Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Kako je srpski hajduk postao rumunski nacionalni heroj  (Pročitano 1627 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Starina Novak

U narodnoj pesmi on je „od Glasinca, polja širokoga, sa visoke gore Romanije“. U Rumuniji, on je veliki vojskovođa koji je narod branio do Turaka i slavno u to ime poginuo. U Srbiji, on je jedan od najslavnijih, a svakako najopevaniji hajduk svih vremena – Starina Novak.

 Istoričari su saglasni – Starina Novak je zaista postojao! Živeo je u XVI veku i poreklom je bio iz Poreča kod Smedereva. Ratovao je protiv turskih osvajača, a nadimak „Starina” je dobio zbog godina koje je doživeo.

Ostalo je sve mit i narodna pesma! A toga je mnogo više!

Od zuluma „Proklete Jerine” pobegao je u hajduke. Tu kreće nemilosrdna borba Novaka protiv Turaka.

Za kratko vreme je formirao četu, a njegova lična hrabrost i umešnost u komandovanju su doveli do toga da mu se pridruži veliki broj seljaka i slobodnih hajduka.

Iako nema dokaza da je tamo zaista i bio, Starinu Novaka su upamtili i u Republici Srpskoj. Na južnoj strani planine Romanije, iznad Pala, nalazi se čuvena Novakova pećina. Po narodnom predanju, on je tu hajdukovao sa svojim bratom Radivojem i sinovima Tatomirom i Grujicom, takođe poznatim hajducima.

Rumunski izvori, mnogo su egzaktniji – ime Starine Baba Novaka vezuje se za vreme vladavine kneza Mihaja Hrabrog, koji se borio za oslobođenje od Turaka 1595. godine. On je četu srpskog hajduka primio u svoje redove, a Novaka postavio za jednog od najviših komandanata svoje vojske.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete
  Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Ulaz u Novakovu pećinu na Romaniji i spomenik Starini Novaku u Klužu


U rumunskom gradu Klužu, srpskom hajduku je podignut spomenik narodne zahvalnosti, a u Bukureštu postoji i istoimeni bulevar. Tamošnji narod ga nije zaboravio.

Život ovog velikog borca, zbog načina njegovog života, svega onoga što je bio i za šta se zalagao, mogao je da se završi samo tragično. Na prevaru je uhvaćen i zajedno sa saborcima nabijen na kolac.

Njihova tela su ostavljena gavranima i tek nekoliko dana kasnije spaljena 1601. godine, nedaleko od mesta gde se danas u Klužu nalazi spomenik Starini Novaku.

Pesmom, pričom i narodnim predanjem, ovaj hajduk je postao sastavni deo srpske tradicije.

On je bio junak mnogo pre Karađorđa, a njegova borba protiv Turaka preteča je svih kasnijih srpskih buna i ustanaka.
« Poslednja izmena: 19.10.2013. 23:22 Konstantin »