Forum Arheo amatera Srbije

Zanimljivosti => Pogled na istoriju Srbije => Temu započeo: Konstantin 14.11.2012. 23:27

Naslov: "Budi human kao Srbija!"
Poruka od: Konstantin 14.11.2012. 23:27
Srpska vojska pokazala je do danas nezabeleženu humanost - na jedan dan je prekinula rat sa Bugarskom da bi lekarska pomoć stigla do bugarskih ranjenika. Počast tom činu odao je i Međunarodni Crveni krst.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete
Zgrada međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi

Specifična po mnogo čemu, Srbija je ostala upamćena i po jednom događaju koji se u istoriji ratovanja do današnjih dana nigde nije ponovio. Krajem 19. veka Srbija je na jedan dan prekinula rat sa Bugarskom kako bi pomoć Međunarodnog Crvenog krsta stigla do bugarskih ranjenika! U sećanje na taj čin, u zgradi međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi stoji tabla sa natpisom "Budi human kao što je bila humana Srbija 1885".

Od 1884. do 1885. godine Srbija je ratovala protiv Bugarske, koja nije imala vojne sanitete, pa njihove ranjenike nije imao ko da odnese sa bojišta niti da im pruži medicinsku negu.

Međunarodni Crveni krst prikupio je pomoć koja je trebalo da se dopremi ovoj državi. Jedini put međutim, vodio je preko srpskog fronta.

I tada se dogodilo nešto što svet, ni do tada, a ni posle toga, nije video - na zahtev lekara austrijskog Crvenog krsta, Vlada Srbije je odobrila vojnoj komandi da na jedan dan prekine rat, otvori liniju fronta i propusti sanitetski transport koji je iz Beča upućen za Sofiju.

Srbija je učinila i više: u pomoć Crvenog krsta dodala je lekove, ćebad i krevete iz svojih zaliha i bugarskim vojnicima predala sve što je neophodno za otvaranje jedne bolnice.

Na taj način, Srbija je svoje zalihe poklonila neprijateljskoj zemlji sa kojom je tog trenutka bila u ratnom stanju. U znak sećanja na ovo nesebično delo, Međunarodni Crveni krst je Srbiji dodelio posebno priznanje za humanost.