Forum Arheo amatera Srbije

Zanimljivosti => Pogled na istoriju Srbije => Temu započeo: Miloš21 19.08.2015. 19:43

Naslov: U Trebinju otvorena izložba posvećena Jeleni Anžujskoj
Poruka od: Miloš21 19.08.2015. 19:43
U okviru programa proslave krsne slave grada i sabornog hrama u Muzeju Hercegovine u Trebinju je otvorena istorijska izložba "Jelena Velika Kraljica", posvećena životu i delu srpske kraljice Jelena Anžujske, koju su povodom velikog jubileja, 700 godina od njene smrti, priredili Narodni muzej iz Kraljeva i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Izložba prikazuje život vladarke iz kuće Nemanjića kroz tri perioda njenog života, od udaje za kralja Uroša do njegove smrti 1276. godine, zatim samostalno upravljanje delom Srbije pod titulom "Jelene Velike Kraljice Srbije, Duklje, Albanije, Huma, Dalmacije i Primorskih oblasti" sa kompletnim upravnim aparatom i dvorom u Trebinju, kai i treći deo posle 1306. godine, kada se kraljica zamonašila i povukla u svoj dvor u Brnjacima, gde se i upokojila 1314. godine.

Izložbu čine pokretni arheološki materijal iz manastira Gradac, zadužbine kraljice Jelene, panoi sa kopijama fresaka, fotografijama i crtežima manastira i crkava čije je kraljica bila ktitor, kao i prateći tekstovi koji osvetljavaju istorijske okolnosti u vreme njenog života i uprave.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, podsetivši da je kraljica Jelena značajan deo svog vladarskog život provela u Trebinju, gde je bio i njen dvor, zbog čega je izložba posvećena kraljičinom životu - njen svojevrsni povratak u Trebinje.

"Trebinje i Muzej Hercegovine na simboličan način tokom trajanja izložbe postaju opet njen dvor, a kraljica Jelena naš dragi gost", rekao je Vučurević, poželevši u ime Gradske uprave dobrodošlicu gostima koji su na proslavu krsne slave stigli u naš grad.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je da je sveta kraljica, izuzetna pojava ne samo u srpskoj nego i celokupnoj evropskoj istoriji, te da je "ostala upamćena kao velika dobrotvorka, vešt diplomata, negovateljica pisane reči, ktitorka i pokrovotelj kulture i umetnosti,  žena izuzetne duhovne snage, koju su poštovali i voleli svi".

On je dodao da "jeste neobično, ali nije bezrazložno, to što je arhiepiskop Danilo Humski Jelenu Anžujsku proglasio svetiteljkom".

"Ličnost Jelene Anžujske otkriva nam da je za nas ovde na tromeđi najprirodnije da budemo Istok na Zapadu i Zapad na Istoku, ili po vladici Nikolaju - iznad Istoka i Zapada. Ako pažljivo i istrajno krenemo stopama ove plemkinje - naš život biće neprekidna gradnja u miru i mudrosti, nikada svađa, ratovi i rušenja, nego plemeniti stvaralački put umetnosti i kulture, koja nikad ne gubi na značaju, nego upućuje na ono što je večno i neprolazno", istakao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski.

Koautor izložbe, istoričar umetnosti Suzana Novčić rekla je da je majka velikih kraljeva Dragutina i Milutina "ostavila značajan trag u srednjevekovnoj istoriji srpskog naroda", zbog čega je i izložba nastojanje da se povodom velikog jubileja obnovi uspomena na njen život i delo.

"Njena duga vladavina, od oko 60 godina, predstavlja složenu priču - o prvoj ženi vladarki u srpskoj istoriji, prvoj ženi ktitorki, koja je podigla i obnovila niz crkava i manastira, o prvoj ženi o kojoj je napisano žitije. Po mnogo čemu kraljica Jelena bila je prva i jedinstvena", navela je Novčićeva.

Njena saradnica na izložbi arheolog Tatjana Mihajlović istakla je da je kraljica Jelena ostala upamćena i po humanitarnom radu, gde je od posebnog značaja njena briga za žensku siročad.

"Ona u 13. veku pokreće neverovatnu inicijativu: okuplja siročarad sa cele svoje teritorije, školuje ih i upućuje u veštine dvora - muziku, slikanje i zlatovez, ali ih i daruje mirazom i udaje, da bi potom one svoje kćeri dalje učile tim plemenitim veštinama. Praktično, ona je na taj način deo kulture vlastele delila sa narodom", pojasnila je Mihajlovićeva, podsetivši da "veliki broj sačuvanih arhivskih dokumenata eksplicitno govore o njenom dvoru i stolovanju u Trebinju".

Arheolog u Muzeju Hercegovine Ivana Grujić podsetila je da je ova ustanova pre dve godine započela arheološka istraživanja u krugu zgrade muzeja, gde su začeci najstarijeg Trebinja, "upravo sa ciljem da se otkriju ostaci dvora Jelena Anžujske", pa je izrazila nadu da će neka naredna izložba posvećena velikoj kraljici - biti na temeljima njenog dvora.

(Radio Trebinje)