginje Natalije. Orden je ustanovio knez Milan Obrenović. Dodeljivan je ženama za dobrovoljno ukazanu negu i pomoć žrtvama srpsko-turskog rata. Orden kneginje Natalije je nasledio Orden kraljice Natalije uspostavljen za vreme Kraljevine Srbije 1886. godine.

Postoje dve verzije ordena – sa ćiriličnim slovom „N“, i sa latiničnim slovom „N“. Verzija sa latiničnim slovom bila je namenjena ženama iz zapadne Evrope.

Orden kneginje Natalije bio je organizovan u dva stepena: u zlatnom i srebrnom.

Orden ima oblik broša za oba stepena ordena.Na sredini ordena, je postavljen monogram kraljice- N( Natalija). Traka okružuje monogram, čiji se krajevi ( od trake) završavaju u mašni. Na toj traci je na srpskom jeziku ispisan natpis „Za pomaganje ranjenih i bolnih vojnika u ratu 1876-77-78.g„. Na mašni je prikazan srpski grb i dvoglavi beli orao, dok se na spoljašnjim krajevima trake se nalaze ukrštene lovorove grančice koje obavijaju orden. Iznad trake se nalazi kruna kneževine.

Traka je plavo-belo-crvene sa malim vencem od listova, što simbolizuje zastavu Kneževine Srbije. Orden se uvek nosio na levoj strani.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Orden kneginje Natalije