Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Прва жена пилот у Србији: Даница Томић летела над провалијом од 2.500 метара  (Pročitano 23835 puta)

Van mreže Zoki

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 411
  • Ugled: +61/-0
Записи комисије пред којом је полагала казују да је Даница била најбоља у својој класи. Авионом је управљала сигурно и хладнокрвно. Прва је жена која је у ваздуху изводила лупинге


Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Даница Томић 1928; Фото: Историјски архив Београда

Даница Томић била је прва жена пилот у Србији. Било је то тридесетих година прошлог века, у доба када је и у свету ваздухопловство важило за мушку професију.

Била је удата за команданта 6. ваздухопловног пука, мајора Миодрага Томића, пилота са највећим бројем победа у Првом светском рату. Остало је записано да је 1928. године, на прослави 15. годишњице аеродрома Даница привукла пажњу престоничких новинара када је летела „над провалијом дубоком 2500 метара“.
Њене акробације оставиле су новинаре без даха. У часопису „Илустровани лист“ објављена је њена фотографија испред авиона и текст: „Госпођа Даница Томић, супруга мајора Томића – прва жена у нашој земљи која је летела над провалијом од 2500 метара. Она је прва жена у нас која је правила лупинге, што је окретање авиона у ваздуху, и друге акробације“.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Супруг Данице Томић, Миодраг, Фото: Историјски архив Београда

У августу 1933. године Даница је положила испит за туристичког пилота. Постала је прва жена у Југославији са летачком дозволом.

Записи комисије пред којом је полагала казују да је Даница била најбоља у својој класи. Авионом је управљала сигурно и хладнокрвно. Прва је жена која је у ваздуху изводила лупинге. Последње атерирање Даница је извела у 19 часова. У Београду је већ био сумрак што је отежавало услове слетања. Ипак, атерирање је изведено без икаквих проблема. Даници Томић је честитку упутио лист „Наша крила“.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Фото: Историјски архив Београда

Након добијања дозволе Даница је пала у заборав. Њен муж, мајор Томић, пао је у заробљеништво током Другог светског рата. Након завршетка рата се преселио у Америку. Супруга је вероватно пошла са њим, али јој се од 1933. године губи сваки траг. О Даничином приватном животу нема података. Није забележена чак ни у списима људи који прикупљају информације о авијатици у Југославији.

Извор: kurir
Ničega se ljudi toliko ne plaše kao nečije hrabrosti da bude onakav kakav je.