Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Nimfomanka na dvoru Kraljevića Marka  (Pročitano 1800 puta)

Van mreže marko313

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 455
  • Ugled: +60/-0
  • Pol: Muškarac
Nimfomanka na dvoru Kraljevića Marka
« poslato: 19.03.2014. 14:32 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Prema narodnoj pesmi i predanju, Kraljević Marko je bio čovek od reda i u boju i u ljubavi. Pesnik nije hteo da se ogreši o junaka kada mu je pripisao slavne pobede i na jednom i na drugom polju.

Silni kraljević bio je, kaže dalje legenda, junak tvrda srca i meke duše, surov u boju nežan u postelji.

Po istom izvoru, Markova pravdoljubivost bila je bezgranična. Tako hrabar i pošten Marko mogao je da ima samo vernu ljubu. Predanje kaže da se on zagledao u Jelenu, neizmerno lepu devojku, carevu kćer.

Marko Kraljević je zaista imao ženu Jelenu, ali ta Jelena Hlapenova nije bila ni bila ni u kakvom srodstvu sa bugarskim carem. O njenoj lepoti nema pouzdanih zapisa, ali se, na osnovu događaja, u kojima je bila vinovnik i učesnik, može pretpostaviti da je posedovala šarm.

Legende i stvarnost

Nesumnjivo, Kraljević Marko, sin kralja Vukašina, nije bio onakav junak kao što pesma kaže. O njegovim junaštvima i bojevima nema nikakvog verodostojnog pomena.

Sačuvani zapisi govore da je Marko na čelo male države došao posle Maričke bitke, 1371. godine, posle očeve smrti. Odmah je postao turski vazal, sa obavezom da pomaže nove gospodare. U prvom pohodu u kome je učestvovao na turskoj strani — bila je to bitka sultana Bajazita protiv vojvode Jovana Mirče iz Dobrudže — Marko je poginuo na Rovinama 17. maja 1395. godine.

Narodni pevač nije prihvatio takav završetak i nije nimalo poštovao istorijske činjenice.

Nije se moglo zatajiti da je Marko bio turski vazal, ali da bi bio opravdan pred naraštajima, da bi ostao veliki u očima onih koji cene junaštvo, dato mu je časno mesto: Marko je postao sultanov posinak.

Junaku kao što je Marko u narodnoj peomi nije priličila obična žena sa svakidašnjim ljudskim strastima i slabostima. Za junaka bez mane i straha mogla je da se uda samo izuzetno verna i čedna devojka, čestita i časna ljubav. Ali, pesma je htela jedno a život drugo. Neumoljivi istoričari, skinuli su veo misteriozne ljubavi prema lepoj Jeleni. Ona je stvarno bila Markova sudbina. Ali — kakva?

Nije bio probirač

Nenamerno, narodni pevač je ostavio podatke o ljubavnom životu svog junaka, iako je hteo da ga predstavi najidealnje, sa najboljim ljudskim osobinama, nije mogao da ne zabeleži da Marko nije bio baš ravnodušan prema lepšem polu.

Vino i ljubav idu zajedno, pa pošto je Marko pio vino u velikim količinama, prilično se interesovao i za žene. Kada je je car zabranio da se uz Ramazan pije vino i da se u to vreme igra kolo uz kadune — Marko je i pio vino i igrao kolo uz lepe Turkinje.

Da nije bio veliki probirač, kazuje opet pesma. Krčmarica Janja ga spasava nekoliko puta. Pevač ne kaže čime je to Marko nju zadužio da bi mu se nalazila u nevolji. Slobodno se može zaključiti da je njena dobrota posledica sentimentalne naklonosti premaa junaku.

Ni vila Ravijojla nije bila ravnodušna! Iako je, uglavnom, „ratovala“ sa robusnim kraljevićem, njegove želje je besprekorno ispunjavala. Pevač je želeo da ublaži ova Markova lutanja od jedne lepotice do druge pa je insistirao na tome da je sav taj ženski svet sa njim u posestrimskom odnosu, što je dosta naivno.

Da li je Marko bio baš tako naočit i privlačan kao što pesma hoće? Da li je on bio i muškarac, kao što je bio junak?

Papa protiv braka

Pre Vukašinove smrti, znači u vreme kad njegova supruga Jevrosima  (Markova majka), nije bila starica, vođeni su pregovori da se kraljević ženi. Njegova verenica je bila Katarina, kći Grgura Pavlovića: Katarina je bila roda gospodskoga, unuka Pavla Šubića, bana dalmatinskog i hrvatskog.

