Karte, priče, zapisi, običaji... > Priče

Potonula blaga

<< < (2/2)

Milan77:
"Titanik"

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Jedan od najpoznatijih brodova stradalnika punih blaga je čuveni kruzer "Titanik", koji je 14. aprila 1912. godine nestao u hladnim vodama Atlantika. Tokom dosadašnjih šest zarona na olupini izvađeno je 5.900 predmeta pa je veliki deo blaga s ovog broda pronađen i nalazi se u muzeju, ili je prodat kolekcionarima.

Međutim u olupini koja će se, prema procenama stručnjaka, u sledećih 50 godina potpuno raspasti, još uvek se nalaze predmeti vredni 100 miliona dolara. Zajedno sa "Titanikom" potonulo je mnogo vrednih predmeta, nakita i novca. Među njima je, između ostalih vrednosti, bilo neprocenjivo izdanje knjige Omara Hajama "Rubajati", čije su korice obložene dijamantima i zlatom, zatim kruna cara Maksimilijana, pa pošiljka dijamanata firme "De Beers", te navodno mumija egipatske tebanske sveštenice.

U brodskim sefovima bilo je oko 8,5 miliona maraka, a ukupna šteta na kraju je procijenjena na 700 miliona maraka. Poređenja radi, cela gradnja "Titanika" iznosila je 32 miliona maraka, što bi u današnjoj protivvrednosti bilo oko 350 miliona evra.

Milan77:
Mumija "Titanika"

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Za "Titanik" se veže i priča o "ukletoj" mumiji koja je prema nekima donosila nesreću. Navodno potiče iz Egipta i pretpostavlja se da je od sveštenice hrama posvećenog bogu Amonu Ra. Pretpostavlja se da je živela oko 1500. godine pre Hrista u Tebi. Na spoljnoj strani poklopca, izrađenog u zlatu i emajlu, bio je ugraviran njen lik, a na zidovima grobnice navodno je bilo ispisano prokletstvo. Mumiju su kupili četiri bogata Engleza od kojih je jedan nestao, drugi poginuo u lovu, treći je bankrotirao, dok je četvrtom poginula porodica u saobraćajnoj nesreći i izgorela kuća.

Kovčeg sa mumijom je kao eksponat poslat u Njujork i ukrcan je u "Titanik". Postoji i priča da je mumija nekako spasena s broda, i da je ipak stigla do Amerike i prema toj legendi, vraćena u Evropu brodom "Empires of Ireland", koji je potonuo 29. maja 1912. i na kojem je poginulo 840 putnika. Opet, mumija je nekako spasena. Sarkofag se danas nalazi u Britanskom muzeju, ali je prazan. Nije poznato gde je mumija.

Milan77:
Diplomatski sporovi

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Olupine brodova koje leže na dnu mora plijenile su nekad pažnju istoričara i pisaca avanturističkih romana. Ali da će ta raspadnuta plovila koja je pojela rđa postati predmet sporova država i kompanija, teško da je neko mogao i pretpostaviti. Izbijanja međunarodnog konflikta desilo se kada španska civilna garda na moru, zauzela brod "Okean Alert" američke kompanije "Odyseey Marine Exploration", specijalizovan za traženje morskih bogatstava, a potom u septembru i drugi brod. Ova kompanija je još pre toga, kod Gibraltara našla olupinu broda "Black Swan" (Crni labud) s tovarom od 17 tona srebrnih španskih novčića u vrednosti od pola milijarde dolara. Kompanija je sve to odmah prebacila u SAD. Španske vlasti tvrde da je brod potopljen u španskim, a kompanijama da je to bilo u međunarodnim vodama.

B92

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju