Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Priča o najvećem ratnom brodu na svetu i njegovom izgubljenom blagu  (Pročitano 24072 puta)

Van mreže Milan77

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 250
  • Ugled: +9/-0
"Mars", brod koji je dobio ime po rimskom bogu rata, zahvaćen je vatrom tokom morske bitke 1564. godine, a s njim je nepovratno nestalo 800 života i ogromno bogatstvo - barem se tako verovalo gotovo polovinu milenijuma...

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Mnogi lovci na blago pokušali su da lociraju "Mars", ali bez uspeha.

Tehnički ronilac Ričard Lundgren je još kao dečak bio opsednut njime i fasciniran pričama o moćnom švedskom brodu, pa ne čudi što je traganju za "Marsom" posvetio čak dve decenije svog života. Nakon duge potrage, Lundgren je ostvario svoj san 2011. godine, kada je sa svojim timom podvodnih arheologa 18,5 kilometara od obale švedskog ostvra Eland, na dubini od 75 metara, pronašao olupinu slavnog broda. Zapanjujuće, pored toga što je na brodu još uvek bilo njegovo blago, on je tako dobro očuvan da su pronađena i tela poginulih mornara.

"Mars" je tipičan primer evropske brodogradnje - ratni brod s trima jedrima, a potonuo je u morskom boju nemačkih i danskih mornara protiv švedskih, u borbi za prevlast u trgovini na Baltičkom moru.

Po jednoj legendi, brod je bio uklet jer su njegovi topovi napravljeni od istopljenog metala crkvenih zvona.(nationalgeographic)