Kako su se svi brakovi u srednjem veku sklapali iz nekog interesa, miraz i vojna pomoć igrali su pritom najveću ulogu. Može se verovati da je Vukašin za svoga sina hteo snaju iz bogate, ugledne kuće, koja mu neće doneti samo novac već, u slučaju potrebe, i vojnike. Katarina je bila najpogodnija udavača. Odrasla na dvoru bosanskog kralja Tvrtka, ona je dobila dostojno vaspitanje i obrazovanje. Nigde nije zapisano da li je Marko ikada video nesuđenu suprugu. Ovom braku, koji bi Marka spasio od zle sudbine, koja ga je kasnije upisala u rogonje, usprotivio se, niko drugi, do rimski papa. Urban V je napisao kralju Tvrtku pismo u kome kaže da neće blagosloviti brak. Istovremeno je poslao pismo i mađarskom kralju Ludvigu zahtevajući da spreči ovu vezu.

Šta je papa imao protiv Marka?

Katarina Pavlović je bila katolkinja, a Marko pravoslavac. Papa je Marka nazvao šizmatikom — i svi pregovori su bili prekinuti.

Volja crkvenog velikodostojnika je poštovana. Urban V je potpuno izmenio sudbinu velikog junaka.

Ljubav i ženidba

Istoričari i narodni pevači ne slažu se ni kada je reč o Markovoj ženidbi. Pevač je pokušao da sakrije neke činjenice i da Jelenu gospođu prikaže u najlepšem svetlu, kao vernu i odanu ženu.

Legenda kaže da se Marko zaljubio u Jelenu, kćer bugarskog kralja Šišmanina. Bio je to susret koji je junaku pomutio pamet:

„Kada je vidjeh
moja stara majko,
oko mene trava okrenu se."

Lepotica Jelena zanela je kraljevića i svadba je ugovorena u Bugarskoj. Marku je preporučeno da za kuma i devera odabere najrođenije. Nisu imali baš mnogo poverenja u strance, jer je devojka bila odviše lepa i moglo bi doći do zla: do neke sramote.

Išli su svatovi mirno Prilepu gradu, dobro ugošćeni i zadovoljni prijemom. Kum, dužd od Mletaka i dever Stjepan Zemljić pazili su da „ne posrne“.

Ali, slučaj hoće, priroda ne bira i — dogodilo se ono čega su se svi bojali:

„Dunu vjetar u polju široku,
Te podiže duvak na devojci,
Ukaza se lice u devojke,
Vidje lice dužde od Mletaka,
Od muke ga glava zaboljela.“

Očaran lepotom Jeleninom, dužd od Mletaka izgubio je glavu i obraz. Ljubavna strela pogodila ga je usred srca. Ipak, on nije pomišljao da Jelenu odvede na belom konju u beli svet, njegova namera bila je jednostavnija: lepotica je trebalo da pođe sa njim u postelju, da mu bude ugodna zabava do Prilepa.

Kum zavodi kumu

Dužd se spremao da Jelenu na prevaru dovede do svoje ložnice. Sa tri čizme blaga potkupio je devera, ali — nevesta nije lako pristajala na greh. Lukavi Venecijanac joj je nudio zadovoljstvo koje ona, čedna, nije ni slutila. Devojka nije mogla ni da pomisli na greh sa kumom, iako joj je ovaj tvrdio da je pre nje već devet krštenih kuma obljubio. Strepela je da se i nebo i zemlja ne zgroze nad tim rodoskrvljem. Dužd nije odustajao, a ona je pristala pod uslovom da dužd obrije bradu i brkove.

Obrijao se dužd, devojka je pokupila znake njegove ponude i onda ga je prevarila: izašla je da vidi kakvo je vreme i otrčala Marku u šator.

Kako se Marko poneo kada je video ovoju suđenicu u šatoru, pre nego što to zakon i red hrišćanski dozvoljavaju?

Reakcija zaljubljenog mladića bila je porazna za nevestu: nabedio ju je da je pre vremena poželela da podeli krevet sa njim, da je pogazila stid i sram devojački i došla u šator gonjena strašću i bez zazora. Uvredila se lepa Jelena: ona koja je čuvala svoju lepotu i nevinost samo za njega, postala je bestidnica! Marko je bio nepravedan prema svojoj zaručnici, ali kada je razmislio shvatio je prevaru — osvetio se izdajnicima.

