Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Neki specijaliteti naše moderne numizmatike  (Pročitano 15716 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
Neki specijaliteti naše moderne numizmatike
« poslato: 31.10.2012. 01:33 »

Dva specijaliteta DF Jugoslavije iz 1944. godine

Posle oslobođenja Beograda, 20. oktobra 1944. godine, puštena je u opticaj prva serija novca nove države. Izdate su novčanice u apoenima od 1, 5, 10, 20, 50, 100, 500 i 1.000 dinara. Štampanje je vršeno kod nas i u SSSR-u. Kod ovih novčanica nema specijaliteta, izuzimajući razlike u tonalitetu boje na novčanicama i obliku cifri i slova kod označavanja serije i brojeva novčanica S obzirom da se radilo o ratnom izdanju bile su u opticaju relativno dugo vremena U opticaju su zamenjene izdanjem novčanica iz 1946. godine (nomilane od 50 do 1.000 dinara), a izdanjima metalnog novca iz 1953. i 1955. godine nominale od jednog do dvadeset dinara.

Predmet ovoga članka su dva neobjavljena specijaliteta prve serije naših novčanica. Prvi je apoen od jednog dinara, koji je štampan samo sa jedne strane, dok je druga prazna. Štampan je revers, bez slike partizana. Po našem mišljenju, ne radi se ni o kakvoj probi, jer na novčanicama nema oznake koji bi na to ukazivali, niti bilo kakvog drugog znaka koji bi novčanicu svrstao u probnu vrstu. Izgleda da je u štampariji došlo do propusta, tako da jedan tabak nije prošao kroz štamparsku mašinu kada je trebalo da se odštampa i avers (ili su kroz mašinu prošla dva slepljena tabaka, tako da je donji ostao prazan), na je tako nedovršen tabak isečen i pakovan u snopove. Pošto je greška uočena, naravno da su novčanice bile zadržane, ali dogodilo se da je ovaj primerak (a možda još neki) napustio štampariju i kasnije dospeo do kolekcionara.

Drugi specijalitet je ista novčanica od jednog dinara, ali gde je na obe strane otisnut revers. Ni ovde se ne radi o probi, već očigledno o grešci. Tabak sa otisnutim reversom je još jednom isto odštampan sa druge strane istom pločom, na je tako napravljena novčanica sa istovetnim stranama Kako novčanice ove nominale ne nose oznake serije niti brojeva, to nije bilo prilike da se greške uoče prilikom numeracije.

Oba opisana primerka nalaze se u zbirci papirnoga novca Narodnog Muzeja u Beogradu.