Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Kako su žene Vajnsberga nadmudrile nemačkog kralja  (Pročitano 1882 puta)

Van mreže Zoki

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 411
  • Ugled: +61/-0
Kako su žene Vajnsberga nadmudrile nemačkog kralja
« poslato: 19.08.2014. 12:55 »
1140. godine, nemački kralj Konrad III je posle niza uspešnih vojnih pohoda stigao do dvorca Vajnsberga kojim je vladao vojvoda Velf VI, a nakon opsade ga i uspešno zauzeo. Kako bi pokazao svoje milosrđe, Konrad je dozvolio svim ženama da slobodno napuste dvorac i da ponesu sa sobom sve što mogu da natovare na leđa. Međutim, sve žene Vajnsberga, umesto da ponesu hranu i odeću, pored začuđenog kralja iznele su na leđima svoje muževe, sinove i braću, kojima je pretila sigurna smrt.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Lukave žene Vajnsberga

Kralj Konrad III, nećak svetog rimskog cara Henrika V, 1140. godine je stigao do dvorca Vajnsberga u Bavarskoj. Vladar dvorca vojvoda Velf VI je, iako nije imao naročito dobru odbranu, ipak odlučio da se ne preda tako lako, što je samo dodatno razljutilo kralja Konrada. Nakon kratkog vremena dvorac je pao u ruke nemačkog kralja koji je ovom pobedom dodao još jednu oblast u svoje rastuće kraljevstvo.

Kako nisu odmah pristali na predaju i udovoljili njegovim zahtevima, kralj Konrad je odlučio da ubije ili zadrži kao zarobljenike sve muškarce koji su se zatekli u dvorcu, kao i da zapali svaku zgradu. Ovu pretnju su svi shvatili ozbiljno, jer je kralj bio poznat kao čovek od svoje reči, a pored toga, kao i svaki drugi vladar iz tog perioda morao je da demonstrira ono što se dešava onima koji odbiju da poslušaju njegovo naređenje.

Kralj je ipak bio dovoljno milosrdan da dozvoli nekolicini muškaraca, predstavnika Vajnsberga, da ga zamole da bar pusti njihove žene na slobodu, jer one nisu imale nikakve veze sa donošenjem odluka. Konrad je udovoljio ovom zahtevu jer žene nije smatrao niti krivim niti svojim neprijateljima, a još manje pretnjom.

U daljem činu milosti, kralj je dozvolio ženama da sa sobom ponesu svoje najvrednije stvari, rekavši im da mu nije namera da na putu umru od gladi. Zatim im je dao rok da pokupe sve što mogu da ponesu na leđima i napuste dvorac kako ne bi morale da gledaju smrt svih muškaraca u gradu.

Kada je došao trenutak da napuste grad, žene su se okupile kod kapije, a zapanjeni kralj je shvatio da je nadmudren – žene su zaista na leđima nosile ono što im je najvrednije, baš kao što im je i dozvolio. Problem je samo bio u tome što to nisu bile stvari, već muškarci – muževi, sinovi i braća.

Ovaj prizor je toliko iznenadio kralja da je odmah odlučio da ih sve pusti da slobodno napuste Vajnsberg, a čak je poštedeo i sam grad od razaranja.
Ničega se ljudi toliko ne plaše kao nečije hrabrosti da bude onakav kakav je.