Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Poslednja noć pukovnika Apisa  (Pročitano 2302 puta)

Van mreže marko313

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 455
  • Ugled: +60/-0
  • Pol: Muškarac
Poslednja noć pukovnika Apisa
« poslato: 03.09.2014. 17:01 »
PLITAK MI JE OVAJ GROB

Po mnogima najmoćniji čovek ne samo u vojnim krugovima Srbije, Dragutin T. Dimitrijević, do poslednjeg trenutka se nadao da će ga regent Aleksandar pomilovati, čak i onda kad je te tople junske noći 1917. godine u njegovu zatvorsku ćeliju ušao sveštenik...

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Apis je sa istomišljenicima 1911. godine osnovao tajno udruženje „Ujedinjenje ili smrt“, poznato i kao „Crna ruka“.

Četrdesetjednogodišnji gorostas nervozno je šetao samicom oficirskog zatvora u Solunu paleći jednu cigaretu na drugu. Bila je topla noć, 25. jun 1917. godine. Nekoliko puta već je zvao kapetana Milana Stojkovića, upravnika zatvora, stalno ga zapitkujući da li je stigao glas od regenta Aleksandra Karađorđevića.  I svaki put isto — ništa. Potom je nastavljao šetnju ćelijom očigledno tesnom za njegovo ogromno telo u besprekorno čistoj vojničkoj uniformi s čizmama uglancanim do savršenstva. Bio je gotovo ćelav, a ono malo kose oko ušiju bilo je kratko podšišano. Ispod izrazito gustih brkova neprestano mu je visila cigareta. Na grudima je nosio samo Karađorđevu zvezdu, lični dar kralja Petra, jedan od mnoštva ordena koje je dobio.

Đeneralštabni pukovnik Dragutin T. Dimitrijević, prvooptuženi na tek okončanom Solunskom procesu, dvema presudama Vojnog suda za oficire i Velikog vojnog suda — bio je osuđen na smrt. Njegova dalja sudbina sada je bila isključivo u rukama regenta. Slično je bilo i sa pukovnicima Milanom G. Milovanovićem Pilcem, Radojem Lazićem i Vladimirom Tucovićem, potpukovnikom Velimirom Vemićem, te majorom Ljubomirom Vulovićem i Radom Malobabićem, jedinim civilom.

Veliki vojni sud samo je teško bolesnim Čedi Popoviću, pukovniku, i Bogdanu Radenkoviću, vicekonzulu, smrtnu kaznu zamenio zatvorom od dvadeset godina. A po srpskom Ustavu, princ regent je imao pravo da pomiluje osuđenike. Sedmorica osuđenih na smrt ponovo su poslapi molbe za pomilovanje.

Odbrana bez zaštite

I dok je s nestrpljenjem iščekivao vesti od regenta, čijeg je oca direktno doveo na presto Majskim pučem 1903. godine, nadajući se milosti, Apis se setio reči koje je uputio poručniku Josifu Protiću, pomoćniku upravnika zatvora i svom nekadašnjem potčinjenom:

— Čuo si presudu! Oni drugi, ne verujem da će biti streljani. „Onaj” može da ih pomiluje. Ali mene, mene više ni sveti Petar ne može da spase!

Ipak, i dalje se nadao. Kad je noć odmakla, malo je večerao i legao. Još jedan dan života, mislio je, mada je tog popodneva sestriću Milanu Živanoviću napisao:

„Svršena je stvar... Od Vojnog suda osudili su me s drugima na smrt... Tako ja sad stojim pred otvorenim grobom i ne znam koliko ću još časova biti na ovom svetu... Ja umirem nevin... Uveren da je moja smrt i smrt mojih drugova potrebna za dobro Srbije...”

 Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Apis (sedi u sredini) sa grupom zaverenika pred ubistvo kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage, 29. maja 1903.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Na suđenju u Solunu (Apis — prvi sleva) 1917. godine.
 
