Karte, priče, zapisi, običaji... > Priče

Raskovnik ili....?

(1/1)

aurelije:
Raskovnik

Raskovnik je trava magične moći. Njom se može svaka brava otvoriti, svaki okov raskovati, svaka čin raščiniti. Kada se traži raskovnik, čovek sam sebe (ponekad neku drugu osobu ili neku životinju) okuje u bukagije i tako okovan tumara noću; tamo gde se okovi sami otvore i spadnu, tu mora biti raskovnik. Do mitskog blaga cara Radovana može se doći samo pomoću ove trave, a kažu da postoji jedna noć u godini u kojoj paprati cvetaju magičnim cvetom i da je to noć u kojoj je najlakše pronaći raskovnik, dok neki tvrde da je to i jedino vreme kada se može pronaći, a drugi da je baš taj magični cvet paprati zapravo raskovnik...

Raskovnik (lat. Laserpitium siler) je višegodišnja, zeljasta, lekovita biljka iz porodice štitarki. Visine je od 60 do 120 centimetara. (lat. Laserpitium trilobum) i (lat. Laserpitium siler) poznate su kao magijske biljke koje se koriste u istočnoj Srbiji. Stabljika je vretenastog oblika, uzdužno brazdasta, šuplja i grana se, zelene je boje.
Listovi su uski i trostruko razdeljeni, nalaze se na nadzemnom delu korena.
Cvet je štitast sa belim cvastima, odnosno cvetovi čine bele štitove. Cveta od juna do avgusta.
Plod je veličine od 6-12mm i ima široka rebra. Ukus mu je sličan kao kod morača i kima s tim što je gorči i oštriji.
Koren je smeđe boje u funkciji je stabla dužine oko 15 centimetara, grana se na dva dela a može biti i vretenastog oblika. Miris korena nije neprijatan, a ukus je oštar i blago gorak.

Stanište

Rasprostranjen je na planinskom području istočne Srbije: Homolje, Rtanj, Suva planina. Raste na suvom kamenjaru, strmim kamenitim padinama i suvim planinskim livadama. Može se naći na planinama južne Evrope, Balkanu, Anadoliji, Kavkazu. Za raskovnik se zna više od 2000 godina ali zbog narodnog verovanja da biljka, odnosno njen koren, poseduje magijska svojstva ova vrsta je blago rečeno ugrožena.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Sta je od svega ovog istina? Tragaci ga traze jer postoji verovanje da iz magaze pune blaga ne moze se izneti bez raskovnika nista jer je cuvar isto raskovnik... jedna velika misterija jer ovu biljku jos niko nije nasao il bar se nezna jer to strogo prisna tajna i ko ga ima cuva ga ko oci u glavi. E sad... kao sto ste videli ima njeno i ime i izgled, medjutim ima jos jedna biljka koja moze biti ista stvar il mozda bas to :)

MANDRAGORA

Ta biljka (i njen koren koji ima formu koja podseca na coveka)

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete
 
uz male ispravke dobija isti oblik

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

...dali je ovo isto vrsta raskovnika???

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju