Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Tajna na dnu plaže Maljevik  (Pročitano 12664 puta)

Van mreže Carica Teodora

• Heroj
  • Ugled: +109/-2
  • Pol: Žena
Tajna na dnu plaže Maljevik
« poslato: 25.03.2013. 18:43 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Šta se krije na morskom dnu plaže Maljevik? Da li je izgubljeni grad ili tvrđava ili nešto sasvim neočekivano...

Porodica poznatog engleskog arheologa Čarlsa Lekvesna, pukim slučajem, pronašla je u plićaku plaže Maljevik, nadomak Sutomora, ostatke građevina, najvjerovatnije antičkog hrama, čiji je značaj za crnogorsku arheologiju, bez pretjerivanja, senzacionalan.

“Na samo nekoliko metara od plaže Maljevik pronađeni su ostaci nečega što će možda dobro zamisliti svjetsku naučnu javnost”, tvrdi za “Vijesti“ Lekvesnov kolega, arheolog i ronilac Mladen Zagarčanin, kustos Zavičajnog muzeja u Baru.

Provodeći običan dan na plaži, Englezi su, priča Zagarčanin, primijetili čudne komade pod vodom. Čarlsov petnaestogodišnji sin Majkl pozvao je oca i kazao mu da se pod vodom nalazi nešto što je mnogo puta vidio po njegovim knjigama na radnom stolu u Engleskoj.

“To su enormno veliki komadi stubova, prečnika oko 90 centimetara koji leže zajedno sa ostalim arhitektonskim elementima velikih dimenzija, teških i po nekoliko tona, i to na dubini od jedva dva metra. Vidljivi su i sa površine mora kada je bistro i bez talasa”, opisuje ushićeno Zagarčanin otkriće Lekvesnovih.

Navodeći da u Crnoj Gori njegova familija ljetuje svake godine od 1994. godine, Čarls je za otkriće kazao da je to „prst sudbine“.

“Posjetili smo mnoge plaže, ali smo na Maljeviku prvi put. Majkl i ja plivali smo sa maskama kupljenim na dječjem štandu u Sutomoru, bio sam desetak metara udaljen od sina kada me je pozvao da vidim velike kamene blokove i stubove na dnu, pedesetak metara od obale, gdje je dubina možda dva metra. Rekao mi je da imaju veoma pravilan oblik, i da je to možda nešto važno. Kada sam zaronio, ugledao sam nekoliko pravilno klesanih greda i blokova sa uklesanim žljebovima, baza stubova i dva velika kružna stuba, teških bez sumnje po nekoliko tona. Pripadali su nekoj antičkoj građevini, jer sam slične dimenzije i oblike gledao na mnogo lokaliteta po Mediteranu. Nešto najsličnije sam vidio u Aleksandriji, u Egiptu, gdje je zemljotres potopio velike građevine koje su bile pored obale”, priča engleski arheolog.

On je bez ustezanja kazao da je, kao neko ko je vidio mnogo lokaliteta na Mediteranu i šire, ovo otkriće od izuzetnog značaja. Pošto radi i kao predavač na Univerzitetu u Sautemptonu, gdje je najbolja katedra za podvodnu arheologiju, odmah je pozvao čuvenog profesora Dejvida Pikoka koji se godinama bavi problemima ovakve vrste.

“Objasnio sam mu o čemu se radi, i da je kamen previše ljubičast da bi mogao biti lokalni. On se veoma zainteresovao jer bi bila nevjerovatna senzacija ako bi se to dokazalo, i izrazio je veliku želju da dođe i da vidi lokalitet, da se ustanovi zavređuje li da se pokrene projekat sa zvaničnim crnogorskim institucijama. Odmah sam informisao i zaposlene u Zavičajnom muzeju Omera Peročevića i Mladena Zagarčanina, koji su obišli lokalitet i potvrdili da se radi o stvarno nečem veoma značajnom za nauku”, nastavlja engleski arheolog koji od posla nije mogao pobjeći ni na ljetovanju.

Zagarčanin je potvrdio Lekvesnove konstatacije, uz ocjenu da je maljevičko otkriće izuzetno bitno za podvodnu arheologiju Crne Gore. On je dodao da je 2009. bila „veoma srećna“ za crnogorsku podvodnu arheologiju.

