Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: ОД ЛИКОВАЊА ДО ОЧАЈА У 13 ДАНА  (Pročitano 1254 puta)

Van mreže Max

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 714
  • Ugled: +81/-0
ОД ЛИКОВАЊА ДО ОЧАЈА У 13 ДАНА
« poslato: 25.10.2015. 22:21 »
У Војнички напуштени Београд први су ушли хрватски војници из Бојне групе Петроварадин Пете армије. Како су забележили хроничари, прво су се одушевљено грлили и љубили после победе, да би се одмах потом предано дали на вешање сумњивих!

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Загребачка штампа је била потпуно ван себе од среће. Командант Пете армије, Сплићанин генерал Франк (на слици), по уласку у српску престоницу упутио је цару Фрањи Јосифу следећи телеграм:
„Високо усрећен, молим Ваше царско и краљевско Величанство да смијем на дан навршетка шестдесет и шесте године славног владања Вашега Величанства препонизно и са страхопочитањем ставити пред ноге честитке Ваше војске, као и виест да су град Београд данас наше чете узеле у посед“.

Само 13 дана касније, загребачка штампа је објавила извештај са истог места од ратног дописника америчке агенције „Јунајтед прес“, који се налазио у Поћорековом штабу:

„Пут којим су се Аустријанци повлачили из Србије, представља стазу страхота. То је стаза обележена телима мртвих и умирућих људи који су потпуно полудели услед претрпљених патњи“.

По завршетку Колубарске битке и ослобођењу Београда, у српском заробљеништву је било 600 официра и 43.317 подофицира и војника. Више од 10.000 били су Хрвати.
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete