Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Будва: Спомен плоча српским ослободиоцима деградира будванске бедеме!  (Pročitano 1211 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
Министарство културе Црне Горе, односно Директорат за културну баштину траже начин да уклоне спомен плочу српској војсци изнад Вељих врата, главног улаза у Стари град, која је 1931. године постављена у знак ослобођења Будве.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Будва српким ослободиоцима

Тако тврде у Либералној партији, која је и поднела захтев да се меморијална плоча скине, а након чега је комисија Министарства културе прошле године направила анализу стања културног добра у Старом граду и констатовала да табла деградира будванске бедеме.

Из ЛП сада тврде како су из Министарства културе добили нове позитивне сигнале за уклањање табле. Генерална директорка Директората за културну баштину Лидија Љесар сагласна да су испуњени сви услови да се плоча скине, јер деградира изглед Старог града и говори неистину о црногорској историји, Тврде из ЛП.

“Неке од њених колега и даље покушавају да постојање те плоче оправдају Законом о спомен обележјима у којем пише да је свако спомен обележје постављено до 1971. постављено по закону. Али тај закон каже и да уколико спомен обележје по било ком основу вређа и говори неистине о Црној Гори мора бити уклоњено. Госпођа Љесар, коју сам контактирао крајем радне седмице, је мишљења, а рекла је да то могу обелоданити, да ће Министарство културе у сарадњи са Општином Будва и ЈУ Музеји и галерије ту плочу ускоро скинути“, тврди Рађеновић.

Директорка Директората за културну баштину Лидија Љесар није тим поводом јуче одговарала на телефонске позиве новинара.

На табли која је изнад главних врата у Стари град постављена 1931, пише: “На успомену доласка храбре побједоносне Српске војске која послије јуначних побједа ослободи Будву, на Митровдан 8. новембра 1918. поставља Општина Будва“.

Изнад тог натписа уклесане су ријечи Петра Петровића Нјегоша “Поколења, дјела суде…“

Историјска вјеродостојност речи, уклесаних одмах испод венецијанског лава који ту стоји вековима, поделио је политичку и стручну јавност у Будви, а тензије су порасле после великог симпозијума који је на ту тему организован прошле године.

На вести да би се уклањање табле могло десити ускоро, нико из Општине Будва није званично реаговао.

Плоча посвађала политичаре

Данас и већ око 100 година, на почасно мјесто, изнад главних врата града Будве, мермерна табла саопштава да нас је ослободила Србија! Од кога? Не пише. Када? – 1918. Дакле, исте године када је Црна Гора нестала као држава. Како смо се нашли међу државама побједницама ако нијесмо успјели ни Будву да ослободимо? Ослободила нас је „храбра српска војска“.

Шта су радили грађани Будве док се акција ослобађања одвијала, јесу ли помагали, гдје су били мушкарци из околних племена: Мајини, Паштровићи, Грбљани, Брајићи…? Да ли у историјском архиву Будве има докумената који региструју имена „храбрих јединица српске војске“ које су извеле „ослобађање“, јели било жртава, рањених, попаљених кућа? Табла на вратима Будве лаже. Наши људи ослобађали су и гинули за Београд и Загреб, за Крит и Трст… и нигдје нису ставили таблу. Србија никада није ослобађала Будву. Ту таблу треба скинути. У заглављу плоче посвећене „ослободиоцима“ пише „Покољења дјела суде“ дакле, испуњени су сви услови да се овај стих.

Ђорђе Вујовић (ДФ) сматра да је најбољи суд о историји и табли давно дао „будвански народ, који је у знак захвалности ослободилачкој српској војсци и поставио меморијално обиљежје на централном мјесту, изнад главних врата Старога града“.

„Увјерен сам да ће надлежни остати при здравом разуму и поштовати историју и традицију овог народа, сачувати сва обиљежја која говоре о ослободиоцима из свих ратова током минулих вјекова. Историја се мора поштовати. Онај ко то не зна, не може имати ни будућност“, закључио је Вујовић.

Извор: РТРС
« Poslednja izmena: 03.02.2015. 13:08 Konstantin »

Van mreže Milan77

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 250
  • Ugled: +9/-0
Ne može se pobeći od istorijske istine da je Budvu oslobodila srpska vojska. Inicijatori ovoga ludila smatraju da je tada postojala neka druga vojska koja je imala kapacitet da to uradi. Uostalom, nije jasno kakve veze Budva iz toga vremena ima sa Crnom Gorom, jer posle vekovnog ropstva pod Venecijom, Francuskom i Austrougarskom ona 1918. godine prvi put ulazi u sastav neke slovenske države - Kraljevine SHS.

Ali, da je kojim slučajem oslobodio i neko iz petrovićevske Crne Gore, natpis bi bio isti - da je srpska vojska oslobodila Budvu, jer je crnogorska vojska bila srpska, a svi ondašnji Crnogorci bili su Srbi. Dakle, ova dukljanska inicijativa stiže iz minorne stranke čiji je predsdnik inače iz Kotora, i žele da se obračunaju sa natpisom u Budvi koji je postavljen 1931. godine i na kome je stih Petra II Petrovića Njegoša".