“Prvo je u Boki Regionalni zavod Kotor u saradnji sa Amerikancima, a pod vođstvom arheologa Vilme Kovačević pronašao i locirao dva broda sa izuzetnim transportom, a sada i ovo. Da li možemo da govorimo o nekom srećnom trenutku za podvodno blago Crne Gore ne znam, ali znam da to može biti inicijalna kapisla, i to u vremenima kada se organizovane grupe ronilaca sve više približavaju i „čerupaju“ naše primorje. Da li je ovo možda bio, kako kaže Čarls, transport koji je išao za neko antičko mjesto, ili se radi o drevnom naselju o kome mještani pričaju kao o legendi na osnovu brojnosti čudnih ostataka materijalne kulture antičkog perioda, još se ne možemo izjasniti. Bitno je da se krene u sistematsko proučavanje za dobrobit svih koji se bave arheologijom u Crnoj Gori”, ukazuje barski arheolog, podsjećajući da, iako u Crnoj Gori ne postoji podvodna arheologija kao organizovana arheološka disciplina, „postoji veliki problem krađa amfora i drugih nalaza pod morem, prodaje kulturne baštine i uvijek eksponiranje nekvalifikovanih lica“.

Lekvesn, nastanjen u Bakinghemšajru, dobro je poznat evropskoj naučnoj javnosti. Zaposlen je u Britanskoj organizaciji za arheologiju, a radi i kao predavač na Univerzitetu Sautepmton. Već godinama ljetuje u Sutomoru, gdje ima porodičnu kuću sa suprugom Verom, Sarajkom koja radi u BBC-jevom odjeljku za internacionalne vijesti. Imaju dvoje djece, Teodoru (10) i Majkla. Vera, koja je završila arapski jezik, sa Čarlsom se upoznala u Kairu tokom jedne od njegovih bezbrojnih ekspedicija po Bliskom i Srednjem istoku, gdje je pronašao više od hiljadu lokaliteta od izuzetne arheološke važnosti.

“Teorija za sada ima nekoliko. Jedino što je bitno u ovom trenutku je da je ovo za sada jedan od najinteresantnijih nalaza u regionu ovakve vrste i da je svakako senzacija koja otvara velike mogućnosti. Ovakav lokalitet, sa toliko mnogo pitanja, ne postoji. Da li je u pitanju transport polufabrikata iz Egipta ili je ovo lokalni kamen koji se isto tako izvozio, ili je možda potopljen antički hram, veoma je rano za konstataciju. U svakom slučaju, presrećan sam što se ovo otkriće desilo u državi koju volim i gdje rado dolazim. Sa Kulturnim centrom Bar i Zavičajnim muzejom imaću veoma brzo zvanične kontakte na univerzitetskom nivou, gdje ćemo se dogovoriti da li da započnemo projekat minerološko -petroloških analiza i ostalih mjerenja koja će dati konačne rezultate o porijeklu i vrsti kamena.

Na osnovu modula- promjera stubova, načina klesanja i drugih proučavanja možemo otkriti mnogo toga i zato treba sačekati da se sve sprovede regularno i zakonski. Raduje me što je lokalitet nemoguće pokrasti jer su komadi previše teški i bila bi potrebna ogromna mehanizacija da ih samo pomjeri”, kaže Čarls sa smiješkom na licu.

"Daily News Montenegro"
izvor:http://www.zagradje.com/podvodna.html
« Poslednja izmena: 07.05.2013. 01:00 Aleksandar »

Van mreže Carica Teodora

• Heroj
Odg: Tajna na dnu plaže Maljevik
« Odgovor #1 poslato: 25.03.2013. 18:51 »
Kultura - Srijeda, 14. april 2010. godine

Arheološka istraživanja u blizini Maljevika
Antički hram pod vodom

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Maljevik je prepoznat kao jedan od deset najznačajnijih podvodnih lokaliteta u svijetu, a sama priča o potonulom i zaboravljenom antičkom mjestu našla se na skoro svim stranicama važnijih svjetskih dnevnika i magazina

Povodom početka podvodnog arheološkog projekta Očuvanje podvodnog nasljeđa Crne Gore i istraživanja Maljevika, podvodnog arheološkog lokaliteta kod Sutomora, održana je konferencija za štampu u Zavičajnom muzeju u Baru. U cilju pripreme za ovaj projekat u posjeti Zavičajnom muzeju su, pored arheologa dr Čarls Lekejn, čiji je 15-godišnji sin prošle godine sasvim slučajno pronašao ovo značajno nalazište, i direktorica Centra za pomorsku arheologiju na Univerzitetu profesor dr Lusi Blu i njena saradnica dr Atenom Trakadas. Konferenciji su prisustvovali i predstavnik Ambasade Engleske Ivan Vukčević, direktor Kulturnog centra Ćazim Nikezić.

