Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Bitka kod Kalinika - 171. pne.  (Pročitano 19520 puta)

Van mreže Aleksandar

  • Administrator
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1049
  • Ugled: +122/-0
Bitka kod Kalinika - 171. pne.
« poslato: 09.06.2013. 01:36 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Bitka kod Kalinika


Bitka kod Kalinika odigrala se tokom Trećega makedonskoga rata 171. pre Hrista između rimske vojske pod komandom Publija Licinija Krasa i makedonske vojske pod komandom makedonskoga kralja Perseja. Bitka se odigrala kod Kalinika, kraj Larise u Tesaliji. U bici je učestvovala konjica i laka pešadija, a pobedila je makedonska vojska.

Treći makedonski rat

Rim je započeo Treći makedonski rat, jer se bojao da će Persej uništiti rimsku političku kontrolu nad Grčkom i da će ponovo uspostaviti makedonsku hegemoniju nad delovima Grčke. Pergamski kralj Eumen II isticao se u svojim optužbama protiv Perseja i poticao je Rimljane na rat protiv njega. Rimljani su tokom 171. pre Hrista proglasili rat protiv Perseja. Pošto za razliku od Perseja odmah nisu bili dovoljno spremni za ratne operacije odlagali su početak rata diplomatskim sredstvima. Obmanuli su Perseja primirjem dobivši time na vremenu.

Pred bitku

Kada je Persej saznao da dolazi rimska vojska utvrdio je dolinu Tempe i planinu Osu, a kretao se preko Eordeje i Elimeje i zauzeo je Azor, Perebiju, Elatiju i Gon. Kada je rimski konzul Publije Licinije Kras saznao za makedonsko prisustvo u Tesaliji krenuo je prema Larisi, kraj koje je utvrdio logor na južnoj obali reke Penej. Tu mu se pridružilo 5.000 vojnika pergamskoga kralja Eumena II. Pridružila mu se i ahajska i etolska konjica, kao i tesalijska konjica. Snabdevanje rimske vojske išlo je do luka u Pegaskom zalivu, ali Persej je kraj Fere uspeo da preseče rimske linije snabdevanja. Rimska vojska se nije usudila da interveniše, pa je to osokolilo Perseja, koji je onda sa vojskom krenuo prema rimskom logoru. Rimljani su prvoga dana odgovorili na čarku, a onda nekoliko dana nisu odgovarali na makedonski izazov. Rimljani su sa druge strane bili u problemima, jer ih je oklevanje sramotilo kod saveznika. Persej je primakao svoj logor kraj rimskoga logora i utvrdio ga, a u zoru je vojsku postrojio na kilometar od vanjskoga rimskoga bedema kraj brda zvanoga Kalinik.

Početni raspored makedonske vojske

Kralj Kotis komandovao je levim krilom makedonske vojske, gde se nalazila tračka konjica izmešana sa lako naoružanom vojskom. Na desnom krilu nalazila se makedonska konjica izmešana sa Krićanima. Tu je bila i mešovita grupa, u kojoj se nalazila elitna vojska nekoliko naroda, a komandovali su im Dida iz Peonije i Patroklo od Antigoneje. U sredini je komandovao kralj Persej, a bio je okružen agemom (kraljevska garda) i elitnom teškom konjicom Svetoga eskadrona. Ispred centra rasporedio je praćkaše i bacače koplja.

Početni raspored rimske vojske

Konzulov brat Gaj Licinije Kras komandovao je desnim krilom, na kome je bila raspoređena italijanska konjica prošarana čarkašima. Marko Valerije Levin komandovao je desnim krilom, na kome je raspoređena saveznička konjica iz Grčke. U centru je raspoređena grčka laka pešadija zajedno sa specijalnom rimskom konjicom pod komandom Kvinta Mucija. Ispred bojnoga reda raspoređeno je 200 galskih konjanika i 300 Eumenovih lakih pešaka. Oko 400 tesalskih konjanika raspoređeno je nešto iza levoga krila. Kralj Eumen II i Atal II sa svojim jedinicama nalazili su se u pozadini.

Bitka

Nakon praćkaša i bacača kopalja bitku je započela tračka konjica i pešadija sa makedonskoga levoga krila. Uspešno su napali italijansku konjicu na rimskom desnom krilu i potisnuli je. Persej je komandujući centrom napao rimski centar, koji se raspao i dao u beg. Tesalijska konjica, koja se nalazila u pozadini obezbedila je zajedno sa Eumenovim snagama da se održi poredak rimske vojske tokom povlačenja. Makedonska konjica je ganjala rimsku poraženu vojsku i kada je naletela na tesalijsku konjicu u dobrom poretku nisu se usudili da sa njima započnu bitku. Kada su čuli da je Persej dobija konjičku bitku Hipija i Leonat su na svoju inicijativu krenuli napred sa makedonskom pešadijom. Krićanin Evandar je tada savetovao Perseja da ohrabren uspehom dalje ne riskira, nego da zaustavi operaciju. Tvrdio mu je da će ili dobiti častan mir ili da će mu prići još saveznika. Persej je poslušao Evandrov savet i zaustavio je operaciju.

Dan posle bitke

Rimljani su izgubili 200 konjanika i više od 2.000 pešaka, a 600 vojnika im je zarobljeno. Persej je izgubio 20 konjanika i 40 pešaka. Rimljani su se bojali da će im Persej nakon pobede napasti logor. Eumen II je zbog toga je savetovao Publija Licinija Krasa da premesti logor na drugu stranu reke Penej, što je konzul prihvatio. Tokom sledećega dana Persej je shvatio da je pogrešio što nije prethodnoga dana iskoristio pobedu nastavivši sa bitkom.

Posledice

Na vest o Persejevoj pobedi u bici kod Kalinika mnogi grčki polisi prešli su na stranu Makedonije ili su proglasili neutralnost. Persej je Rimljanima ponudio mirovni sporazum, ali oni su odbili sporazum i rat se nastavio.