Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Bitka na Aksoni - 57 p.n.e.  (Pročitano 20885 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
Bitka na Aksoni - 57 p.n.e.
« poslato: 09.11.2013. 17:23 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Cezarov pohod na Belge

Bitka na Aksoni ili bitka na Eni se odigrala 57. pre Hrista za vreme Galskih ratova između rimske vojske pod komandom Cezara i saveza belgijskih plemena pod komandom Galbe. Bitka se odigrala na reci Eni u severozapadnom delu današnje Francuske. Nakon manjega poraza u bici Belgi su zbog slaboga snabdevanja odlučili da odu kućama. Cezar je kasnije morao da ratuje i dalje sa belgijskim plemenom Nerva.

Belgi formiraju savez


Cezar je 58. pre Hrista u bici u Vogezima pobedio germanska plemena Sveva pod zapovedništvom Ariovista. Germani su se nakon poraza napustili Galiju. Nakon okončanja germanske opasnosti obnovila su se neprijateljstva među galskim plemenima, a u isto vreme Gali su sve manje tolerisali rimsku okupaciju. Belgi su kontrolisali trećinu Galije i stvorili su vojni savez sa ciljem da spreče da Rimljani osvoje i njihovu zemlju. Na čelu Belga bio je kralj Galba. Međusobno su razmenili taoce. Mnogi Gali su tražili savez sa Belgima. Većina Belga je prema Cezaru poticala od Germana, a bili su poznati kao najratoborniji i najhrabriji od svih u Galiji. Oni su se jedini oduprli invaziji Kimbra i Teutonaca, pa su zbog toga stekli veliki ugled i vojnu snagu.

Cezar sa vojskom kreće do zemlje Belga

Tit Labijen je sa rimskom vojskom zimovao 58/57 pre Hrista u Galiji i čim je saznao da se Belgi pripremaju za rat i da stvaraju međusobni savez obavestio je Cezara, koji se tada nalazio u Cisalpinskoj Galiji. Cezar je u Transalpinsku Galiju najpre poslao Kvinta Pedija sa dve legije, a onda je i sam došao. Kada je saznao da Belgi koncentrišu svoje snage na jednom mestu Cezar je za 15 dana stigao do njihove teritorije. Jedino su Remi od svih Belga stupili u savez sa Rimljanima. Remi su informisali Cezara o vojnoj snazi Belga. Cezar je pored 6 legija (7, 8,9,10,11,12. legija), koje su učestvovale u ratu protiv Ariovista na raspolaganju imao i dve nove legije (13. i 14. legiju).

Vojna snaga Belga

Na čelu Belga bio je kralj Svesiona Galba. Ukupno su raspolagali sa 306.000 vojnika. Od toga je bilo 60.000 Belovaka, koji su predstavljali vojno najvredniji deo Belga. Svesioni su davali 50.000, Nervi 50.000, Morini 25.000, Atuatuci 19.000, Atrebati 15.000, Ambijani 10.000, Kaleti 10.000, Viromandi 10.000 i Menapi 9.000 vojnika. Još 4 plemena, koji se smatraju Germanima dali su 40.000 vojnika. Ipak te Cezarove brojeve treba uzeti sa oprezom.

Dolazak dve vojske na reku Aksonu (Enu)

Cezar je od galskoga plemena Heduanaca tražio da pustoše polja Belovaka, sa ciljem da deo Belga bude zaposlen na drugom mestu. Cezar je na reci Aksoni (današnja Ena) uspostavio utvrđeni logor nakon što je prešao reku. Da bi branio most na reci sa druge strane reke je poslao 6 kohorti pod komandom legata Kvinta Titurija Sabina. Belgi su napali remski grad Bibrakt, koji je onda tražio pomoć od rimske vojske. Cezar je poslao strelce i praćkaše, pa su Belgi odustali od Bibrakta i krenuli su prema Cezarovom logoru na reci Aksoni.

Početni raspored snaga

Belgi su uspostavili logor na 2 milje od Cezarovoga logora, a logor im je bio dugačak punih 8 milja. Cezar je dve novoregrutovane legije ostavio u logoru na brdu, a ostalih šest legija je rasporedio na obroncima brda. Sa strana je dao da se napravi poprečni šanac, a na krajnjim delovima je podigao tvrđavicu sa katapultima. Između dve vojske bio je močvaran teren. Obe strane su oklevale da pređu močvaru. Rimska vojska je imala manje vojske, ali je bila na zavidno dobrom položaju. Dolazilo je jedino do manjih konjičkih čarki.

Bitka

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Bitka na Aksoni

Belgi su onda pokušali da pređu reku Akson i da se nađu Rimljanima iza leđa. Nameravali su da zauzmu most, ometaju rimske linije snabdevanja ili pustoše polja rimskih saveznika Rema. Međutim Cezar je na vreme bio obavešten o belgijskim pokretima, pa je preko reke poslao celu konjicu i lakonaoružanu vojsku. Belgi nisu bili očekivali veliki otpor, pa su nespremno kraj reke dočekali rimski napad. Jedan deo Belga stradao je u tom napadu, a drugi su se povukli. Zbog toga neuspeha Belgi su zaključili da ne mogu ništa da postignu, a kako su se već suočavali sa oskudicama odlučili su da se raziđu po plemenima i da svako brani svoju teritoriju i teritoriju onih, koji bi bili napadnuti. Belge je na odstupanje nateralo i pustošenje zemlje Belovaca, što su sprovodili Heduanci.

Povlačenje velike belgijske vojske

Belgi su se povukli u velikom neredu, pa je sve izgledalo kao beg. Cezar nije znao koji je razlog njihovoga povlačenja, pa nije odmah krenuo u poteru za njima strahujući od mogućih zaseda. Sačekao je zoru, pa je tada u poteru poslao Kvinta Pedija i Lucija Aurenkleja Kotu sa konjicom, a iza njih Tita Labijena sa tri legije. Belgi su tokom potere pružili mršav otpor, pa ih je mnogo stradalo.