Arheolog Mladen Zagarčanin podsjetio je na nedavno senzacionalno podvodno arheološko otkriće u uvali Maljevik, nakon čega je započela međunarodna saradnja sa univerzitetom Suothemton. On je istakao da je ovaj univerzitet po pitanju zaštite podvodnog bogatstva ponudio naučnu saradnju, koja bi uključila grupu najrenomiranijih stručnjaka iz ove oblasti, a pribavio je i dio sredstava za početak projekta.

- Maljevik je od strane najeminentnijih evropskih stručnjaka prepoznat kao jedan od deset najznačajnijih podvodnih lokaliteta u svijetu, a sama priča o potonulom i zaboravljenom antičkom mjestu našla se na skoro svim stranicama važnijih svjetskih dnevnika i magazina. Prvenstveno je zanimljiva enigma potopljenog antičkog hrama na Maljeviku iz perioda od drugog do četvrtog vijeka, koja prevazilazi i okvire same Crne Gore i svrstava se u red najznačajnijih podvodno arheoloških događaja tokom proteklih nekoliko godina na Mediteranu. Osim značaja za nauku, ovaj projekat je ogromna šansa za promociju našeg grada, države, kao i velika prilika da se napravi turistička ponuda koja bi ovo mjesto označila kao jedno od primamljivijih za razvoj nautičkog i podvodnog turizma - kazao je Zagarčanin.
« Poslednja izmena: 25.03.2013. 21:10 admin »

Van mreže Carica Teodora

• Heroj
« Odgovor #2 poslato: 25.03.2013. 18:55 »
Sutomore kao drevna Aleksandrija

- Podvodnih lokaliteta ovdje ima mnogo. Uglavnom su to anfore, koje se, kako sam čuo od kolega iz Crne Gore, kradu i preprodaju. Na osnovu modula promjera stubova, načina klesanja i drugih proučavanja možemo otkriti mnogo toga. Zato treba biti strpljiv.

Nakon senzacionalnog podvodno-arheološkog otkrića u uvali Maljevik kod Sutomora, JP Kulturni centra iz Bara započeo je međunarodnu saradnju sa Univerzitetom Southampton, tj. njihovim Centrom za podmorsku arheologiju. Kao jedna od najrenomiranijih naučnih institucija u svijetu po pitanju zaštite podvodnog bogatstva, ovaj Univerzitet je ponudio naučnu saradnju, a takođe i pribavio dio sredstava za početak projekta.

Podsjećanja radi, prošle godine, na samo nekoliko metra od plaže Maljevik, pronađeni su ostaci nečeg što će možda dobro zamisliti i svjetsku naučnu javnost, a okolnosti koje su dovele do ovog otkrića više su nego zanimljive i takoreći "sudbinske".
Sve se dogodilo sasvim slučajno, kada je četvoročlana porodica poznatog engleskog arheologa Čarlsa Leguesna provodila jedan sasvim običan dan na plaži. Da krv nije voda pokazuju i okolnosti pod kojima se sve dogodilo, i kako su sasvim slučajno pronađeni ostaci velikog antičkog hrama na nekoliko desetina metara od obale. Čarlsov petnaetogodišnji sin Majkl primjetio je nekakve čudne komade, koji su mu se učinili interesantnim, i pozvao je oca, rekavši mu da je primijetio nešto što je mnogo puta vidio po njegovim knjigama koji leže na njegovom stolu u Engleskoj.

Čarls Leguesna je dobro poznat evropskoj naučnoj javnosti. Povremeno radi kao predavač na Univerzitetu Southampton, ali je zaposlen pri britanskoj organizaciji za arheologiju. Već duži niz godina dolazi u Sutomore, gdje njegova supruga Vera ima porodičnu kuću. Pored Majkla, od djece ima još i ćerku Teodoru.