Uostalom, tek sad je bio sasvim svestan da je čitavo suđenje bilo farsa. Od 2. aprila do 5. juna, koliko je trajalo, na njemu je zvanično svedočilo ili dalo da im se izjave pročitaju 108 svedoka, svi u korist optužbe. Na sudu nije prozvano ime ni jednog jedinog svedoka odbrane.  A i deset branilaca optuženih nisu se mnogo mešali u svoj posao. Na kraju, mada je to bilo pre početka procesa, munjevitom brzinom postavljene su nove sudije, po meri onih koji su i pripremili optužnicu.

Mada mu je od hapšenja, 15. decembra 1916. godine, bila uskraćena ne samo prepiska nego i čitanje novina, Apis je — podmitivši upravnika zatvora — povremeno dolazio do njih. Tako je i saznao za izjavu Nikole Pašića, predsednika vlade, datu jednom stranom novinaru koji ga je pitao da li su neki srpski oficiri kovali zaveru da dignu pobunu u vojsci. Političar koji je „voleo vlast gotovo isto toliko koliko i život”, mnogo pre suđenja, odgovorio je:

— Te budale su htele da ubiju mene i prestolonaslednika Aleksandra, izazovu pobunu u vojsci i zaključe separatni mir s Austrijom!

Više nego očigledna presuda s najvišeg mesta i to mnogo pre suđenja. I pored svega toga, Apis je s nadom utonuo u san.

Živeo prestolonaslednik!

    Oko jedanaest sati, međutim, probudilo ga je drmusanje. Pred zatvorenikom koji je bio jedan od najvažnijih zaverenika u ubistvu kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage, 29. maja 1903, i sumnjičen za organizaciju atentata u Sarajevu na nadvojvodu i austrougarskog prestolonaslednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, 28. juna 1914. godine, stajali su upravnik zatvora i vojni sveštenik Zdravko Paunović. Ćutke su gledali u čoveka u postelji kome su zbog ogromne snage još u mladosti nadenuli ime Apis, po staroegipatskom biku koji je označavao boga Ozirisa. Nije poznato da li su znali da „apis” na grčkom, jeziku tla na kome su bili, znači pčela, api su znali da je njegov let završen.


Optužbe i tužitelji

Optužba protiv Apisa i družine na Solunskom procesu uglavnom su se svodile na tri stvari: da je navodno rukovodio prevratničkom organizacijom „Crna ruka“, da je kovao zaveru da obori Pašićevu vladu i Ustav oružanim državnim udarom i da je kriv za navodni pokušaj atentata na regenta Aleksandra kod Ostrova, blizu Soluna.

Inače, još mnogo pre procesa u Solunu, osnovan je „Odbor desetorice za likvidaciju pukovnika Apisa“. Njegovi redovni članovi su, po važnosti, bili: pukovnik Petar Živković, pukovnik Josif kostić, pukovnik Dragoljub Jeremić, đeneral Pavle Jurišić Šturm, potpukovnik Koča Radovanović, pukovnik Dragutin Okanović, pukovnik Milutin Janković, potpukovnik Milan Gavrilović, potpukovnik Radak Radaković i potpukovnik Radiša Nikolić. Među „saradnicima“ bili su i Ljubomir Jovanović Patak,  ministar unutrašnjih dela, Đuro Jelenić, sekretar princa Aleksandra, Jovan Ćirković, vladin politički komesar, Kosta Tucaković, šef policijskog odseka Vrhovne komande...

Presudnu reč imali su, ipak, regent Aleksandar i predsednik Vlade Nikola Pašić.

Zanimljivo je da je u velikom požaru koji je izbio avgusta 1917. godine izgorela i zgrada Oficirskog zatvora u Solunu i zgrada Vojnog suda, obe u ulici Kasandra.Apis je, zapanjujući hitro za svoju masu, skočio, zategao uniformu i ponudio došljacima da sednu. Znao je da od pomilovanja nema ništa. Uobičajeno je da sveštenik ulazi u ćeliju na poslednju ispoved i pričest osuđenika. Uhvatio je protu Zdravka za ruku i rekao:

— Znači, osudili su nas, ali ne znam kakve će koristi imati kad nam uzmu život i glavu. Znate li da li je Kruna potvrdila naše presude i da li će nas streljati sve i kada? Da li su bar neki pomilovani? Da li ste posetili ostale?

