Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Србин први у свету – из топа оборио авион!  (Pročitano 1088 puta)

Van mreže Max

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 714
  • Ugled: +81/-0
Када је Рака из топа оборио немачки авион

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujeteПрви авион који је срушен у историји светске ратне авијације оборио је пре равно 99 година изнад Крагујевца српски војник, звао се Радоје Љутовац.

Записано је, и тако ће занавек остати, да је свака моћ склона рушењу, и да понекад слабији може јачем противнику да зада ударац који ће памтити.

Да се српски војници никада нису предавали непријатељима, ма колико они били надмоћнији, говоре записи о бомбардовању Крагујевца, који су као центар војне индустрије, током 1915. године у три наврата напале ескадриле аустроугарске војске. У то време није постојало право противавионско оружје. Зато су мајстори у крагујевачкој Војној фабрици трофејне пољске топове заробљене у балканским ратовима монтирали на округле дрвене платформе, и попели их на оближње брдо да бране град. Бомбе бацане из авиона су нанеле велике штете и побиле много људи.

А онда је 30. септембра редов из Првог вода Радивоје-Рака Љутовац двогледом угледао три авиона који круже изнад града. Нанишанио, опалио и постао славан.

„Из цеви је сукнуо пламен. Истог тренутка авион се затетурао“

„Веровао сам у своју руку и искуство из артиљерије. Авион се указао на справи за нишањење. Ето срећног тренутка. Сада треба бити миран, сталожен. Трен-два и моја рука повлачи обарач. Из цеви је сукнуо пламен. Истог тренутка авион се затетурао, из његовог трупа избио је густ дим. Затим је кренуо ка земљи“, причао је касније, када су ратови већ били иза њега, јунак Рака обилазећи школе и јавне скупове.

Војник Љутовац је из обичног топа срушио авион ‘Дајмлер’, који је пао у сам центар Крагујевца, у главну улицу, баш испред куће у којој се налазио штаб Врховне команде. Историјска документа кажу да је он, чим је видео шта је урадио, узјахао коња и у галопу се сјурио у град.

Остало је забележено да се пробио кроз масу радозналог народа који је гледао авион у пламену, стао мирно и војничким поздравом одао последњу пошту непријатељу, погинулом пилоту Фон Шеферу и његовом помоћнику Оту Кишу.

Шест дана касније, за свој подвиг, он је одликован Орденом Карађорђеве звезде са златним мачевима. Касније је прешао пут преко Албаније, преживео пробој Солунског фронта и добио још два одликовања. Када је скинуо униформу, Радоје Љутовац, први светски противавионац, отворио је трговинску радњу у Трстенику, и живео скромно до краја живота. Умро је у 81. години, 25. новембра 1968.године.

Датум када је он оборио аустроугарски авион, узет је за славу Противавионске артиљерије Краљевине Југославије. Исти 30. септембар је и данас Дан Артиљеријско-ракетних јединица Војске Србије.
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete