Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Zašto je srušen drevni Žrnov ?  (Pročitano 4619 puta)

Van mreže Aleksandar

 • Administrator
 • Heroj
 • *****
 • Poruke: 1049
 • Ugled: +122/-0
Zašto je srušen drevni Žrnov ?
« poslato: 15.09.2012. 01:56 »
Planina Avala, oko 16 kilometara od Beograda , sve više privlači ljude naklonjene istoriji i misterijama.
Iako bi se reklo da u Spomeniku neznanom junaku nema ničeg misterioznog, najviše ih intrigira upravo ova lepa građevina na vrhu planine, mauzolej podignut na mestu gde se nekada bio branik Beograda, srednjovekovni utvrđeni grad Žrnov, zvan i Žrnovan. Od njega nije mnogo ostalo posle svih osvajanja, ratnih razaranja i mirnodopskih rušenja, ali su tragovi srednjovekovne tvrđave još bili vidljivi, kad je kralj Aleksandar Karađorđević 1934. godine odlučio da "raščisti teren" da bi na tom platou bio izgrađen kompleks Spomenika neznanom junaku, delo vajara Ivana Meštrovića.

I bi tako, kraljeva volja je ispunjena. Niko drugi se nije ni pitao. Ostaci Žrnova su minirani, teren potpuno raščišćen i više nije bilo nijednog kamena, koji bi podsećao na prve temelje ovoga slovenskog i srpskog utvrdjenja od od pre dva milenijuma.

Sada se, na kupastom vrhu, na 511 metara nadmorske visine, diže mauzolej, spomenik svim znanim i neznanim junacima palim u nebrojenim bitkama za odbranu ili oslobađanje Srbije i njene prestonice, kako piše u prospektima, ali to ima i svoje drugo lice !

Spomenik neznanom junaku je svakako sasvim zasluženo na spisku gotovo svih turističkih organizacija u prestonici, ali nije samo njegova izuzetnost privlačna za mnogobrojne posetioce - ima on i svoju misterioznu crtu.

Žitelji sela pod Avalom pričaju da često viđaju ljude, pojedince ili u malim grupama, koje izgled odaje da nisu obični turisti - po pravilu, u pohode planini stižu opremljeni raznim uređajima, a njihova namena može samo da se nasluti.

Avala je od najranijih vremena bila privlačna, ali su to nisu bili turisti već naši istraživači prirodnih blaga, prosto rečeno - rudari. Ne zna se tačno ko je prvi počeo i kada su otvoreni prvi rudnici ispod Avale , ali se zna da su tu od davnina, iskopavane razne važne rude - olova, srebra i gvožđa, cinobarit i živa.

Prvi poznati rudari bili su Skordisci, mešavina Srba i jednog keltskog plemena, koje su privukla bogata nalazišta raznih ruda. Vešti i u obradi metala i kovanju , oni su dugo eksploatisali rudu ispod Avale, a veruje se i da su baš oni podigli prvu tvrđavu na njenom vrhu.

I danas Avalu pohode oni kojima je zanimljiva istorija rudarstva, tragači za plemenitim metalima i arheolozi amateri, koji se nadaju da će na njenim padinama i oko spomenika pronaći vredne arheološke ostatke.

Malo je, međutim, poznato da je vrh Avale vrlo zanimljiv i onima koji se bave alternativnom medicinom i posebno Ufolozima koji veruju u NLO i tvrde da se iznad planine često pojavljuju neidentifikovani leteći objekti. Ove priče potvrdjuju i stanovnici nekoliko sela okolo Avale.

Navodno objašnjenje raznih misterija krije kompleks mauzoleja koji je poznati mason Ivan Meštrović osmislio i podigao po nalogu kralja Aleksandra Karađorđevića. Za njih obojicu je poznato da su bili masoni, pa su kako se tvrdi izgradnjom mauzoleja ispunili obećanje dato Bratstvu slobodnih zidara, i samom vrhu Avale dali oblik piramide. Poznato je da je piramida jedan od masonskih simbola i da su masonske organizacije uvek nastojale da u prestonicama svojih uticajnih loža ostave što monumentalnije “ masonske potpise” i obeležja.

Zašto je Aleksandru I. zasmetala srednjovekovna srpska tvrđava ?