- U Crnu Goru dolazim svake godine od `94. i posjetio sam mnoge plaže. Na Maljeviku sam tada bio prvi put. Tog dana sin i ja plivali smo sa maskama koje smo kupili na jednom dječjem štandu u Sutomoru. Bio sam desetak metara udaljen od Majkla, kad me je pozvao da vidim nešto "veoma čudno". Bili su to veliki kameni blokovi i stubovi koji leže na dnu, na nekih pedesetak metara od obale, gdje je dubina možda oko dva metra, dakle gotovo u plićaku. Kada sam zaronio, ugledao sam nekoliko pravilno klesanih greda i blokova, sa uklesanim žljebovima baza stubova, i dva velika kružna stuba. Teška su svakako po nekoliko tona, i pripadala su nekoj antičkoj građevini, jer sam slične dimenzije i oblike gledao na mnogo lokaliteta po Mediteranu. Nešto najsličnije što sam vidio bilo je u Aleksandriji u Egiptu, gdje je zemljotres potopio velike građevine koje su se nalazile pored obale - priča Čarls Leguesna.

Prema njegovom mišljenju, ovo otkriće je od velikog značaja.

- Sve to zavređuje pažnju pokretanja projekta sa zvaničnim crnogorskim institucijama. Za sada ima nekoliko teorija, ali kao osoba koja voli da uradi sve analize i proučavanja, pa tek onda izađe sa zvaničnim stavom, ostaću rezervisan. Podvodnih lokaliteta ima mnogo. Uglavnom su to mafore, koje se, kako sam čuo od kolega iz Crne Gore, kradu i preprodaju. Na osnovu modula promjera stubova, načina klesanja i drugih proučavanja možemo otkriti mnogo toga. Zato treba biti strpljiv, i sačekati da se sve sprovede regularno i po zakonu.

Istraživanje pa kamen temeljac

Na pitanje kako će se u sve to uklopiti projekti novog vlasnika Maljevika, ruske firme "Sonuba", arheolog Mladen Zagarčanin kazao nam je da bi prije velikih radova na podizanju predviđenog hotelsko-turističkog kompleksa na Maljeviku trebalo detaljno istražiti cijeli ovaj teren, što bi omogućilo da se nakon završenih istraživanja nesmetano otpočne sa radovima na izgradnji Marine i drugih sadržaja.

- Budućem investitoru predložili bi kako da ovo nalazište inkorporira u moderan turistički sistem, što bi svakako bilo od velikog značaja i za njihovu buduću turističku ponudu. Imati potopljeni antički lokalitet u svom dvorištu samo je veliki plus za valorizaciju cijelog kompleksa, što bi svakako povisilo vrijednost njihove ponude.
« Poslednja izmena: 25.03.2013. 21:12 admin »

Van mreže fixxx

• Novajlija
  • *
  • Ugled: +5/-0
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #3 poslato: 21.11.2013. 16:18 »
Bio sam na licu mesta,fantasticno je to sto se na Maljeviku moze videti samo ronjenjem na dah.Nadam se da ce se crnogorci konacno organizovati i istraziti taj lokalitet.Samo da nema onoliko jezeva   :o
Pozdrav...........fixxx  :)

Van mreže Carica Teodora

• Heroj
« Odgovor #4 poslato: 22.11.2013. 22:46 »
Bio sam na licu mesta,fantasticno je to sto se na Maljeviku moze videti samo ronjenjem na dah.Nadam se da ce se crnogorci konacno organizovati i istraziti taj lokalitet.Samo da nema onoliko jezeva   :o
Pozdrav...........fixxx  :)

Zar ima toliko ježeva? Davno sam bila tamo, nije bilo tada.

Van mreže aurelije

• Punopravni član
  • Ugled: +58/-1
« Odgovor #5 poslato: 23.11.2013. 00:31 »
bice suvenira jos vise :D
lepo je ..svako istrazivanje donosi novo otkrice i lepse saznanje o proslosti..

Van mreže fixxx

• Novajlija
  • *
  • Ugled: +5/-0
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #6 poslato: 23.11.2013. 12:27 »
Iz godine u godinu sve vise jezeva,i smeca ,nazalost.To je surova realnost.Inace ceo prostor od sireg centra Sutomora do plaze Maljevik bi trebalo da bude lokalitet,mestani su imali slucajnih nalaza iz rimskog perioda.
Pozdrav.........fixxx  :)

Van mreže aurelije

• Punopravni član
  • Ugled: +58/-1
« Odgovor #7 poslato: 23.11.2013. 17:18 »
ima puno mesta gde su izgradjenja naselja,potopljeno..
lokaliteti od izuzetnog znacaja

Van mreže antoneli

• Novajlija
  • *
  • Ugled: +1/-0
« Odgovor #8 poslato: 22.12.2013. 18:06 »
bio i video,,,ekstra je