Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: 7 blaga na 7 strana koja još niko nije pronašao  (Pročitano 23937 puta)

Van mreže Miloš21

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 945
  • Ugled: +70/-0
7 blaga na 7 strana koja još niko nije pronašao
« poslato: 03.10.2015. 15:04 »
Priče o zakopanom blagu nisu samo sastavni dio gusarskih mitova. Širom sveta zaista postoji blago koje još čeka da bude pronađeno – od ukradenog astečkog zlata do umetničkih dela koje su ukrali nacisti.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


1. Blago Tužne noći

Krajem juna 1520, Asteci su konačno oterali Ernana Kortesa i španske konkistadore iz svoje prestonice Tenočitlana. Tom prilikom Kortes je naredio vojnicima da pokupe što više zlata i drugih dragocjenosti pre nego što će se ukrcati na brodove.

Suočili su se, međutim, s problemom: Tenočitlan je bio na sredini jezera, a zlato je prilično teško, pa su se mnogi vojnici udavili pod teretom zlata i oklopa. U istoriji je “Tužna noć” ostala zabeležena kao noć u kojoj je ogromna količina astečkog blaga nestala u vodama oko Tenočitlana. Danas ono navodno počiva ispod Meksiko Sitija, koji leži na presušenom jezeru.

2. Blago Lime

Davne 1820. engleski kapetan Vilijam Tompson dobio je zadatak da u Limi (Peru) preuzme kovčeg sa blagom i doveze ga u Meksiko. Blago, međutim, nikada nije stiglo na odredište. Veruje se da ga je Tompson zakopao negde na Kokosovim ostrvima, oko 550 kilometara od obale Kostarike. Lovci na blago vekovima tragaju za njim, čak se i bivši američki predsednik Franklin Ruzvelt zajedno sa prijateljima upustio u tu pustolovinu 1910. godine.

3. Plen pukovnika Džona Singltona Mozbija

Komandant snaga Konfederacije Džon Singlton Mozbi izvršio je devetog marta 1863. napad na snage Unije pored zgrade Suda u Ferfeksu (Virdžinija). Tom prilikom, zarobili su 42 pripadnika snaga Unije i opljačkali odaje generala Unije Edvina H. Stoutona.

Mozbi i njegova vojska naleteli su na veliki kontingent pripadnika snaga Unije zapadno od Hejmarketa. Mozbi je blago dao jednom poručniku od poverenja da ga zakopa kako ga snage Unije ne bi preotele u borbi. Blago do današnjeg dana nije pronađeno.

4. Izgubljeni teret s broda “Nuestra Senjora de Atoča”

Šestog septembra 1622. španski teretni brod “La Nuestra Senjora de Atoča” na povratku u Španiju zahvatio je uragan pored Floridskih ostrva. Brod je udario u koralni greben, oko 60 kilometara od ostrva. Gotovo svi članov posade su se udavili, a bogatstvo je potonulo.

Američki lovac na blago Mel Fišer pronašao je deo blaga 20. jula 1985, ali navodno nedostaje još 17 tona srebrnih poluga, 128.000 zlatnika, 27 kg smaragda i 35 sanduka crkvenog zlata.

5. Blago na dnu jezera Guatavita

Kada zlato završi u vodi, onda se to obično dešava slučajno, ali ne mora da bude tako. U okviru plemenskog rituala, pripadnici domorodačkog plemena na teritoriji današnje Kolumbije posuli su sveštenika zlatnom prašinom, nakon čega je on zlato bacio u jezero Guatavita, kao poklon bogu vode.

Bilo je nekoliko pokušaja da se jezero isuši kako bi počelo kopanje zlata, ali je Kolumbija to zakonom zabranila.

6. Evropska umetnička dela koja su ukrali nacisti

Tokom tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka, nacisti su često pljačkali domove ljudi, pretežno Jevreja, otimali im umetnička dela i druge dragocenosti.

Kada se rat okrenuo protiv njih, mnogi su počeli da uništavaju ono što su ukrali. Veliki deo blaga bacili su u Jezero Toplic, u susednoj Austriji.

7. Izgubljeno blago Konfederacije

Sredinom 1865. godine Konfederacija je počela da slabi i dok se Jug spremao za predaju, vlada Konferedarcije je smišljala šta da uradi sa zalihama bogatstva. Priča se da je velika količina zlata zakopana negde u blizini Vašingtona.