Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Pet fascinantnih podvodnih ruševina  (Pročitano 24394 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
Pet fascinantnih podvodnih ruševina
« poslato: 11.04.2014. 17:30 »
S obzirom da smo do sada istražili tek 5% svetskih okeana, nije ni čudo da tek nakon 2000 godina otkrijemo podvodni grad za koji se smatralo da je samo mit…

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Širom sveta postoji na desetine fascinantnih podvodnih ruševina, starih gradova, naselja i hramova, a ovo su samo neki od njih (koji su otkriveni):

Baia, Italija

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Baia (ili Baje, latinski: Baiae) je bilo antičko naselje na obali Napuljskog zaliva, popularno odmaralište rimske aristokratije i društvene elite… nešto kao drevni Las Vegas.

Grad, koji se nalazi na prirodnim vulkanskim otvorima, bio je poznat po svojim lekovitim toplim izvorima koji su se nalazi u skoro svim delovima grada. Za neke od najmoćnijih likova antike, poput Nerona, Cicerona i Cezara, se znalo da su posećivali grad i da su za njih bile izgrađene posebne vile.

Baiau su u 8. veku opljačkali Saraceni, a do 1500-te godine, ovaj nekad raskošni grad je potpuno napušten. Zbog vulkanskih otvora koji su nekada bili glavna znamenitost grada, nivo vode je počeo polako da raste, i veliki deo grada je potopljen u plitkim vodama zaliva.

Atlit Yam, Istočno Sredozemno more

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Uz obalu sela Atlit (Istočno Sredozemno more) leže potopljeni ostaci neolitskog naselja Atlit-Yam koje datira između 6900 i 6300-te godine pre nove ere, a koje se nalazi oko 10 m ispod trenuog nivoa mora. Naučnici veruju da je Atlit-Yam napušten nakon što je regiu pogodio tsunami, verovatno uzrokovan vulkanskom erupcijom na mediteranskom području.

Nalazište je otkrio 1984. godine pomorski arheolog Ehud Galili, i od tada su u ovim podvodnim ruševinama otkrivene kuće, grobovi, bunari i ljudski ostaci. U središtu naselja se nalazi sedam velikih kamenih blokova raspoređenih u polukrug oko slatkovodnog izvora, a veruje se da su se ovde nekada vršili religijski rituali. Možda i najvažnije otkriće na ovoj lokaciji su dva kostura, žena i dete, koji su otkrili najstarije poznate slučajeve tuberkuloze.

Heraklion / Thonis, Egipat

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Grcima poznat kao Heraklion, a egipćanima kao Thonis, ovaj drevni grad je sve do nedavno bio samo legenda koja se pojavila u nekoliko drevnih tekstova, sve dok ga 2000. godine nije otkrio francuski arheolog Franck Goddio koji je u području tragao za olupinama brodova.

Goddio je sasvim slučajno naišao na Heraklion / Thonis, potpuno potopljen grad udaljen 6,5 km od aleksandrijske obale. Među podvodnim ruševinama su bila i 64 broda, 700 sidra, riznica zlatnika, kipovi visoki 5 metara, kao i ostatak masivnog hrama boga Amona-Gereba.

Ruševine i artefakti izrađeni od granita i diorita su izvanredno očuvani, i daju nam jasan uvid u prošlost staru 2300 godina – a to je da je ovaj grad bio jedan od najvećih lučkih gradova na svetu. Arheolozi još uvek nisu otkrili kako je ovaj grad uopšte potopljen.

Port Royal, Jamajka

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Osnovan u 16. veku, gusarski grad Port Royal je bio glavni grad ostrva Jamajke od 1660. do 1692. godine, kada je nakon velikog potresa i potonuo u more.

Port Royal, jednom prilikom spomenut kao “najgrešniji i najzlobniji grad na svetu”, bio je poznat po svom piću – Kill Devil Rumu od kojeg se padalo u nesvest, kao i po velikom broju gusara i prostitutki. Nepotrebno je i pomenuti… ali mnogi su se radovali kada je grad potpuno potopljen i uništen, jer se ovo činilo kao jedino moguće rešenje problema.

Da bi zaronili u područje ovog gusarskog raja danas tmorate imati posebnu dozvolu Vlade Jamajke, ali zato možete posetit Muzej u kojem je smejštena većina predmeta pronađenih u Port Royalu.

Kleopatrina palata, Egipat

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Na obalama Aleksandrije pod vodom leže ruševine za koje se veruje da su ostaci kraljevske odaje Kleopatre. Istoričari veruju da je ova lokacija potopljena usled potresa i plimnih valova pre više od 1600 godina, a arheolozi još uvijek istražuju potopljeno ostrvo Antirhodus, za koje se smatra da je deo doma Kleopatrine palate.

Ovde je do sada otkrivena dobro očuvana olupina broda, kao i granitni stubovi sa grčkim natpisima. Egipatska vlada ima planove da na ovoj lokaciji napravi podvodni muzej, ali detalji o realizaciji još uvek nisu poznati.

Izvor: Pixelizam