Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Slika zbog koje je Nemačka još jednom morala da se izvini Jevrejima vraća se kuć  (Pročitano 20437 puta)

Van mreže Vasilisa

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 354
  • Ugled: +28/-0
  • Pol: Žena
Nemačka je potpisala sporazum o vraćanju slike Maksa Libermana legitimnom vlasniku dela otetog za vreme vladavine nacista.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Libermanova slika „Dva jahača na plaži" deo je neprocenjivo vredne umetničke kolekcije nađene u stanu pokojnog kolekcionara Kornelijusa Gurlita u Minhenu.

Stručnjaci su prošle godine utvrdili da je slika uzeta od poslovnog čoveka Davida Fridmana i da pravno pripada njegovim naslednicima.

U kancelariji nemačke ministarke kulture Monike Griters potvrđen je izveštaj iz današnjeg izdanja nedeljnika Špigl da je ona potpisala sporazum, prvi takav sporazum za neko delo iz Gurlitove kolekcije.

Sporazum prema navodima lista treba da odobri i minhenski sud koji upravlja Gurlitovim nasleđem.

Švajcarski muzej koji je prihvatio Gurlitovu kolekciju, koju je on celu poklonio tom muzeju, obećao je da će osigurati da sva dela koja su oteta za vreme nacista budu vraćena naslednicima njihovih jevrejskih vlasnika.

Inače, zamenik izraelskog ministra spoljnih poslova Zeev Elkin apelovao je nedavno na Nemačku da sva umetnička dela koja su pripadala Jevrejima, a otkrivena su lane u Minhenu, vrati jevrejskim ili izraelskim muzejima, ako naslednici ne budu pronađeni.

Elkin je rekao da je Izrael zahtevao da se pridruži nemačkoj istrazi 1.400 dela pronadjenih u stanu minhenskog kolekcionara prošle godine.

Nemački islednici proveravaju da li je oko 590 dela iz ove kolekcije bila plen nacista.

Nekoliko naslednika jevrejskih kolekcionara, koje su gonili nacisti, već je saopštilo da polaže pravo na pojedina dela iz kolekcije.

Nemački kolekcionar kod koga su dela pronadjena rekao je da je dela nasledio od sveg oca, trgovca umetničkim delima koji je radio za naciste, preneo je AP.

Elkin je predložio da Nemačka svako delo koje su posedovali Jevreji, a u slučaju da se naslednici ne mogu locirati, pokloni institucijama kao što su Izraelski muzej u Jerusalimu ili Jevrejski muzej u Nemačkoj.

(Dnevno)