Zašto je narodni pevač pomenuo mogućnost Jeleninog neverstva? Zašto je kasnije insistirao na vernosti Markove ljube i pominjao da ga je devet godina predano čekala?

Razlog je jednastavan: Markova supruga je bila preljubnica, a to se moralo zataškati!

Neverna Jelena

Jelena, kćer Hlapenova, gospodara Bera, Vodena, Kostura, donela je Marku neslavno „zvanje“ prevarena muža.

Savremenici su zabeležili: Marko je ubrzo posle venčanja vratio ženu njenom ocu.

Šta je Jelena Hlapenova učinila? Po oskudnim zapisima da se zaključiti da je bila izopačena nimfomanka, žena gonjena potrebom za telesnom ljubavlju. Da li je Marko mogao da zadovolji njene prohteve? Ne zna se. Vernost nije krasila srednjevekovne velikaše i njihove supruge ali izgleda da je Jelena preterala.

Ne zna se ni skim je zabludela. Hroničari nisu zabeležili ime onoga koji je oskrnavio Markovu bračnu postelju. Jelena, po svemu sudeći, nije tražila ljubavnika muževljeva ugleda. U svojoj požudi, najverovatnije je zalutala u naručje nekog dvorjanina ili sluge, kada o njemu nema pomena. Da je Markova supruga zgrešila sa nekim velikašem, onda bi njegovo ime negde moralo biti ubeleženo. Preljuba sa čovekom visoka roda izazivala bi Marka da brani svoju čast i zavodnik bi morao da ga obešteti. Takve skandale su hroničari beležili, jer je Dušanov zakonik, tada još uvek na snazi, predviđao različite kazne za ljude plemenita i one prosta roda uhvaćene u preljubi.

Da li je Jelenu navela na greh samo njena plaha priroda ili su je još neki razlozi primoravali da prekorači bračnu zakletvu? Možda je povod za neverstvo bila nesrećna Todora?

Sa Todorom, ćerkom izvesnog Grgura, stvari nisu sasvim jasne. Jelena je bila prva i jedina venčana žena Markova, a Todora mu je, po svemu sudeći, bila naložnica. Kada su pregovori za brak sa Hlapenovom kćerkom bili završeni, Marko je za uzdarje, poklonio tastu Todoru! Možda je Marko time garantovao svoju bračnu vernost ili je takvim „poklonom“ pokušao da se zahvali Hlapenu. Šta se kasnije desilo sa Todorom nije nigde zapisano.

Slatki život

Dok je Marko bolovao svoju nesrećnu ženidbu, Jelena Hlapenova nije mirovala. Iako je bila raspuštenica sa nezgodno firmom preljubnice, ona se brzo utešila.

Posle raskida sa Markom našla je novu, vrlo privlačnu partiju za udaju: Balšu Balšića, gospodara Zete, Skadra i Valone. Kada je Jelena ušla u njegov dom, najverovatnije sa dobro čuvanom pričom o bludnoj prošlosti i svojoj izopačenosti.

Gonjena pomamom ona je i u ovom slučaju pogazila reč koja je garantovala bračnu vernost. Balša Balšić je uhvatio svoju ženu u neverstvu, pa je zbog „nečasnog života“ prvo zatvorio u tamnicu, a kasnije oterao sa dvora. Da li se Jelena ponovo vratila ocu — niko nije zabeležio.

Pesnik je pokušao da opravda Marka i da Jeleninog drugog muža Balšu na svaki način diskredituje. Tako je ovaj postao okrutni Mina od Kostura, koji je popalio dvore Kraljevića Marka, a ljubu mu zarobio na devet dugih godina. Prevrtljiva, lakomislena, a uz to i opterećena pohotom, Jelen ja u pesmi postala verna žena, koja je čekala i dočekala svoga izabranika.

* * *

Savremenici nisu zabeležili, a istoričari u beleškama nisu našli da je najveći srpski junak ponovo pokušao da nađe bračnu sreću. Iako je njegova ženidba bila oko 1371. godine, on je sve do pogibije, pune 24 godine, bio raspuštenik. Lepa nimfomanka nestala je iz njegovog života netragom, a drugu nije ni tražio.

(Mirko Kosovac, TV Novosti?)