Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Kako je 62.000 Srba odlučilo sudbinu I svetskog rata  (Pročitano 1066 puta)

Van mreže Max

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 714
  • Ugled: +81/-0
Posle 1916. godine, malo ko je verovao da Srbija još uvek postoji. Država je bila okupirana, narod pokoren, a vojska,Vlada i kralj rasejani po Evropi. A onda je upravo ta „nepostojeća vojska” rešila sudbinu „Velikog rata”.

 Stešćena od neprijatelja sa svih strana, posle ogromne borbe i velikih gubitaka do 1915. Srbija je imala samo još jednu opciju – povlačenje.

Sa vojskom, Vladom i ostarelim kraljem Petrom bežao je i narod. Put je vodio preko nepristupačnih predela Albanije.

Bio je ovo jedinstven slučaj u istoriji – praktično cela jedna država se povukla sa svoje teritorije i privremeno nastanila na drugoj. Ipak, upravo ovo se desilo – ostrvo Krf je postalo „drugi dom” za sve one koji su preživeli golgotu u Albaniji.

Od aprila 1916. oporavljena vojska je prevožena u Solun gde su se već nalazile francuske i britanske trupe. Ironično, ovaj front je smatran sporednim, skoro nebitnim jer se verovalo da će rat odlučiti borbe na zapadu. Tako je bilo sve do 14. septembra 1918. godine i velike ofanzive.

Mnogi istoričari su zabeležili silnu želju Srba da se što pre vrate u domovinu. O njoj se stalno pričalo, njoj su pevane pesme, Srbija je sanjana!

Kada je proboj konačno počeo, srpsku vojsku više niko nije mogao zaustaviti!

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


 Srpski vojnici marširali su po 17 sati dnevno, pa ih je teško sustizala i konjica! Bugarski vojnici su u strahu bacali oružje i bežali vičući kako „idu mrtvi”!

Posle nedelju dana, trupe su prešle Vardar čime je Solunski front probijen.

29. septembra Bugarska je kapitulirala. Ovo je bila ogromna pobeda za saveznike – iz rata je izbačena vojska od 700.000 vojnika, a nemačka komanda je naredila opšte povlačenje.

Car Vilhelm je, ogorčen, poslao telegram bugarskom caru: „62.000 srpskih vojnika odlučilo je rat. Sramota!”

Na kraju, cifre su bile gotovo nestvarne – srpska vojska je za 45 dana prešla oko 600 kilometara potiskujući neprijatelja i oslobađajući Srbiju. 1. Novembra oslobođen je Beograd.

Posle poraza na Solunskom frontu, Centralne sile su zatražile primirje. Borbe su u I svetskom ratu okončane 11. Novembra 1918. godine. Negde tih dana londonski „Mančester gardijan” je napisao: „Ma koliko bila velika uloga Francuza u pobedi, danas ceo svet misli na Srbiju”.
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete