Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Čuveni portret Manea "Proleće" na aukciji za 35 miliona dolara  (Pročitano 20376 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
NJUJORK - Čuveni portret Eduara Manea "Proleće" iz 1881. godine biće prvi put ponuđen na aukciji gde se očekuje da dostigne cenu od 35 miliona dolara.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Ovaj vredni portret nalazi u vlasništvu iste porodice više od jednog veka, a sada će biti prvi put ponuđen na aukciji, saopštila je danas aukcijsla kuća Kristi.

Portret, koji prikazuje iz profila mladu parisku glumicu Žanu Demarsi, jedan je od najpoznatijih Maneovih radova, a u Kristiju predviđaju da će za njega vladati veliko interesovanje kada se 5. novembra u Njujorku bude našao na licitaciji.

Ukoliko bude prodat za pomenutu svotu, "Proleće" će potući rekord Maneovog "Autoportreta sa paletom" koji je 2010. na aukciji u Londonu dostigao 33,2 miliona dolara.

"Proleće", koje prikazuje Demasri u cvetnoj haljini sa grmom rododendrona u pozadini, kao alegoriju na ovo godišnje doba, jedno je od njegovih najpoznatijih i najčešće reprodukovanih radova. "Proleće" je dugo bilo na pozajmici Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu, a izlagano je i u Metropoliten muzeju u Njujorku.

Portret je bio jedna od dve slike, zajedno sa "Barom u Foli Beržeru", koje je francuski umetnik predstavio na Pariskoj izložbi 1882. godine i koje su ga proslavile i donele mu priznanje.

Eduar Mane (1832-1883) smatra se jednim od najistaknutijih umetnika impresionizma. Bio je naročito poznat po svojim portretima.

Izvor: Tanjug