Istorijat prvog pravog utvrđenja na Avali (Porča kod Havale) koje su Srbi obnovili u vreme despota Stefana Lazarevića - istoričari ni do danas nisu otkrili. Javnih rasprava nikada nije bilo, a sve otada se većina istoričara, u naše vreme pogotovo, ponaša po onoj narodnoj "za prosutim mlekom džaba je žaliti".
Tvrđavu Žrnov su Turci zvali “Havala” - što u prevodu znači smetnja, prepreka, pa je zato cela planina dobila to ime, onako kako su ga izgovarali - Avala. Pre turskog vremena planina se zvala Žrnov, po velikim žrvnjevima za meljavu kamene rude iz rudnika ispod planine koji su postojali u podnožju.

Misteriju pozadine rušenja tvrđave istraživao je istoričar Radovan Damjanović i svoja saznanja izneo je u knjizi "Žrnov, srpski Avalon".

Moda podizanja spomenika "Neznanim junacima" širila se Evropom između dva rata. Misao o potrebi za velikim spomenikom potpuno je obuzela kralja Aleksandra I. i njemu bliske ljude i on je doneo odluku da se prihvati nacrt Meštrovića o mauzoleju na vrhu Avale. Plan luksuznog Meštrovićevog spomenika je nacrtan, kao da se radi o potpuno golom vrhu planine. Meštroviću je bilo potrebno "prazno platno za remek-delo" i tako je doneta odluka o rušenju tvrđave - kaže Radovan Damjanović.

Zašto je kralj Aleksandar I. tako lako žrtvovao Žrnov - pitanje je na koje već godinama mnogi pokušavaju da nađu odgovor ?

Jedino logično objašnjenje je da je Aleksandar I. kao “jugoslovenski “, a ne srpski kralj morao da se i ponaša u tom stilu, pa je tako “jugoslovenstvo” simbolizovano u “Karijatidama” – kamenim skulpturama žena u narodnim nošnjama iz šest Banovina kraljevine Jugoslavije, a spomenik Novom svetskom poretku napravio u obliku piramide. Tako simbolu srpstva - starom gradu Žrnovu nije bilo mesta, te je uklonjen. Manijakalna opsesija jugoslovenstvom Aleksandra I. je pobedila i za nju nema istinskog opravdanja.

Sravniti sa zemljom takav jedan, dragocen i jedinstven, istorijski spomenik - radi drugog koji je mogao biti podignut i na nekom drugom mestu, na vrhovima ili u podnožju Avale , predstavljala je ne samo za istoričare i arhitekte, nego i SPC pravi skandal u to vreme, a pogotovo iz današnje perspektive.

Zidine Žrnova su bile sa temeljima grada još iz antike, bedemima iz ranog srednjeg veka, kada se celo utvrđenje sastojalo od Malog grada, sa dvema kulama, i Gornjeg grada, sa velikom kapijom koje su Turci kasnije, ojačali dodatnim zidinama i bedemima, sa jarkovima, da bi osigurali prilaze Beogradu i njegovu odbranu.

U putopisima Evlije Čelebije, Žrnov je važio kao jedno od šest najznačajnijih utvrđenja u Srbiji. Zato je njegov nestanak sa lica zemlje izazvao uistinu veliko uzbuđenje u javnosti, tim veće jer je to nedelo - kako se smatralo - bila zamisao samog kralja. Sve je izvedeno u potpunoj tišini, o tome nije smelo da se priča, nije se pisalo, čak se i na čaršijske priče o tome gledalo kao na antidinastičku propaganda .

Svašta se pričalo i pretpostavljalo, još tada su pominjani masoni, koji su u svemu tome imali udela. Dva dana je trajao taj skandalozni čin rušenja zidina starog utvrdjenja. Tri puta su mineri postavljali eksploziv, ispod svih zidina, sve dok od zidina grada nije ostao samo kamen na kamenu. Tome je prisustvovao lično kralj Aleksandar I. koji se čak i fotografisao. A koliko je sve to bilo osiono, govori i podatak da je jednom dugme za aktiviranje mina pritisnuo tada desetogodišnji mladi Knez Aleksandar, sin kneza Pavla koji je danas često u Beogradu i sigurno se seća ovog nezaboravnog varvarskog dela njegovog strica.

