Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Arheolozi pronašli olupinu Kolumbove "Santa Marije"  (Pročitano 24324 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
Više od pet vekova pošto je brod Kristofera Kolumba "Santa Marija" potonuo u vodama Kariba, arheolozi veruju da su pronašli njegove ostatke u blizini severne obale Haitija.


Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Ukoliko se ispostavi da su u pravu, kako piše "Indipendent", biće to jedno od najvažnijih pomorskih arheoloških otkrića.
 
"Sva geografska, podvodna topografija i arheološki dokazi snažno ukazuju na to da je ovo olupina glavnog Kolumbovog broda "Santa Marije", rekao je vođa ekspedicije i jedan od najboljih podvodnih arheologa u SAD Beri Kliford.
 
"Vlada Haitija nam je izvanredno pomogla i sada moramo da nastavimo da radimo sa njima kako bismo sproveli detaljna arheološka istraživanja i izvukli olupinu", rekao je on.
 
Do sada Klifordov tim sproveo je neinvazivno istraživanje lokaliteta - merenja i fotografisanja.
 
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Identifikovanje broda kao "Santa Marije" postalo je moguće zahvaljujući otkrićima drugog tima arheologa 2003. koji su locirali ostatke Kolumbove tvrđave u blizini. Uz podatke o lokaciji i zapise iz Kolumbovog dnevnika, Kliford je uspeo da proceni gde se olupina nalazi.
 
"Uveren sam da će izvlačenje olupine pružiti prve prave pomorske arheološke dokaze o Kolumbovom otkriću Amerike", rekao je Kliford i dodao da će olupina igrati veliku ulogu u privlačenju još turista na Haiti.
 
Kliford je, inače, otkrio i izvadio na površinu prvi pravi piratski brod - "Vajdu" a nedavno je otkrio i brod kapetana Kida u blizini Madagaskara.
 
"Santa Marija" izgradjena je u drugoj polovini 15. veka u Španiji. Kolumbo je 1492. iznamio brod i otisnuo se preko Kanarskih ostrva u potragu za novim putem za Aziju. Posle 37 dana naišao je na Bahame. Deset nedelja kasnije "Santa Marija" sa Kolumbom na brodu otplovila je i nasukala se na greben u blizini obale Haitija.
 
Kolumbo je tu potom izgradio tvrdjavu i ostavivši mnoge ljude da je čuvaju sa preostala dva broda se vratio u Španiju da podnese izveštaj kralju Ferdinandu i kraljici Izabeli.

Izvor: Tanjug