Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Bitka kod Amfipolja  (Pročitano 1999 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
Bitka kod Amfipolja
« poslato: 01.12.2012. 01:03 »
Bitka kod Amfipolja odigrala se tokom Peloponeskog rata 422. pre nove ere između Atine i Sparte. Sparta je 424.pre nove ere zauzela Amfipolj, koji je bio poznat po mnogim rudnicima srebra, koji su se nalazili u njegovoj okolini. Pad Amfipolja predstavljao je težak finansijski udar za Atinu. Atinu je pokušala da vrati Amfipolj, ali Spartanci su pobedili. Nakon bitke ni Atina ni Sparta nisu želeli da se nastavi rat, pa su sklopili Nikijin mir 421. pre n.e.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Brasida zauzima Amfipolj 424/423 pre nove ere

Tokom zime 424/423 pre nove ere spartanski general Brasida napao je Amfipolj, atinsku koloniju u Trakiji na reci Strumi(Strimonu). Zbog izdaje Brasida je lako prešao preko mosta i zauzeo je vanjske posede Amfipolja. Grad je branio atinski general Euklo, koji je zatražio pomoć od istoričara i generala Tukidida , koji se tada nalazio kraj Tasosa. Čim je primio poruku Tukidid je požurio sa sedam brodova da stigne pre nego što se grad preda. Brasida se žurio da zauzme grad pre nego što stigne Tukidid, koji je imao pravo iskorištavanja zlatnih rudnika u tom kraju Trakije. Zbog toga je onima stanovnicima Amfipolja koji žele napustiti grad ponudio slobodan prolaz, a ostalima je garantovao sigurnost imovine. Stanovnici Amfipolja su pristali da se predaju ne slušajući Euklea. Tukidid je kasno stigao, ali sa svojim brodovima je bar sprečio da Brasida ne zauzme Ejon. Brasida je stupio u savez sa nekim tračkim gradovima, a i sa Perdikom II iz Makedonije. Atinjani su se bojali da će ih napustiti mnogi saveznici u tom području, ako im Brasida ponudi povoljne mirovne uvete. Tukidida su smatrali odgovornim za pad Amfipolja, iako se on žalio da nije mogao stići na vreme. Pozvali su ga u Atinu, gde su mu sudili i proterali ga.

Primirje 423. pre nove ere

Posle pada Amfipolja Atina i Sparta potpisali su primirje na godinu dana. Atinjani su smatrali da bi im Brasida mogao zauzeti još gradova, pre nego što oni poduzmu protumere. Spartanci su se nadali da će Atina konačno da im vrati zarobljenike iz bitke kod Sfakterije 424. pre n.e. Osim toga nadali su se da kada Atinjani okuse mir, da će poželeti da sklope mir na duže vreme. Prema primirju svaka strana ostaje ondje gde jest i primirje je trebalo trajati godinu dana. Nisu smeli da primaju prebege. Lakademonjani mogu slobodno da plove, ali ne ratnim brodom. Tokom pregovora o primirju grad Skion na Peleni odmetnuo se od Atinjana i prešao Brasidi, a Brasida je odbio da ga vrati kad mu je stigla vest o primirju.

U bici za Amfipolj poginuli su Brasida i Kleon 422. pre nove ere

Kada je okončano primirje 422. pre nove ere Kleon je stigao u Trakiju sa 30 brodova, 1200 hoplita, 300 konjanika i još većim brojem savezničkih vojnika. Ponovo je zauzeo Toronu. Brasida je imao 2.000 hoplita, 300 konjanika te još vojske u Amfipolju. Čekao je atinsku vojsku kod Kerdilija, na uzvišici nedaleko od Amfipolja, odakle je svuda pucao vidik. Čim je Brasida ugledao Atinjane kako se kreću prema gradu vratio se u Amfipolj. Kleon je krenuo prema Amfipolju, pripremajući se za bitku. Brasida nije izašao iz grada da dočeka Kleona, jer se nije pouzdavao u svoju vojsku, smatrajući da su slabiji, ne brojem, nego kvalitetom. Spremao se da ih napadne ratnim umećem, odnosno da napadne iznenada. Dok je Brasida pripremao konjanike za provalu stigla je do Kleona vest da se priprema provala iz grada. Kleon je dao znak za povlačenje. Najpre su se povlačili levim krilom prema Ejonu, ali kako mu se to činilo sporo, sam je zaokrenuo desno krilo tako da je otvorio bok neprijatelju. Brasida je iskoristio tu povoljnu priliku i u tom trenutku je izašao iz Anfipolja i napao je dezorganizovanu atinsku vojsku. Najpre je sa svojim odabranim vojnicima udario po sredini atinske vojske i naterao ih u beg. Nakon toga iz Amfipolja na drugoj kapiji je izašao Klearida sa mnogo više vojske i taj napad sa dve strane potpuno je smeo Atinjane. Levo atinsko krilo, koje je već bilo poodmaklo dalo se u beg. Brasida je nakon toga napao desno krilo, ali tada je bio smrtno ranjen. Desno atinsko krilo se duže držalo, a Kleon je odmah pobegao, ali tokom bega je poginuo. Cela atinska vojska je pobegla u Ejon, a 600 njih je ubijeno putem. Samo sedam Spartanaca je ubijeno u bici. Brasidu su još živoga uneli u grad. Saznao je za pobedu i onda je umro.

Posledice

Brasida je sahranjen u Amfipolju, a Amfipoljani ga poštuju kao osnivača grada. Posle bitke i Atini i Sparti je bilo dosta rata. Osim toga poginuli su i najveći jastrebovi sa obe strane Kleon i Brasida. Između Sparte i Atine zaključen je Nikijin mir 421. pre n.e.
« Poslednja izmena: 01.06.2013. 15:31 Aleksandar »