Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: DREVNA TAJNA SMEDEREVSKE TVRĐAVE:Jedna kula čuva dokaz o tome da ŽIVIMO U 7524.g  (Pročitano 25916 puta)

Van mreže Vasilisa

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 354
  • Ugled: +28/-0
  • Pol: Žena
DREVNA TAJNA SMEDEREVSKE TVRĐAVE: Jedna kula čuva dokaz o tome da ŽIVIMO U 7524. GODINI!

Za sve one koji su sigurni u to da trenutno živimo u 2016. evo pitanja – zašto na kuli na Smederevskoj tvrđavi piše da je sazidana 6938. godine? Ili zašto ima zapisa da se Kosovska bitka odigrala 6897. godine? Odgovor na ova i još mnoga druga pitanja leži u misterioznom kalendaru koji su Srbi nekada koristili.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Pitanje usaglašavanja kalendara koje se s vremena na vreme pokrene u srpskoj javnosti zapravo je priča stara vekovima. Kalendarski problem nije ni lak ni jednoznačan, pa odgovor na pitanje – u kojoj godini sada živimo nije uopšte jednostavan koliko se na prvi pogled može činiti.

Zašto na kuli na Smederevskoj tvrđavi piše da je sazidana 6938. godine? Kako to da neki istoričari navode da se Kosovska bitka odigrala 6897. godine? A zašto postoje zapisi da je čuveni zakonik cara Dušana donet je 6857. godine?

Odgovor na ova i još mnoga druga pitanja leži u kalendaru koji su Srbi koristili od osnivanja države, pa sve do prihvatanja julijanskog kalendara u XIX veku.

Živimo u 7524. godini!

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Reč je o najstarijem kalendaru poznatom istoriji. Po njemu, godine su se brojale od Velikog potopa tj. "postanka sveta 1. septembra 5508. godine pre rođenja Isusa".

Prema njemu, ovo nije 2016. nego 7524. godina!

Ovaj kalendar su koristili mnogi narodi, a pre svega Vizantijci. Ipak, srpska "varijanta", osim što ima indicija da je starija od naseljavanja Slavena na ove prostore, osobena je još po nečemu. Naime, ona jedina datum beleži u formaciji – godina-mesec-dan i ima samo dva godišnja doba – leto i zimu (ili po narodnom verovanju – Đurđevdan i Mitrovdan).

Srbi su vreme ovim kalendarom zvanično merili od vremena Svetog Save kada je on postao zvanični kalendar Srpske pravoslavne crkve. Od tada, svi dokumenti, nadgrobni spomenici, povelje, današnji spomenici kulture... vremenski su određivani prema njemu. Najstariji sačuvani dokumenti na kojima su vidi upotreba ovog kalendara jesu Studenički tipik iz 1195. (tj. 6703. godine) i Karejski tipik Svetog Save iz 1199. (ili 6707.) godine.

Najupečatljiviji dokaz je svakako kula u Smederevskoj tvrđavi. Prevod natpisa na jednoj od kula unutrašnjeg "Malog" grada kaže: "Hristu Bogu blagoverni despot Đurađ, gospodin Srbljem i pomorju zetskom. Naredbom njegovom sazida se ovaj grad u godini 6938 (1430)"

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Kula sa natpisom u Sederevskoj tvrđavi

Posle ovog perioda, Srbi su prihvatili julijanski kalendar, a 1919. godine i gregorijanski. Napuštanjem "starog" kalendara u Srbiji je zapravo otvoreno kalendarsko pitanje i rasprave koje traju do današnjeg dana.

(dnevno.rs)