— Samo Vulovića i Malobabića! — škrto je odgovorio sveštenik.

— Znači da smo nas trojica propali! — gotovo je viknuo Apis i onda mirnije dodao: Što manje, to bolje, eto tako ja računam. Dakle, smrt je tu! Pa, dobro, kad je već tako, umreću mirno i drage volje...

Potom je, odbijajući da se pričesti, zamolio sveštenika da njegovom sestriću uruči oproštajno pismo i zapisnik izjava na sudu. Prota je pristao, ali pismo i zapisnik nikada nije predao Milanu Živanoviću, Apisovom sestriću koji će docnije — 1955. godine — doktorirati upravo na slučaju svog ujaka.


Rehabilitacija

Pokušaji porodica i prijatelja Apisa, Vulovića i Malobabića da obore presudu iz Soluna krenuli su odmah nakon Prvog svetskog rata. Uzaludno. Tužitelji su bili još veoma moćni i brojni. Tek odlukom Vrhovnog suda NR Srbije Solunski proces je obnovljen u Beogradu i na novom pretresu, održanom od 2. do 13. juna 1953. godine, svi optuženi su oslobođeni za dela za koja su osuđeni. Istina je, pak, da je i ovo suđenje bilo prilično politički obojeno. Novoj vlasti sasvim je odgovaralo da još jednom saspe drvlje i kamenje na predratnu „nenarodnu vlast“, posebno Karađorđeviće.

Tek, izvesno je da je Apis i danas, bez obzira na mnoštvo pokušaja da se do kraja osvetle njegov lik i delo, prilična zagonetka. Kao što je dugo bila i nepoznanica gde je tačno njegov grob. Danas se zna da njegovi posmrtni ostaci počivaju na Zejtinliku, spomen-groblju srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata pored Soluna. Čuvar groblja Đorđe Mihailović kaže:

— Pukovnik Apis je u kosturnici pod brojem 5025. Tu je, uz beleg, i njegova slika, samo imena nema. Kad je streljan nije imao nikakva dokumenta, pa je njegovo ime uklesano pod oznakom N. N. Kasnije je dodato puno ime, prezime i nadimak...

A magistar Željko Vidakov Zirojević, pisac knjige „Istina o Apisu“, veruje da će u dogledno vreme Apisovi ostaci, ali i njegovih streljanih drugova, biti preneti u Srbiju. Radoznalcu će, s posebnim poštovanjem, pokazati i revolver pukovnika Apisa koji mu je poklonila Ruža Tucaković-Antić iz Kragujevca, svojevremeno bliska prijateljica ubijenog oficira.Pola sata kasnije, u 23.30, pozvao je u ćeliju poručnika Protića i predao mu svoje najdraže odlikovanje, Karađorđevu zvezdu, uz reči:

— Ja znam da će me pre streljanja degradirati, skinuti činove, kokardu sa kape, poskidati ordenje, ali neću da idem na pogubljenje s ovim ordenom. Vi ste oficir i zato vam ovo dajem za uspomenu...   Zadržite ga!

Upravo tada iz obližnjih ćelija čuli su se isprekidani uzvici: „Živeo prestolonaslednik!” To su četvorica osuđenika na smrt — Milovanović, Tucović, Vemić i Lazić — upravo saznali za dekret regenta Aleksandra kojim su pomilovani. Apis je mirno ispijao svoj poslednji lonac kafe. Iz ćelija Ljubomira Vulovića i Rada Malobabića ječala je tišina.

Pod okriljem mraka

Tačno u jedan sat posle pola noći kod Apisa je ušao kapetan Stojković. Kratko ga je obavestio da ostali čekaju u prizemlju. Apis je brzo obukao novi koporan i zamolio za dozvolu da se oprosti od drugova koji ostaju u zatvoru i od stražara.

Dole su ih već čekali automobili. Apis i kapetan Stojković ušli su u druga kola, major Vulović i poručnik Protić u prva, a Malobabić i sveštenik Paunović u treća. Svi u pratnji žandarma. Kad su krenuli, paleći cigaretu na cigaretu, Apis je zamolio vojnike: „Gađajte dobro!” A onda dodao gotovo radoznalo:

— Da li ćemo daleko? Gde je to? Zašto idemo noću, kad vojnici neće moći dobro da vide i neće dobro nišaniti? Trebalo bi da sačekaju da se razdani.