Rušenjem starog utvrdjenja i pravljenjem ravnog platoa na vrhu Avale, Meštrović je dobio svoje “veliko belo platno” koje je tražio. Njegov nacrt, koji je pre gradnje prikazan dvorskoj publici kao originalno delo, predstavlja zapravo nešto izmenjenu kopiju grobnice Persijskog cara Kira. U tavalsku piramidu uzidano je 4.000 kubika obrađenog kamena koji je železnicom dovožen iz “Primorske” banovine. Ceo kompleks je završen 1937. u septembru, a otvoren na najveći srpski praznik Vidovdan 28.juna 1938. godine.

Kralj Aleksandar I. to nije dočekao. Samo nekoliko meseci posle početka gradnje ovog mauzoleja – piramide ubijen je u Marselju, 9. oktobra 1934. godine - priča Radovan Damjanović koji je pokušao dad a odgovor i još uvek istražuje misteriju izgradnje i rušenja starog srpskog grada Žrnova, Avale i masona, koji su u vreme kraljevine Jugoslavije srpsku prestonicu Beograd, smatrali svojim značajnim uporištem.

U knjizi "Žrnov, srpski Avalon", Damjanović konstatuje i pita, s vrlo interesantnim zaključkom: "Srpski prostor posebno oko Beograda je prepun brda, zašto se spomenik nije zidao na praznim planinskim vrhovima, ili je to, jedna od akupunkturnih tačaka srpske zemlje koje ne smeju da ostanu nepokrivene!?"

Konačno pitanje zašto je vrh Avale toliko zanimljiv bioenergetičarima i Ufolozima? Odgovor nudi teorija prema kojoj da su prve piramide na zemlji izgradili vanzemaljci, kao svojvrsne kapije vremena kroz koje su stizali u druge dimenzije i krajeve univerzuma, a da piramide koje su kasnije pravile stare civilizacije vanzemaljcima služile kao svojevrsni orijentiri .

Bioenergetičari tvrde da je Spomenik neznanom junaku na vrhu danas potpuno piramidalne Avale, bukvalno obliven snažnom energetskom geomatnetskom i bioenergetskom silom, jer poznato je da su piramide generatori kosmičke energije.

U srpskoj javnosti postoji i danas jaka odbojnost prema kompleksu na Avali, kao što je u Crnoj Gori velika polemika oko rušenja stare Kapele na Lovćenju i dizanja mauzoleja Njegošu, gle čuda istog projektanta Meštrovića !!! Postoji dostastručnih mišljenja da to masonsko ruglo i imitaciju mauzoleja persijskog kralja Kira, treba što pre ukloniti. Jer, Kralj Aleksandar I. koji ga je započeo napustio je ovaj svet, pre nego što je sa “braćom masonima” stigao da ovo delo svečano otvori, a umiranje Srbije nastavlja se i tog 28. juna 1938. na Vidovdan.

Van mreže Aleksandar

 • Administrator
 • Heroj
 • *****
 • Poruke: 1049
 • Ugled: +122/-0
Odg: Zašto je srušen drevni Žrnov ?
« Odgovor #1 poslato: 15.09.2012. 02:00 »
Tajna grada Žrnov

Ostaci grada starog nekoliko hiljada godina, uklonjeni po naređenju kralja Aleksandra I Karađorđevića, a na njegovom mestu Ivan Meštrović podigao spomenik Neznanom junaku.

Nekoliko serija snažnih eksplozija 1934. godine, zauvek je srušilo grad Žrnov, koji se nalazio nadomak prestonice, na vrhu Avale, i koji je u starom veku bio rudarski centar ovo područja.
Radovan Damjanović, istoričar i autor popularnog „Srpsko-srpskog rečnika”, istražujući lingvistički materijal Avale i okoline za svoju knjigu, zainteresovao se i za etimologiju Žrnova, koji se nalazio na vrhu planine.
Ono što ga je iznenadilo je slaganje toponima i hidronima sa područja Avale sa
toponimima u Italiji.

Ipak, Damjanović je nedavno na jednom predavanju povukao paralelu između Avale i starog keltskog grada Avalona, poznatog iz legendi o kralju Arturu, iako mnogi tvrde da je ime planine poteklo od Turaka.

– Arheološki je potvrđeno da su se ljudi još pre 4.000 godina na Avali bavili rudarstvom.
Uglavnom se kopalo olovo i živina ruda cinabarit (crveni pigment), koji je bio veoma tražen i na
velikoj ceni.
Kasnije, u starom veku, tu se najverovatnije nalazilo keltsko, a potom rimsko utvrđenje. Za vreme Rimljana, utvrđenje je imalo funkciju obezbeđivanja puta za Konstantinopolj, a služilo je i kao obezbeđenje za rudnik i vodovod koji su se tu nalazili – ističe Damjanović, dodajući da su se u Žrnovu, u srednjem veku, nalazile i tri „visoke peći” u kojima se topila ruda.

Najstariji oblik srpskog imena grada je, najverovatnije, dual „žrvnji”. Pretpostavlja se da su
„žrvnji” sitnili rudu cinabarit pretvarajući je u najfiniji crveni prah, koji se sipao u kožne vreće i
pripremao za transport.
Prema pronađenim dokumentima, grad je bio dobro obezbeđen.

– Sudeći po sačuvanim slikama na svili, koje pokazuju Žrnov u perspektivi, može se reći da je grad imao pet kula visine iznad 25 metara od kojih je jedna, kula Nebojša, izuzetno masivno građena sa interesantnim, srcolikim presekom. Grad je bio opasan sa dva bedema i spoljnim prstenom. To je bio jarak, na čijem su vrhu bili pobodeni kočići, koji je su imali funkciju da odbiju nasrtljivce. Pretpostavlja se da je crtež nastao u vreme kada je grad bio pod srpskom vlašću – objasnio je Damjanović, napominjući da je grad za vreme turske okupacije izgubio strateški značaj i da je u 18. veku prestao da živi.

Feliks Kanic, putopisac, u drugoj polovini 19. veka je napravio skice opustošenog grada, a Avala je bila bez rastinja. Na vrhu ruševina, za vreme Prvog svetskog rata nalazila se osmatračnica srpske vojske. Prilikom povlačenja, ispod zidina grada poginuo je nepoznati srpski vojnik. Kasnije se utvrdilo da je to bio dečak, koji je imao 15-16 godina. Sahranili su ga Nemci, koji su mu iznad glave podigli drveni krst na kome su na nemačkom jeziku napisali:
„Ovde je nepoznati srpski vojnik”.

Nekoliko godina posle oslobođenja, meštani obližnjeg sela podigli su spomenik od kamena na kojem su napisali: „Ovde počiva nepozanti srpski vojnik”.

Grad je upotpunosti zbrisan sa lica zemlje u maju 1934. godine, kada je po naređenju kralja Aleksandra Karađorđevića, srušen spomenik i izvršeno miniranje i potpuno rušenje ostataka Žrnova. Razlog zbog koga je Žrnov srušen nije poznat.

– Obavljene su tri serije miniranja. Arheolozi su pre treće serije pronašli ostatke iz rimskog doba. Pronađena je cisterna sa hladnom pijaćom vodom i peć za pečenje hleba. Na Vidovdan 1934. godine počelo je zidanje mauzoleja neznanom junaku po nacrtu Ivana Meštrovića, koje je završeno 1938. godine.
Za to vreme, kada se Srbija još oporavljala od posledica velikog rata, Meštrović je dobio enormno visok honorar, koji je do dana današnjeg ostao tajna. Kralj je tri meseca kasnije ubijen u Marselju, ne dočekavši da vidi mauzolej – kaže Damjanović.

Razgovori i priča o Avalskom gradu, u to vreme bila tabu tema. Tako se tek 1942. godine Žrnov prvi put pominje u stručnoj publikaciji, koju su štampali Nemci. Sa tom praksom se nastavilo i posle Drugog svetskog rata, budući da od Avalskog grada nije ostalo ništa.

Situacija nije bolja ni danas, jer je o Žrnovu još ne zna mnogo toga.

Van mreže Aleksandar

 • Administrator
 • Heroj
 • *****
 • Poruke: 1049
 • Ugled: +122/-0
Odg: Zašto je srušen drevni Žrnov ?
« Odgovor #2 poslato: 10.10.2012. 23:05 »
Na vrhu Avale, u idiličnom krajoliku, dizalo se srednjovekovno, a po nekima, još keltsko i rimsko, utvrđenje Žrnov.
Efektan izgled utvrđenju-osmatračnici davali su masivni bedemi i visoke kule.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete
« Poslednja izmena: 10.10.2012. 23:28 Aleksandar »

Van mreže Zoki

 • Stariji član
 • ****
 • Poruke: 411
 • Ugled: +61/-0
Odg: Zašto je srušen drevni Žrnov ?
« Odgovor #3 poslato: 09.02.2015. 01:28 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete
Ničega se ljudi toliko ne plaše kao nečije hrabrosti da bude onakav kakav je.