Dok su izlazili iz Soluna, ništa se nije videlo. Vezan lisicama, Malobabić je, obrvan tuberkulozom, gledao ispred sebe držeći ruke sklopljene kao da se moli.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Apis u bolnici nakon ranjavanja u vreme Majskog prevrata 1903. godine.

— Dobro poznajem Solun — prozborio je — ali ne znam kuda idemo iako mi se čini da smo na putu za Mikru.

Bio je u pravu. Povorka je potom s puta za Mikru skrenula prema usamljenoj uvali, gde se ubrzo zaustavila. Osuđenici su s pratnjom pešice nastavili još dvadesetak minuta mračnom uvalom. Poručnik Protić išao je prvi, za njim Vulović hramljući bolesnom nogom, a onda Apis i Stojković. U jednom trenutku Apis je doviknuo Vuloviću:

— Kako napreduješ, Ljubo? Hoćeš li moći? Ovo ti je kao ratna noćna služba.

Major Vulović se oglasio, ali ne Apisu:

— Ama Protiću, kuda nas vodiš kroz ovu pustaru?

A kad su stigli na mesto određeno za gubilište, Vulović je upitao Apisa:

— Dragutine, izgleda da smo samo nas trojica?

— Tako je, Ljubo, ostali su sigurno pomilovani. I ako je tako, dobro je!

Uz svetlost fenjera

Čekali su na mestu određenom za pogubljenje. Na istoku su se pojavljivali prvi zraci praskozorja. Bilo je 3.20 časova. Vod vojnika, njih petnaestorica, pri svetlosti tri fenjera punili su puške.  Komandant mesta Soluna pukovnik Milan Dunjić, zadužen za nadgledanje izvršenje kazne, pregledao je tri rake, iskopane na brzinu i nevešto. U sredini svake bio je poboden kolac visine oko dva metra.

Dok su pripreme odmicale, tri osuđena prijatelja, koja su se sastala prvi put posle šest meseci pritvora, razgovarala su šapućući. Onda je Apis, posmatrajući tri groba u mračnoj dubodolini, poluozbiljno dobacio pukovniku Dunjiću:

— Zašto nam nisu izabrali bolje mesto, negde tamo gore, odakle se vidi more? Znaš, ipak treba nekakav dekor! I, molim te ponovo, naredi vojnicima da pažljivo nišane, da nam ne unakaze lice...


Prinčevo svedočenje

U autobiografskoj knjizi „Istina o mom životu“, koja je izišla 1969. godine, princ Đorđe Karađorđević (1887—1972.), stariji brat regenta a docnije kralja Aleksandra, ovako je svedočio o susretu s bratom u Solunu:

— Da li je istina ono što sam čuo? Da li je moguće...

— Šta si čuo?

— Da je Apis osuđen na smrt...

— Istina je. Njegova krivica je dokazana.

— I ti ćeš dopustiti da bude streljan?

— Nisam ga osudio ja. Osudio ga je sud.

— Tako. A ceo taj vaš proces sramota je za sve nas. Za vojsku, za tebe. Evropa je zgranuta. U ovo ratno vreme mi, prognani, streljamo svoje oficire u tuđoj zemlji. Da li vlada zna šta čini? Kako je smela da dozvoli taj proces i tu sramotu?...

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Princ Đorđe potom je zapisao: „Moj brat Aleksandar znao je da se ja teško rešavam da molim i da ove danas izgovorene reči nikada neće biti zaboravljene. Izgledalo je da će Aleksandar svakoga trenutka prelomiti. Ipak, kolebao se. Lice mu je bilo samrtnički bledo, ruke su mu drhtale. Drhtali su mu i damari na čelu dok se ponovo nadnosio na svoje papire, rasturene po stolu. Možda je razmišljao o ocu. Šta će reći stari kralj kad mu bude ponovio ovaj naš razgovor. On nikada neće odobroti ovu osudu, prezirao je primenu sile...“Potom su se sudije vojnog suda primakle stolu na kome je, s obe strane, stajao po jedan fenjer. Tri osuđenika stala su ispred njih, a blizu zjapećih raka. Stravičan prizor upotpunjavao je potpukovnik Ljubomir Dabić, ogrnut crnom pelerinom. Kao predstavnik vojnog suda, imao je zadatak da „glasno”, kako je zakon nalagao, ponovo pročita presude.  Čitao je brzo ali tečno, hladnokrvnim, gotovo ciničnim glasom. Lekar i sveštenik stajali su sa strane. a vojnici u velikom polukrugu. Osuđenici nisu pažljivo slušali, te optužbe čuli su već mnogo puta. Sašaptavali su se i smeškali jedan drugom.

Za vreme tog dugog čitanja Apis je popušio više od četrdeset cigareta. Mada je poručniku Protiću dao tri kutije da ih podeli vojnicima, sad je morao da uzme nekoliko komada. Konačno, u 4.30 sati, pukovnik Dabić završio je svoj deo posla. Vojnici su poustajali i počeli, da bi se ugrejali, da se pljeskaju po ramenima. Slabi plamičak fenjera bio je pri kraju.

Osuđenici su se zgledali i onda prišli oficirima da se oproste. Posle toga poručnik Protić poskidao im je pletenice s kapa, kokarde i epolete...

Ko je video roj pčela?

Oficiri iz pratnje zatim su degradirane osuđenike priveli otvorenim grobovima. Kad je stao ispred desne rake, Apis je ponovo zapovedao:

— I ovde po starešinstvu. Ja ću, kao viši oficir, stati s desne strane da podnesem poslednji raport. Nego, nešto mi je mnogo plitak ovaj grob...

Pošto se oprostio s kapetanom Stojkovićem i stegnuo ruku pukovniku Dabiću i poručniku Protiću, upravo ražalovani pukovnik Apis prvi je uskočio u svoj grob. Bled kao vosak, držeći u ruci nedogorelu cigaretu, ipak je izgledao mlad, odlučan i snažan. Protić ga je konopcem vezao za motku u grobu, onako kako je zakon nalagao. Onda mu je, takođe po propisu, maramom vezao oči. Vuloviću je morao da pomogne da siđe u grob. Malobabića koji je zapomagao vojnici su doneli na rukama i spustili u levi grob. Kad je jedan vojnik počeo da mu vezuje oči, jedini civil na stratištu je jeknuo: „Hoću da vidim Sunce!”

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete
 
Posmrtni ostaci preneseni su na Zejtinlik.

Tada je Apis viknuo: „Živela Velika Srbija! Živela Jugoslavija!” Iz susednog groba potom se oglasio Vulović: „Živela Velika Srbija!   Pozdravite nam decu kad budete otišli!”

Streljački vod prišao je na pet koraka od raka. Kapetan Stojković podigao je sablju, a zatim se čula komanda: „Pali!” Prvi plotun odmah je ubio Malobabića. Apisovo telo klonulo je na kocu, glava mu je pala na levu ivicu groba. Krv je kuljala iz moćnog tela, ali ono je još bilo živo. Vulović je tresao levom rukom. Posle drugog plotuna lekar je potvrdio da su i njih dvojica mrtvi.

Nijedan od trideset hitaca nije ih pogodio u glavu. Vojnici su uslišili molbe osuđenika i dobro su nišanili. Poručnik Protić pokrio je Apisovo lice crnom maramom i stavio mu kapu na glavu. Isto su postupili i s Vulovićem i Malobabićem. Kad je sveštenik Paunović očitao molitvu za pokoj duše pokojnika, svi su već bili spremni za povratak.

Niko, izgleda, nije primetio roj pčela koji kao da je iznikao iz sveže desne humke. Njihovo zujanje mnogi su još dugo slušali.

Pripremio Petar Milatović,
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

broj: 3264, 29. 08. 2014.

Van mreže aurelije

  • Punopravni član
  • ***
  • Poruke: 155
  • Ugled: +58/-1
Odg: Poslednja noć pukovnika Apisa
« Odgovor #1 poslato: 03.09.2014. 17:38 »
ponasao se ko pravi junak..